Feng Shui a munkahelyen

by | aug 22, 2017 | Karriertanácsok

Feng.Shui.a.munkahelyen_150x150A Feng Shui egy ősi kínai térrendezési gyakorlat, melynek célja, hogy a tárgyak megfelelő elhelyezésével bevonzzuk a pozitív energiákat. Azért érdemes – amennyire a hely megengedi – alkalmaznunk az irodában is, mert a minket körülvevő tárgyak hatással vannak a közérzetünkre és így végső soron a teljesítményünkre is.

Még ha nem is hinnénk a több évtizedes kínai hagyományoknak, akkor is köztudottan bizonyított, hogy minél rendezettebb helyen vagyunk, annál inkább hatékonyabban tudunk dolgozni (nem kell keresgélnünk a dolgainkat), és hogy a természeti elemek mint a napfény, növény és egyéb fizikai tárgyak jó hatással vannak az egészségünkre és a közérzetünkre. Nézzük meg tehát, hogy mivel tudnánk jobbá tenni a munkakörnyezetünket:

Hol üljünk?

A legtöbben nem tudjuk ezt megválasztani, de egy költözéskor vagy ültetéskor eszünkbe juthat. Arra érdemes figyelni, hogy ne közvetlenül az ajtónak háttal üljünk, mert ilyenkor váratlanul megzavarhatnak bennünket. Hasonlóan nem szerencsés a Feng Shui alapján háttal az ablaknak ülni, mert akkor nincs szilárd támasz mögöttünk. Megoldás lehet, ha átlósan ülünk, nem teljesen szembe sem az ajtóval, sem pedig az ablakkal.

Az sem jó ugyanakkor, ha a kollégánkkal szemben ülünk, mert az frusztrációhoz és konfliktusokhoz vezethet. Érdemes ilyenkor növénnyel, vagy akár egy paravánnal elkülöníteni a saját terünket.

Milyen legyen az íróasztalunk?

Azért, hogy teret engedjünk a kreativitásunknak, legyen az íróasztalunk rendezett. Ne zsúfoljuk tele tárgyakkal, ne halmozzuk fel a papírokat rajta. Rendszerezzünk, csoportosítsunk, használjunk színes jelölőket. Ne csak az íróasztal felületére koncentráljunk, a fiókokban is rakjunk rendet. Ez segít, hogy átláthatóbb legyen, hamarabb megtaláljuk, amire szükségünk van és elég teret ad ahhoz, hogy új ötletek születhessenek. Érdemes lehet egy-két személyes tárgyat, fényképet elhelyezni az íróasztalon, ami kellemesebbé teheti a munkanapokat.

ÉRDEKES: 5S – Ezzel a módszerrel növelheti teljesítőképességét

Egyéb tényezők

A fentiek mellett fontos még, hogy kellő mennyiségű természetes fény vegyen körül minket, és érdemes figyelni a szellőztetésre is, hogy friss levegő legyen a szobában.

A növények szintén jó hatással vannak a pozitív energiákra, így érdemes velük megosztanunk a terünket.

A cikkünkben említett módszerek csak kis részét képezik a Feng Shui-nak. A gyakorlott Feng Shui-t alkalmazók úgynevezett Bágua térképet használnak, ahol egy nyolcszögletű, vagy háromszor három részre osztott négyzet alapján osztják fel és rendezik be a teret.  Erről bővebben egy másik cikkben számolunk majd be.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.