Kríziskezelés munkanélkülieknek

by | jún 29, 2017 | Karriertanácsok

Kriziskezeles.munkanelkulieknek_150x150Néha kétségbeesett posztok keringenek a neten, amiben valaki azonnali segítséget kér, sok esetben munkát keres így. Már nincs miből kifizetni a jövő havi albérletet, a helyi közlekedés bérletét, a diákhitelt, tényleg nagy a baj.

A helyzet sosem reménytelen, bár az első hibát már elkövette, aki itt tart: előbb kellett volna segítséget kérnie, nem szabad megvárni a teljes ellehetetlenülést, mert akkor már sokkal nehezebb segíteni. De most már itt tart, ne habozzon a segítségkéréssel! Kiktől is kérhet?

Lakhatásra

Sok alapítvány és kríziskezelő civil szervezet foglalkozik azzal, hogy a lakhatásban segítse a rászorulókat. Besegítenek az albérlet költségeibe, találnak olcsóbb szállást, kitalálják, hogyan tudnának segíteni. Tekintve, hogy ezek karitatív szervezetek, akik támogatásokból segítenek, a segítségkérés mellé illik nekik megadni azt is, te miben tudsz nekik segíteni… Önkéntes munkával, vagy ha értesz hozzá, rendbe teszed a honlapjukat, ha egyébként értékesítő vagy, akkor segítesz nekik támogatókat szerezni stb. Jó tett helyébe jót várj, ahogy a népmesékből is hallottuk.

Munkahely találásában

A hivatalos út, a munkaügyi központok mellett sok önkéntes is foglalkozik azzal, hogy segítsen az álláskeresőknek mielőbb munkát találni. Náluk a viszonzás egyszerű: vidd jó hírüket, köszönd meg a segítséget. Ezt sem várják el, de mégiscsak illendő…

Hitelek kezelése

A mai világban a legtöbb embernek van valamilyen hitele, amit havi törlesztéssel fizet. Rendben is van minden, mindaddig, amíg van rendszeres jövedelme és tudja fizetni ezeket. Ha nincs, akkor viszont érdemes a hitelt adó intézménnyel mielőbb egyeztetni: megtudni, mik a lehetőségek, lehet-e halasztani például.

ÉRDEKES: Álláskeresés uborkaszezonban

Erre megoldást jelenthetnek a jövedelemkiesésre, munkanélküliségre ajánlott biztosítások, de ha van ilyened, a részletekre nagyon oda kell figyelni! Sok biztosítás tartalmazza azt a kitételt, hogy csak akkor egészíti ki a havi jövedelmed ha a munkáltatód rendes felmondással bocsátott el, azaz a közös megegyezésre nem fizet!  Ha elveszíted a munkád, regisztrált állákeresőként álláskeresési járadékban részesülsz és van munkanélküliségre vagy jövedelemkiesésre biztosításod, akkor a biztosító, havonta kiegészíti az álláskeresési járadékod azzal az 50 ezer és 250 ezer forint közötti összeggel, amit szerződéskötéskor választottál.

Elmaradt rezsiszámlák

A szolgáltatóknál is lehet részletfizetésre, halasztásra kedvezményeket kérni, bizonyos helyzetekre létezik a „Védett fogyasztó” státusza is.

——–

Szerencsére a világ tele van segíteni képes és hajlandó emberekkel, illetve bárki, akinek tartozni tudunk, felkészült már arra, hogy a fizetni nem tudókat valamilyen módon segítse, könnyítsen a helyzetükön. Ezért sose félj segítséget kérni, mert valakinek biztosan lesz ötlete, hogyan léphetnél előre. Ami nagyon fontos – pont úgy, mint álláskeresésnél – az az őszinteség egy ilyen helyzetben is.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.