Mit kell tudni egy karrierváltónak?

by | aug 25, 2017 | Karriertanácsok

Mit.kell.tudni.egy.karriervaltonak_150x150Aki karrierváltás mellett dönt, általában megtanulja az újonnan választott szakmája fogásait, elvégez tanfolyamot, másoddiplomát szerez, majd lelkesen álláskeresésbe kezd az új területen.

A szakmai teszteken át is megy, majd mégsem őt választják, és általában azzal magyarázza magának a sikertelenséget, hogy nincsen gyakorlata, rutinja. Természetesen a munkáltatók is tudják, hogy aki frissen tanulta a szakterületet, nem lehet benne erős rutinja. Álláskeresőként hogyan lehet mindezt kezelni?

Hivatkozz a meglévő munkatapasztalatodra!

Valamiért választottad ezt a szakterületet. Ha kapcsolódik valahogy az eddigi munkáidhoz, akkor beleláttál az új területbe, azért választottad, mert különösen tetszettek bizonyos részei. Mik voltak azok, és miért tetszettek? Mit láttál, a kollégáid, ismerőseid hogyan végezték ezt a munkát? Te mit gondolsz róla? A rutin helyett azt tudod megmutatni, amit másoktól láttál erről, és mivel kitüntetett figyelemmel kísérted őket, meglehetősen sokat tudhatsz a rutinokról, szakmai fogásokról is. Ezeket egy állásinterjún mondd is el!

Mondd el, miért választottad!

A lelkesedésnél vonzóbb egy munkáltató számára nem sok minden lehet. A lelkes, friss erő, aki tanulni akar, rutint akarsz szerezni, mindenképpen érdekes, és jó választásnak tűnhet. Ehhez a motivációid, indokaid bemutatása a legjobb eszköz.

Ismerd a szakmai szokásokat!

Pl. azt, hogy egy adott szakterületen milyen juttatási csomag a szokásos. Nemcsak összegben, de a csomag összetételében: rendszeres bónuszok, sikerdíjak stb. A rutintalanságot az mutatja a legjobban, ha nem tudsz tárgyalni a szokásos fizetési normákról, ha meglepődsz azon, hogy ők hogyan gondolják a juttatásokat, akkor ezzel hiteltelenné is válhatsz. Kérdezd meg hasonló területen dolgozó ismerőseidet, hogy mire számíthatsz, mit kérhetsz, mit reális kérned.

Fontos tudni a munkamegosztás mikéntjét is: ha kezdő vagy, junior feladatokat fogsz kapni, ezért az állásinterjún a nagy projektről, sokféle és magas szintű felelősségi körről szóló vágyaidat csak óvatosan közöld. Az ambíció fontos, de meg kell mutatni, hogy pontosan ismered a határaidat is, és jelenleg a kezdő vagy újrakezdő pozíció velejáróival is tisztában vagy, el is fogadod ezeket.

Mivel a szakterületen kezdőnek számítasz, de a munka világában nem, ezért ezt az előnyödet mindenképpen emeld ki: a munkamorál, a lojalitás, a jelentési kötelezettségek, munkahelyi protokollok nem ismeretlenek számodra.

A fentieket betartva a munkáltató azt láthatja, hogy egy felelősségtudatos, igazi „felnőtt” keres nála állást, aki ugyan a szakmában kezdő, de lehet rá számítani a munka minden területén, a már meglévő tapasztalata miatt.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.