Hagyatkozzunk a megérzéseinkre egy állás elfogadásakor?

by | máj 31, 2017 | Karriertanácsok

Hagyatkozzunk.a.megerzeseinkre.az.allas.elfogadasakor_150x150Hosszú hetek álláspályázatai és interjúi után végre felkínálnak neked egy álláslehetőséget… Ki kellene, hogy csattanj az örömtől, de valami bizonytalanság keveredik az érzéseidbe.

Sokszor nem tudjuk megmagyarázni miért, de a hasunkban érezzük, hogy valami nem teljesen kerek, nem biztos, hogy el kellene fogadnunk az ajánlatot. Kérdés ilyenkor, hogy hallgassunk-e a megérzéseinkre, vagy hagyjuk figyelmen kívül?

Ezek az érzések nem véletlenül alakulnak ki, jelentőségük van még akkor is ha az adott pillanatban nem tudjuk megmagyarázni mi miatt érzünk kettősséget.

Előfordulhat, hogy azt jelzi nekünk, hogy a jelenlegi munkahelyünkön kellene inkább maradnunk, vagy hogy a felkínált állás jól hangzik, de nem tűnik valójában annyira érdekesnek.  Éppen ezért, ha döntéshelyzetekben jelez a gyomrunk, akkor ne hagyjuk figyelmen kívül!

Tudományos magyarázat a megérzésekre

Kétfajta memóriánk van: explicit és implicit. Az explicit memóriánk azokból az ismeretekből tevődik össze amikre tudatosan emlékezünk. Ezzel szemben az implicit memória azt a tudást őrzi amit tudattalanul halmoztunk fel az évek során összegyűjtött tapasztalatokból.  Előfordult már veled, hogy elkezdted énekelni egy zeneszámnak a szövegét és meglepődtél magadon, hogy tudod? Valószínűleg sokszor hallottad már a dalt ezért az agyad megjegyezte. Így működik az implicit memóriánk – képes előhívni olyan emlékeket (akár dalszövegeket) amikről nem is tudjuk, hogy eltároltuk.

Éppen ezért, ha valamivel kapcsolatban fura érzésünk van, akkor az valószínűleg annak az eredménye, hogy az implicit memóriánk jelezni próbál a korábbi tapasztalatok alapján.

Mit tegyünk, ha felkínálnak egy állást és fura érzésünk támad?

A hosszú álláskeresési időszak után hajlamosak lehetünk figyelmen kívül hagyni a megérzéseinket és azonnal elfogadni az első felkínált lehetőséget. Nem mondjuk azt, hogy ez rossz döntés, viszont megnyugtathatjuk magunkat az alábbiak átgondolásával:

Adjunk magunknak egy kis szünetet

Sétáljunk egyet, menjünk el edzeni, vagy csináljunk bármi olyat, ami egy kis időre kikapcsol bennünket. Az adott szituációból való kilépés segíthet abban, hogy utána tiszta fejjel lássunk.

ÉRDEKES: 4 tipp a stressz csökkentésére

Különítsük el a megérzést a félelemérzetünktől

Sokszor ha rossz érzésünk támad az csak a félelemnek tudható be. Szánjunk időt arra, hogy átgondoljuk, hogy csak a változás, az ismeretlen miatti aggódás amitől tartunk, vagy valami más.

Vegyük ki a „kellene” szót az egyenletből

Amikor az új álláslehetőségre gondolunk, akkor valóban szeretnénk elfogadni, vagy inkább „el kellene fogadnunk”? Amikor úgy gondolunk rá, hogy az egy olyan lehetőség, amit el kellene fogadnunk, abban benne van egyfajta nyomás, erőltetés.

Kapcsolódj rá az érzéseidre

Segíthet a döntésben, ha visszagondolunk egy olyan pozitív eseményre, amikor rájöttünk hogy helyesen döntöttünk.  Figyeljük meg mit érzünk most. Ezt követően gondoljunk vissza egy olyan negatív esetre, amikor az ellenkezője történt és rosszul éreztük magunkat. Most térjünk vissza a jelenlegi helyzetünkhöz és figyeljük meg, hogy mit érzünk, melyikhez hasonlít inkább?

A cikkhez az ötletet innen vettük.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.