GYES/GYED számítása, fontos tudnivalók 2017-ben

by | aug 21, 2017 | Karriertanácsok

GYES.GYED.szamitasa.2017_150x150Azok számára, akik kisbabát terveznek a jövőben összegyűjtöttük, hogy milyen összeggel kalkulálhatnak ezen időszak alatt.  Cikkünkben a GYES/GYED és CSED támogatásról írunk.

CSED, csecsemőgondozási díj

Sorrendben elsőként a csecsemőgondozási díj (CSED) ami fontos lehet. Korábban ez volt a TGYÁS, azaz a terhességi gyermekágyi segély.

Egy feltétele van az igénybevételének, hogy a szülést megelőző 2 évben legalább 365 ledolgozott munkanappal kell rendelkezni. A CSED összege pedig a napi átlagkereset 70 százaléka, mely összesen 168 napra jár és már a szülést megelőző 28 nappal folyósítható. Ennek lejárta után igényelhető a GYED.

GYED

A GYED, vagyis a gyermekgondozási díjat szintén azok igényelhetik, akik a terhességüket megelőző 2 évben legalább 365 napot ledolgoztak. Ennek a díjnak az összegét a jelenlegi munkáltatónál keresett bér alapján számítják ki, mégpedig úgy, hogy veszik az előző év napi átlagkeresetét és annak a 70 százaléka adható. Viszont ez az összeg nem haladhatja meg a minimálbér kétszeresének 70 százalékát, azaz a GYED összege maximum havi 178 500 forint lehet. A GYED folyósítása a CSED lejártát követően a gyermek 2 éves koráig jár, ikergyermekek esetén további 1 évig.

ÉRDEKES: Visszatérés a munkába GYES-ről, GYED-ről

GYED Extra

Újdonság, hogy amennyiben az anyuka már a gyermek féléves kora után vissza szeretne menni dolgozni, akkor mindenféle korlátozás nélkül megteheti és ugyanúgy jár neki továbbra is a GYED, illetve a GYES. Két gyermek esetén a kétszeres, három gyermek esetén pedig háromszoros összeg jár.

GYES

A GYES, vagyis a gyermekgondozási segély alanyi jogon jár, így a gyermek születésétől 3 éves koráig jár a szülőknek. Az összege 28 500 forint, melyből 10 százalék nyugdíjjárulék kerül levonásra.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.