Régóta egy helyen dolgozol? Állást váltanál?

by | szept 1, 2017 | Karriertanácsok

Regota.egy.helyen.dolgozol_150x150Még ma is előfordul, hogy valaki évtizedes munkatapasztalattal rendelkezik egy helyen, ami dicsőségesnek tűnik, de a szakmai előmenetelét tekintve komoly kérdéseket vet fel.

Ha állásváltásra szánja rá magát egy ilyen hátterű ember, az állásinterjúkon azt kell tudnia közölni, hogy a szakmai trendektől nem maradt el, hajlandó új dolgokat tanulni.

Fontos kérdés, hogy miért váltana ennyi idő után? Ha valami nagyon elromlott a cégben (a hangulat, a piaci helyzet, személyes konfliktusok támadtak stb.) akkor azt diplomatikusan érdemes közölni, és az interjúztatók érteni fogják.

Meglepő módon sokkal nehezebb jól kommunikálni, ha csak simán belefáradt, beleunt valaki 10-15 évnyi munkába, rutinba, és ezért váltana. Kérdések tömege merül fel ilyenkor: miért pont most? Mennyi idő alatt jutott erre a döntésre? A váltás ennyi idő után nehézséget vagy felszabadultságot jelent majd?

Ennyi munkatapasztalatot nehéz gyorsan bemutatni, ha nem határozzuk meg előre a vázlatát magunkban. Az épp megpályázott céghez igazodva, a nekik értékes tapasztalatokat kell kihangsúlyozni, még akkor is, ha az esetleg pár évvel ezelőtti tapasztalat.

Állásinterjú előtt tehát különösen fontos átgondolni, hogy mik azok a pontok, amik a reménybeli munkáltatónak fontosak lehetnek. Tekintve, hogy az önéletrajz alapján már állásinterjú-meghívás érkezett, biztosan láttak olyat a szakmai múltjában, ami miatt az együttműködésre látnak esélyt. Érdemes lehet az átélt stratégiai változásokról beszélni, mert egy-egy ilyen változás úgy hat a munkavállalókra, mintha egy új cégbe kerültek volna, tehát annak is van a váltásban, változásban tapasztalata, aki nem is váltott állást jóideje.

Ki kell térni a motivációkra: az ember, akinek kényelmes rutinjai, szakmai élete alakult ki az elmúlt 10-15 évben, miért váltana? Aki ezt feladja, miért teszi?

Át kell gondolni a fizetési és juttatási elvárásait is. Mivel elég régóta ugyanabban a fizetési konstrukcióban dolgozik, talán egy-két cafeteriaelem megjelent időnként, tudja-e hogyan néz ki egy modern juttatási csomag? Tudja-e, mit kérhet, min alkudozhat?

A beilleszkedés sarkallatos pontja az álláskeresésnek minden esetben, de különösen úgy, hogy azt gondolják: ebben nincs gyakorlata a régóta egy helyen dolgozónak. Még rosszabbnak tűnik a helyzet, ha egyébként az álláskereső személyisége inkább introvertált. Mert a munkájában ez akár előny lehet, de egy csendes, érzelmeit (állásinterjún lelkesedését) kimutatni nem kedvelő ember kockázatosnak tűnik a beilleszkedés szempontjából. Ilyenkor a határozottság segít: hozott egy döntést, amit végig akar vinni. Természetesen az alkalmazkodás szükségességét, a váltás kockázatait is átgondolta, az előnyök mellett.

A szakmai tudás természetesen mindennél fontosabb, és kifejezetten fontos, hogy ezt meg tudja mutatni az álláskereső. Az általános előítéletek szerint a régóta alkalmazott szakmai rutinok tönkreteszik a kreativitást, nem adnak teret az új, friss hozzáállásnak. Ezt szakmai kérdések megvitatásával, de szakmai olvasottság bemutatásával is jól lehet kezelni.

Összességében az önmagunkban, a döntésünkben vetett hit fog segíteni. Nehéz elhagyni egy szeretett, jól bevált helyet, de nem lehetetlen. És az, hogy belekezdünk valami újba, nem jelenti azt, hogy az elmúlt 10-15 év hiábavaló lett volna, vagy kudarcként kellene rá tekinteni.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.