Mi lesz a projektemmel, amíg nyaralok?

by | jún 8, 2017 | Karriertanácsok

Mi.lesz.a.projektemmel.ha.nyaralok_150x150A nyaralások, hosszabb szabadságok egy (talán túlzottan) lelkiismeretes munkavállalónak külön stresszt okoznak: mi lesz a munkáival, amíg ő nem lesz bent az irodában?

Hogyan fognak a dolgok nélküle menni? Ezt a stresszt érdemes „kivédeni”, mert megkeserítheti a legfestőibb tájak, legjobb szabadidős programok élvezetét is. A feladatok időzítése és esetleg másra rábízása megoldás lehet.

1. lépés: Írj listát!

Milyen feladatok lesznek aktuálisak addig, amíg szabadságon vagy? Milyen áruk, megrendelések érkeznek, mely ügyfeleket kellene felhívnod, vagy levelet írnod nekik? Milyen számlákat kell kifizetni, milyen adminisztrációs feladatok lesznek? Kikkel lenne aktuális személyes találkozót egyeztetni?

2. lépés: Sorold át a feladatokat!

A listából látható lesz, hogy vannak feladatok, amiket időzíthetsz máskorra is. Találkozók, telefonhívások stb. Akiket ez érint – főleg, ha cégen kívüliek, ügyfelek, partnerek – azokat keresd fel, és mondd el nekik, hogy szabadságon leszel, egyeztessetek most időpontot. Ki fog derülni, hogy sokan veled egyidőben lesznek szabadságon 🙂

3. lépés: Bízd rá másokra az adminisztrációt!

Minden jól szervezett cégnél kell, hogy legyen a helyettesítésre megoldás, nemcsak szabadságolás, de hirtelen események esetén is (baleset, betegség stb.). A „helyettesed” nem biztos, hogy a beosztottad, de ilyenkor mindenképpen át kell ruháznod rá felelősséget, feladatokat. A kölcsönösség alapján természetesen, hiszen te is leszel egyszer valakinek a helyettese.

A helyettesnek adj át mindent, amit csak lehet egyes ügyekben. Folyamatokat, kapcsolati adatokat, határidőket, amik ahhoz kellenek, hogy jó munkát tudjon végezni. Ha nem így teszel, óhatatlanul hibázni fog, és neked kell majd kijavítanod a hibát…

4. lépés: Készülj fel a váratlanra!

Az okostelefonok világában már könnyen megoldható, hogy a céges levelezésed telefonon láthasd. Ha valami halaszthatatlan, csak általad megoldható feladat adódik, így tudsz intézkedni. Nem biztos, hogy az így felmerült feladatot neked kell megoldani, lehet, hogy elég lesz, ha a levelet, ügyet látva elmondod másnak egy 5 perces telefonbeszélgetésben, mi a teendő.

ÉRDEKES: Ne dolgozz szabadság alatt!

5. lépés: Állítsd be automatikus válaszüzenetet a levelezésedben!

Mindegyikben, ne csak a cégesben! A privát postafiókok is várhatnak ilyenkor. Az automatikus üzenetben legyen benne, ki helyettesít, mi a teendő, ha mindenképpen el kell érni téged. Ilyenkor is inkább küldjenek SMS-t, hogy te magad dönthesd el, kit, mikor, milyen módon hívsz vissza.

6. lépés: Tartsd fejben: ha nem nyaralsz, akkor is szabadságon vagy!

Van, aki a nyári szabadsága alatt felújítást vagy más „privát projektet” vezet. Ebben is szükséged van a teljes figyelmedre, és pont azért vagy szabadságon, hogy ezt megtehesd.

———

+1 megjegyzés: nem baj, ha a cégnél nem vagy nélkülözhetetlen ember. A nélkülözhetetlenség kockázatot jelent a cégnek, ezért ők sem várják el ezt. És ha nem nélkülözhetetlen vagy, „csak” megbecsült, elismert, akkor nyaralni is nyugodtabban mehetsz, nem fogják megszakítani a pihenésed munkahelyi ügyekkel.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.