GYES/GYED számítása, fontos tudnivalók 2017-ben

by | aug 21, 2017 | Karriertanácsok

GYES.GYED.szamitasa.2017_150x150Azok számára, akik kisbabát terveznek a jövőben összegyűjtöttük, hogy milyen összeggel kalkulálhatnak ezen időszak alatt.  Cikkünkben a GYES/GYED és CSED támogatásról írunk.

CSED, csecsemőgondozási díj

Sorrendben elsőként a csecsemőgondozási díj (CSED) ami fontos lehet. Korábban ez volt a TGYÁS, azaz a terhességi gyermekágyi segély.

Egy feltétele van az igénybevételének, hogy a szülést megelőző 2 évben legalább 365 ledolgozott munkanappal kell rendelkezni. A CSED összege pedig a napi átlagkereset 70 százaléka, mely összesen 168 napra jár és már a szülést megelőző 28 nappal folyósítható. Ennek lejárta után igényelhető a GYED.

GYED

A GYED, vagyis a gyermekgondozási díjat szintén azok igényelhetik, akik a terhességüket megelőző 2 évben legalább 365 napot ledolgoztak. Ennek a díjnak az összegét a jelenlegi munkáltatónál keresett bér alapján számítják ki, mégpedig úgy, hogy veszik az előző év napi átlagkeresetét és annak a 70 százaléka adható. Viszont ez az összeg nem haladhatja meg a minimálbér kétszeresének 70 százalékát, azaz a GYED összege maximum havi 178 500 forint lehet. A GYED folyósítása a CSED lejártát követően a gyermek 2 éves koráig jár, ikergyermekek esetén további 1 évig.

ÉRDEKES: Visszatérés a munkába GYES-ről, GYED-ről

GYED Extra

Újdonság, hogy amennyiben az anyuka már a gyermek féléves kora után vissza szeretne menni dolgozni, akkor mindenféle korlátozás nélkül megteheti és ugyanúgy jár neki továbbra is a GYED, illetve a GYES. Két gyermek esetén a kétszeres, három gyermek esetén pedig háromszoros összeg jár.

GYES

A GYES, vagyis a gyermekgondozási segély alanyi jogon jár, így a gyermek születésétől 3 éves koráig jár a szülőknek. Az összege 28 500 forint, melyből 10 százalék nyugdíjjárulék kerül levonásra.