Pályakezdőként a rajtvonalban – #énjövőm

by | okt 5, 2017 | Karriertanácsok

Az álláskeresés nehézségei és a siker kulcsa 

A mai fiatalok motiválatlanok és nem akarnak megdolgozni a sikerért, – legalábbis gyakran hozzák fel ellenük ezt a vádat. Persze a valóság nem ilyen egyszerű, és ha jobban beleképzeljük magunkat a helyükbe, máris megérthetjük az okaikat is.  

A Közép-Európai Egyetem (CEU) nemrég reprezentatív felmérést végzett a magyar fiatalok munkavállalási szokásairól, amelyből kiderült, hogy a 18 és 30 év közöttiek aktivitási rátája nagyon alacsony. Tehát akinek nincs munkája, az nem is nagyon töri magát, hogy találjon egyet. Ráadásul a munkanélküli fiatalok csaknem fele (47%-a) nem rendelkezik korábbi munkatapasztalattal. Márpedig, ha végignézünk az álláskereső portálok kínálatán, azt láthatjuk, hogy a hirdetések mintegy 5%-ában fogadnak csak el pályakezdőket. Nem könnyű ennek az elvárásnak megfelelni, hiszen akinek nincs tapasztalata, az nem talál munkát, és aki nem talál munkát, annak nem is lesz tapasztalata.

enjovom_600x203_v2

De ez még nem is baj, mert az álláskeresésnél támaszkodhatnánk az úgynevezett „soft skillekre”, azaz egyéb képességekre és tehetségekre is. Azonban kevés iskolában tanítják meg, hogyan tüntessük fel magunkat vonzónak és értékesnek, vagy hogyan aknázzuk ki a bennünk rejlő lehetőségeket. Sokan küzdenek önbizalomhiánnyal a sorozatos iskolai kudarcok miatt, vagy nincsenek teljesen tudatában annak, hogy mi érdekli őket és mire is képesek valójában. Az Y-generáció nem egyszerű kapunyitási pánikkal küzd, hanem alapvető életkészségeik hiányoznak, és erről nem ők tehetnek.  Hatalmas a szakadék az iskola és az első munkahely elvárásai között, ráadásul nem sok segítséget elérhető ahhoz, hogy meg tudják ugrani a váltást. És ez ugyanúgy igaz a friss diplomásokra, mint a szakmunkásokra, valamint az érettségivel rendelkezőkre is.

A megfelelő szakmai mentorálás és a továbbképzés segítséget jelenthet a helyzet megoldásában. Ahogy a kutatás is rámutatott, a legtöbb esetben nem az egyéni képességek hiányoznak, csak a pályakezdők nem tudják, hogyan használják ki a tehetségüket. Ebben tud segíteni az #énjövőm, a Coca-Cola HBC Magyarország új, ingyenes tréningje. Az egynapos képzés 18 és 30 év közötti pályakezdőknek szól, akik régóta sikertelenül próbálnak elhelyezkedni vagy még nem tudják pontosan, mivel szeretnének foglalkozni. Az izgalmas, színes képzésen minden olyan alapvető készség megszerezhető, amit az iskolában nem tanítottak, de elengedhetetlen ahhoz, hogy megvalósítsuk az elképzeléseinket, elérjük a céljainkat és sikeresen jelenjünk meg a munkaerőpiacon. További részletek és jelentkezés: www.enjovom.hu

enjovom_logo_215x44

 

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.