Mit kell tudni egy karrierváltónak?

by | aug 25, 2017 | Karriertanácsok

Mit.kell.tudni.egy.karriervaltonak_150x150Aki karrierváltás mellett dönt, általában megtanulja az újonnan választott szakmája fogásait, elvégez tanfolyamot, másoddiplomát szerez, majd lelkesen álláskeresésbe kezd az új területen.

A szakmai teszteken át is megy, majd mégsem őt választják, és általában azzal magyarázza magának a sikertelenséget, hogy nincsen gyakorlata, rutinja. Természetesen a munkáltatók is tudják, hogy aki frissen tanulta a szakterületet, nem lehet benne erős rutinja. Álláskeresőként hogyan lehet mindezt kezelni?

Hivatkozz a meglévő munkatapasztalatodra!

Valamiért választottad ezt a szakterületet. Ha kapcsolódik valahogy az eddigi munkáidhoz, akkor beleláttál az új területbe, azért választottad, mert különösen tetszettek bizonyos részei. Mik voltak azok, és miért tetszettek? Mit láttál, a kollégáid, ismerőseid hogyan végezték ezt a munkát? Te mit gondolsz róla? A rutin helyett azt tudod megmutatni, amit másoktól láttál erről, és mivel kitüntetett figyelemmel kísérted őket, meglehetősen sokat tudhatsz a rutinokról, szakmai fogásokról is. Ezeket egy állásinterjún mondd is el!

Mondd el, miért választottad!

A lelkesedésnél vonzóbb egy munkáltató számára nem sok minden lehet. A lelkes, friss erő, aki tanulni akar, rutint akarsz szerezni, mindenképpen érdekes, és jó választásnak tűnhet. Ehhez a motivációid, indokaid bemutatása a legjobb eszköz.

Ismerd a szakmai szokásokat!

Pl. azt, hogy egy adott szakterületen milyen juttatási csomag a szokásos. Nemcsak összegben, de a csomag összetételében: rendszeres bónuszok, sikerdíjak stb. A rutintalanságot az mutatja a legjobban, ha nem tudsz tárgyalni a szokásos fizetési normákról, ha meglepődsz azon, hogy ők hogyan gondolják a juttatásokat, akkor ezzel hiteltelenné is válhatsz. Kérdezd meg hasonló területen dolgozó ismerőseidet, hogy mire számíthatsz, mit kérhetsz, mit reális kérned.

Fontos tudni a munkamegosztás mikéntjét is: ha kezdő vagy, junior feladatokat fogsz kapni, ezért az állásinterjún a nagy projektről, sokféle és magas szintű felelősségi körről szóló vágyaidat csak óvatosan közöld. Az ambíció fontos, de meg kell mutatni, hogy pontosan ismered a határaidat is, és jelenleg a kezdő vagy újrakezdő pozíció velejáróival is tisztában vagy, el is fogadod ezeket.

Mivel a szakterületen kezdőnek számítasz, de a munka világában nem, ezért ezt az előnyödet mindenképpen emeld ki: a munkamorál, a lojalitás, a jelentési kötelezettségek, munkahelyi protokollok nem ismeretlenek számodra.

A fentieket betartva a munkáltató azt láthatja, hogy egy felelősségtudatos, igazi „felnőtt” keres nála állást, aki ugyan a szakmában kezdő, de lehet rá számítani a munka minden területén, a már meglévő tapasztalata miatt.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.