Hogyan kérj fizetésemelést?

by | nov 20, 2017 | Karriertanácsok

Ahogy emelkednek az árak hirtelen ráeszmélünk, hogy egyre kevesebb dolgot engedhetünk meg magunknak.

Az élethez szükséges elengedhetetlen kiadásokon túl már nem sok marad arra, hogy pár élvezeti cikkel is meglepjük magunkat. Ha úgy érzed, hogy eljött az ideje fizetésemeléshez folyamodni, akkor nem árt előtte felkészülni. Cikkünkben összegyűjtöttük, hogy mire érdemes ilyenkor figyelned:

Iparági átlagkereset

Érdemes tisztában lennünk azzal, hogy a mi szakterületünkön mennyit keresnek átlagosan, mivel akkor már ahhoz is tudunk viszonyítani és ez egy jó tárgyalási alap is lehet. Átlagkeresetekkel kapcsolatban az interneten számos oldalt találhatunk, de kiindulópontnak a KSH által készített bruttó átlagkereset is jó lehet. További ötleteket találsz a Hogyan mondjunk bérigényt kristálygömb nélkül? c. cikkünkben.

Érvelés

Valószínűleg nem lep majd meg, ha azt mondjuk annyi nem elég, hogy megérdemled. Be kell bizonyítanod a vezetődnek, hogy így van. Ezt pedig nem tudod másképp tenni, minthogy érveket sorakoztatsz fel a fizetésemelésed mellett. Éppen ezért gondold át, hogy mennyi mindennel foglalkozol, mivel egészült ki a feladatköröd, kell-e felelősséget vállalnod, vagy hogy túlteljesítetted-e az elvártakat. Olyan érveket semmiképp ne hozz fel mint, hogy a kollégádnak magasabb a fizetése, vagy hogy megnőttek a kiadásaid…

Megtervezés

Még mielőtt egyeztetnéd a vezetőddel a megfelelő időpontot a személyes megbeszéléshez, gondold át hogy mit akarsz mondani, építsd fel a mondandódat és képzeld el, hogyan fog zajlani a beszélgetés. Még részletesebb leírást találsz a Hogyan állj ki a főnököd elé? c. cikkünkben.

Készülj fel mindkét esetre …

Arra is, ha pozitívan fogadják a fizetésemelési kérelmed és arra is, ha esetleg visszautasítják azt. Előre gondolkodj azon, hogy mi lesz ha nemet mondanak. Rákérdezhetsz arra, hogy ha az alapbéredet nem tudják megemelni, van-e lehetőség arra, hogy a jutalékod emelkedjen? Esetleg béren kívüli egyéb juttatásként tudnának motiválni? Kérdezz rá arra, hogy miért nem engedélyezik a fizetésemelést és mit kell még elérned ahhoz, hogy ez megvalósuljon?

Sikeres bértárgyalást kívánunk!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.