Kríziskezelés munkanélkülieknek

by | jún 29, 2017 | Karriertanácsok

Kriziskezeles.munkanelkulieknek_150x150Néha kétségbeesett posztok keringenek a neten, amiben valaki azonnali segítséget kér, sok esetben munkát keres így. Már nincs miből kifizetni a jövő havi albérletet, a helyi közlekedés bérletét, a diákhitelt, tényleg nagy a baj.

A helyzet sosem reménytelen, bár az első hibát már elkövette, aki itt tart: előbb kellett volna segítséget kérnie, nem szabad megvárni a teljes ellehetetlenülést, mert akkor már sokkal nehezebb segíteni. De most már itt tart, ne habozzon a segítségkéréssel! Kiktől is kérhet?

Lakhatásra

Sok alapítvány és kríziskezelő civil szervezet foglalkozik azzal, hogy a lakhatásban segítse a rászorulókat. Besegítenek az albérlet költségeibe, találnak olcsóbb szállást, kitalálják, hogyan tudnának segíteni. Tekintve, hogy ezek karitatív szervezetek, akik támogatásokból segítenek, a segítségkérés mellé illik nekik megadni azt is, te miben tudsz nekik segíteni… Önkéntes munkával, vagy ha értesz hozzá, rendbe teszed a honlapjukat, ha egyébként értékesítő vagy, akkor segítesz nekik támogatókat szerezni stb. Jó tett helyébe jót várj, ahogy a népmesékből is hallottuk.

Munkahely találásában

A hivatalos út, a munkaügyi központok mellett sok önkéntes is foglalkozik azzal, hogy segítsen az álláskeresőknek mielőbb munkát találni. Náluk a viszonzás egyszerű: vidd jó hírüket, köszönd meg a segítséget. Ezt sem várják el, de mégiscsak illendő…

Hitelek kezelése

A mai világban a legtöbb embernek van valamilyen hitele, amit havi törlesztéssel fizet. Rendben is van minden, mindaddig, amíg van rendszeres jövedelme és tudja fizetni ezeket. Ha nincs, akkor viszont érdemes a hitelt adó intézménnyel mielőbb egyeztetni: megtudni, mik a lehetőségek, lehet-e halasztani például.

ÉRDEKES: Álláskeresés uborkaszezonban

Erre megoldást jelenthetnek a jövedelemkiesésre, munkanélküliségre ajánlott biztosítások, de ha van ilyened, a részletekre nagyon oda kell figyelni! Sok biztosítás tartalmazza azt a kitételt, hogy csak akkor egészíti ki a havi jövedelmed ha a munkáltatód rendes felmondással bocsátott el, azaz a közös megegyezésre nem fizet!  Ha elveszíted a munkád, regisztrált állákeresőként álláskeresési járadékban részesülsz és van munkanélküliségre vagy jövedelemkiesésre biztosításod, akkor a biztosító, havonta kiegészíti az álláskeresési járadékod azzal az 50 ezer és 250 ezer forint közötti összeggel, amit szerződéskötéskor választottál.

Elmaradt rezsiszámlák

A szolgáltatóknál is lehet részletfizetésre, halasztásra kedvezményeket kérni, bizonyos helyzetekre létezik a „Védett fogyasztó” státusza is.

——–

Szerencsére a világ tele van segíteni képes és hajlandó emberekkel, illetve bárki, akinek tartozni tudunk, felkészült már arra, hogy a fizetni nem tudókat valamilyen módon segítse, könnyítsen a helyzetükön. Ezért sose félj segítséget kérni, mert valakinek biztosan lesz ötlete, hogyan léphetnél előre. Ami nagyon fontos – pont úgy, mint álláskeresésnél – az az őszinteség egy ilyen helyzetben is.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.