Kihalt a lojalitás?

by | okt 31, 2017 | Karriertanácsok

Pár éve már sok helyen azt halljuk, olvassuk, hogy egyre több magyar dolgozó próbál szerencsét külföldön a magasabb fizetés reményében, hogy nincs szakember itthon, nagy a munkaerőhiány, és hogy a vállalatok nem találnak munkaerőt.

Ráadásul a generációs különbségek sem kedveznek a cégeknek, hiszen ma már ha nem érezzük jól magunkat, akkor nem vagyunk restek új lehetőségek után nézni. Egyre kevesebb ember dolgozza le az életét egyetlen egy munkahelyen, már nem félünk annyira a változástól, hisz ma már kihalóban van az a fogalom is, hogy „biztos munkahely”. Meg kellett tanulnunk mindig ébernek lenni, felkészülni a változásra, arra, hogy bármikor elküldhetnek bennünket.

Ezzel együtt járt az is, hogy ha a munkaadó kereshet helyettünk időközben másik munkaerőt, vagy időközben egyre romlik a munkahelyi körülményünk, akkor mi miért ne nézhetnénk számunkra kedvezőbb munkahely után?

Ennek az ördögi körnek az eredménye pedig lassan az lett, hogy mind a munkaadók részéről való megbecsültség mind pedig a dolgozói lojalitás kezdett eltűnni. Pedig azoknál a cégeknél, ahol a mai napig értékként tekintenek a dolgozókra, még létezik ez a fogalom. És miből is áll a megbecsültség?

  • a vállalat elismeri a dolgozók munkáját,
  • kíváncsi a véleményükre,
  • kockázatot vállal értük,
  • kiáll mellettük,
  • segíti őket a céljaik elérésében.

  • Nem csak a fizetés hathat ösztönzőleg. Fontos az is, hogy milyen környezetben, közegben kell dolgoznunk, ez pedig mind visszahat majd arra, hogy viszonyulunk a munkáltatóhoz.

    Addig, amíg ez a helyzet nem változik, egyik fél sem lesz elégedett. A munkáltatónak a lojális dolgozó többletértéket ad, mivel a hosszan nála eltöltött évek alatt annyi információt szerez a cégről, amit egy új kolléga nem tud elsajátítani pár hónap elteltével. Ugyanígy dolgozóként is izgalmas az új munkahely, de alapvetően a többség biztonságra, stabilitásra és fejlődésre törekszik, ami nem hónapokban és nem egy-két évben mérhető.

    Neked mi a véleményed erről? Írd meg korábbi tapasztalataidat hozzászólásként!

    Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

    Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.