Jól mutat majd az önéletrajzban?

by | szept 8, 2017 | Karriertanácsok

Jol.mutat.az.oneletrajzban_150x150Kezdő munkavállalók, vagy végre jó helyre, nagy nevű céghez érkezők szokták ezt hallani. Hogy igen, vannak itt nehézségek, sokat kell túlórázni, van nehezen elviselhető főnök, a heti meetingek is számonkérőek és rossz hangulatúak, de milyen jó hely ez, milyen jól fog mutatni a CV-ben, ha valaki 3-4 évet itt van, helytáll.

Ezért a tapasztalatlan, befolyásolható, önmagukban kissé bizonytalan munkavállalók – tipikusan multi környezetben, irodai munkában – megpróbálnak „rugalmasak” lenni. Megteszik, amit elvárnak, sőt többet is. Majd pár év múlva rájönnek: ők ebben nem is boldogok. Nem tudják, hogy hol hibáztak. Hiszen biztosan ők hibáztak, másképp nem lehet, hát ez egy jó cég! És hát a CV-ben is jól fog mutatni az a pár év kemény munka…

Az employer branding, munkáltatói márka feltörekvő világában ezek a tévhitek még tartják magukat. Mert ezek a munkavállalók valóban hibáznak, de nem úgy, ahogy ők hiszik. Valóban a tudásuk legjavát adják, jól dolgoznak, ez nem lehet hiba. A hiba az, hogy azt hiszik, hogy többet kell teljesíteni az elvártnál. Nem kell, hiszen az elvárásokat már úgy fogalmazták, határozták meg, hogy ha azt teljesíti, akkor a cég jól fog működni az ő munkája által. A túlteljesítés „csak” fölösleges hajsza. Miért is? Hogy majd jól mutasson a CV-ben?

Na de miért hisszük, hogy a 3-4 év kemény munka fontos lesz a CV-ben? Mit fogunk erről írni egy álláspályázatban? Lássunk egy példát:

Értékesítő, Nagynevű Szuper Kft., 2014-2017

Ügyfelek kezelése az építőipari szektorban, új szolgáltatási szerződések kötése, új ügyfelek felkutatása. Részvétel szolgátatástervezésben, prezentációk, vezetői beszámolók készítése a kereskedelmi vezetőnek.

Sehol szó nincs és nincs is rá hely, hogy szóljon az áldozatról, amit vállaltak. A túlmunkák, a hétvégézések, a kemény harcok, a konfliktusok elszenvedése nincs benne. Nagynevű Kft-nél dolgoztál? Ezzel esetleg a következő, Híres Kft.-nél esetleg érdekes lehetsz. De lehet, hogy anélkül is az lennél, hogy 3-4 évnyi áldozatvállalást magad mögött tudnál? A tudásod, a rutinjaid, a kapcsolataid akkor is meglennének, ha nem éjszakáztál volna annyit?

Mi lesz tíz év múlva? Van esély rá, hogy Nagynevű Szuper Kft-t megveszi egy még nagyobb, és még a név is eltűnik? És az 5 év múlva végzős HR-esek, akik majd 8 év múlva nézik a CV-det, fogják tudni, hogy volt ilyen cég?

—-

A fentiek nem lustaságra buzdítanak természetesen. Arra, hogy ha valamilyen áldozatot hozol, akkor azt azért tedd, mert neked fontos. Ne azért, mert a CV-ben jól fog mutatni. A jó teljesítmény fontos, az áldozatvállalás, a mártírszerep viszont visszájára fordítja a karrierívet: egy megkeseredett, munkájába belefáradt ember nem fog jó munkahelyet találni legközelebb. Olyat fog, ahol lehetőséget látnak a kihasználhatóságában, kiaknáznák a megfelelési vágyát (kényszerét?) Ezt csak úgy kerülheted el, ha a célod valós, és a te személyiségedre szabott. Érdemes átgondolni: vezető vagy specialista lennél? Milyen szakterületen? Mi kell ahhoz, hogy elismert legyél a vágyott szerepben? Ugye nem elég, ha te tudod, hogy reggeltől másnap hajnalig dolgoztál heteken át?

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.