Miért nehéz nőként karrier építeni? 3 tipp, hogy könnyebb legyen!

by | aug 3, 2017 | Karriertanácsok

Miert.nehez.nokent.karriert.epiteni_v2_150x150Megfigyeltem, hogy a nők még álláskeresésben is próbálnak biztonságra törekedni.

Ez abban nyilvánul meg, hogy csak olyan állásra, feladatra pályáznak, amit teljes biztonsággal el tudnak látni. Ezzel gyakorlatilag a saját feljebblépésüket, karrierjüket állítják meg egy bizonyos ponton.

Ennek elkerülésére kifejezetten azt szoktam javasolni, hogy ha állásváltáson gondolkodnak, akkor leginkább a jelenlegi pozíciójuknak magasabb pozícióban, vagy a jelenlegi feladatkörük egy részére specialistaként koncentrálva jelentkezzenek. Ez egészen másfajta hozzáállást igényel, mint az átlagos álláskeresés. Módszeresen kell felépíteni a stratégiát, ami nőknél azért is nehezített tényező, mert a sztereotípiákra, beidegződésekre is válaszolni kell. Erre is megvannak természetesen a megoldási technikák.

Egy női karrierépítő stratégia az alábbi vázlat mentén építhető fel:

1. Magánéleti kérdések

A nők leggyakrabban a gyerekvállalással kapcsolatban szembesülnek nehézségekkel. Ha nincs, és „korban van”, akkor számíthat az egyébként törvénytelen kérdésre egy állásinterjún, hogy mikorra tervezi. („most egy stabil/szakmailag előremutató állást szeretnék, ezen nem gondolkodom”). Ha már gyerekesként keres állást, folyamatos kérdés lesz, hogy mi lesz, ha a gyermek beteg lesz? Erre csak az lehet a válasz, hogy meg tudod oldani, nem lesz probléma. Ha valamiről azt mutatod, hogy  neked nem okoz problémát, akkor ők sem fognak tovább problémaként tekinteni rá.

2. A szakmai alkalmasság

A szakmai tapasztalataid, munkáid alapján ugyanúgy alkalmas lehetsz egy állásra, mint egy férfi. Sok nő megretten egy férfiasabb iparágtól, és inkább nem is jelentkezik pl. építőipari, gépipari cégekhez marketinges, logisztikus, vagy egyéb olyan feladatra, ami nem kifejezetten az iparághoz kötődik, de már kívánja az iparági érdeklődést. Ha ez az érdeklődés megvan benned, jelentkezz bátran! Sok cég kifejezetten várja, hogy nők jelentkezzenek, javítva az arányokat a cégnél. Ilyenkor érdemes beírni az álláspályázati anyagba a műszaki, iparági érdeklődésed, és azt is, honnan ered ez nálad: a családban valaki foglalkozott már ezzel, dolgoztál már hasonló cégnél, iparágban stb.

3. Évekig otthon voltál, most hogyan tovább?

Ha GYED/GYES-ről térnél vissza, az állásinterjúkon biztosan kérdeznek vagy célozgatnak azzal kapcsolatban, hogy a tudásod esetleg elavult. Pedig a napjaid akár telhettek is olyan munkával, ami hasznos készségeket fejlesztett ki, és ezeket az állásodban is jól kiaknázhatnád. Amíg otthon voltál, felújítottátok a lakást, amit te menedzseltél? Kitaláltad, megtervezted, szakembereket kerestél, anyagot szereztél be, beszerzési forrásokat kerestél, árakat hasonlítottál össze? Nos, pl. egy projekt menedzser egészen hasonló feladatokat végez. És el ne kövesd a már említett hibát: ne asszisztensnek jelentkezz, hanem magát a szakterületet célozd meg!

Az otthonlét ideje alatt kifejezetten kihívás a szakmai kapcsolatot fenntartása, akár csak online módon is. Ezzel a tervezett visszatérésed előtt minimum fél évvel el kell kezdeni foglalkozni: frissíteni a Linkedin profilt, tájékozódni szaklapok online verzióiból a trendekről, a véleményvezérek személyéről, arról, hogy a régi szakmai kapcsolataid most hol tartanak. Sőt, vedd is fel velük a kapcsolatot újra, jelezd, hogy állást keresel.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.