Hogyan tégy jobbá egy nem igazán jó munkahelyet?

by | jan 27, 2017 | Karriertanácsok

Hogyan.tegy.jobba.egy.nem.igazan.jo.munkahelyet_150x150A rossz munkahely helyett jobbat kell keresni, de mi van akkor, ha alapvetően nem rossz a munkahely, jól fizetnek, megbecsülnek, emberi a bánásmód, de mégis van pár körülmény, ami miatt nem is ideális?

Érdemes megvizsgálni, hogy esetleg a munkahelyednek ebben a hátrányában nincs-e számunkra lehetőség, esély arra, hogy előnyünkre fordítsuk.

Unatkozol a munkahelyeden?

Az unalom önmagában sokféle problémára utal: magasabb szakmai szintre vagy hivatott, nem tartod komoly feladatnak a munkádat, nem felelősségteljes, így közönnyel végzed. Ezen úgy lehet változtatni, ha te magad keresel a szakterületednek megfelelő feladatot a cégen belül. Afféle szorgalmi munka, mint az iskolában. Valamit valahol lehetne hatékonyabbá tenni, meg is tudnád csinálni, de senkinek eszébe sem jut? Légy te a változás motorja! Dolgozz ki az elképzeléseidről pontos terveket, majd egy illetékesnek mondd el, hogy szerinted ezt azért kellene megváltoztatni, mert… és úgy lehet jobbá tenni, hogy … Ne üres kritikát gyakorolj az adott téma felett, hanem pozitív, jobbító, építő szándékot mutass. Ezzel akár egy projektet is generálhatsz magadnak arra a témára, amit te választottál.

Az unalom másik fő oka, hogy kapacitásaidat nem kötik le a feladatok. Lehet, hogy érdekes a feladat, de valójában kevés arra, hogy kitöltsd a munkaidőd. Ilyenkor is működik a fenti megoldás, illetve az üres óráidat felhasználhatod arra is, hogy szakmailag fejlődj: olvass szakmai anyagokat az interneten, vagy folyóiratokban, iratkozz be egy tanfolyamra, tanulj valamit, ami a jövődet támogatja. Így a munkák is határidőre elkészülnek és az idődet sem vesztegeted.

Nincs társaság

Vannak munkahelyek, ahol a munka jellege miatt nehéz ismerkedni, beszélgetni, napi témákat megvitatni. Ezen nem igazán lehet változtatni, a társaság megismerésére, összehozására külön programokat kell szervezni. Általában a cég HR-ese és a szakmai vezetők feladata az embereket csapattá kovácsolni, de ehhez ötleteket te is adhatsz. Egy közös túra, bowlingozás, vagy csak egy áthelyezett szombati munkanapra eső irodai selejtezés, rendrakás pizzázással egybekötve már sokat segíthet azon, hogy ne idegeneknek köszönj reggelente megérkezve, hanem jó ismerősöknek.

ÉRDEKES: Beilleszkedés az új munkahelyre: ezeket a hibákat ne kövesd el!

Nem is olyan a munka, mint vártad

Amikor egy szakterület fogásait tanuljuk, a tanárok a legjobb saját eseteiket, példáikat hozzák, mi pedig előre örülünk ezek alapján, milyen izgalmas munkánk lesz majd, milyen jól választottunk. Meg is kapjuk álmaink állását, hiszen lelkesek vagyunk, és ez a legfontosabb, majd jön a kiábrándító valóság. A munka jórészt adminisztráció, adatok silabizálása, sehol egy érdekes eset. Csalódunk. Érdemes megvizsgálni, hogy ez a munka vajon csak az adott cégnél ilyen, vagy esetleg hamis elvárásaink voltak a szakmával szemben? Járj szakmai rendezvényekre, beszélgess tapasztalt kollégákkal erről. Ha arra jutsz, hogy mégsem ez a te világod, a cégen belül nézz körül először. Van-e olyan munka, amit szívesen végeznél, olyan szakmai munka, ami „élőben” is lenyűgöz? Lehet, hogy ez lesz a jövőd?

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.