Rugalmas munkaidő: mit nyer vele a munkavállaló és mit a munkaadó?

by | márc 7, 2017 | Karriertanácsok

Rugalmas.munkaidő_150x150A dolgozók hosszú távon való megtartásában fontos szerepet játszanak a különböző pénzen kívüli motivációs tényezők. Az egyik ilyen lehet a rugalmas munkaidő, ami többféleképpen valósulhat meg.

Lehet egyrészt távmunka, de lehet rugalmas munkarendben végzett munka is. Az utóbbi azt az esetet foglalja magába, amikor a munkáltató csak a munkaidő egy részéről dönthet (ezt nevezik törzsidőnek), a többi, fennmaradó részről a munkavállaló dönthet saját belátása szerint (ezt nevezik peremidőnek).

Manapság már szinte mindegy, hogy otthonról vagy a munkahelyünkről végezzük el a munkánkat, ugyanis egy laptop és egy okostelefon segítségével lényegében bárhonnan lehet dolgozni. Rugalmas munkaidővel kiküszöbölhető lehet az a probléma is, hogy nem mindig tudunk egyenletesen, ugyanúgy dolgozni. Mindenkinél vannak olyan napszakok, órák, amikor kevésbé tud koncentrálni az ellátandó feladatra, de vannak időszakok, amelyekben sokkal hatékonyabban tud dolgozni. A rugalmas munkaidő adta lehetőség által a munkavállaló saját belátása szerint oszthatná be az idejét, és abban az időszakban tudna dolgozni, amikor a leghatékonyabb. Továbbá nem beszélve az elintéznivalók szervezéséről, amelyeket gyakran csak munkaidőben lehet intézni. Sokkal kevesebb fejtörést okoz ezeknek a megszervezése, amennyiben rugalmas munkarendben dolgozik valaki.

Mind a munkavállaló mind pedig a munkáltató szempontjából tartogat előnyöket a rugalmas munkaidőben végzett munka.

A munkavállaló számára a rugalmas munkaidő egy nagy előnye, hogy saját maga oszthatja be az idejét. A motiváltság, és az elégedettség mértéke is nagyban nő a rugalmas munkaidővel. Kutatások arra is rámutattak, hogy a munkavállaló egészségére is jó hatással van a rugalmas munkarend.

Mostanra sok munkahelyen szinte teljesen felváltotta a 8-tól 4-ig tartó munkavégzési rendet a rugalmas munkaidő. Arról is fontos szót ejteni, hogy ezzel nem csak rugalmasság, hanem egy meghosszabbodott munkaidő is együtt jár. Kutatások alapján a dolgozók többsége él a rugalmas munkaidő adta lehetőséggel, annak érdekében, hogy személyes ügyeit intézze telefonon, e-mailen és személyesen, hogy bevásároljon, postára vagy bankba menjen munkaidő alatt, ezzel vállalva azt, hogy otthonról is dolgoznia kell majd.

ÉRDEKES: Munkaidő szerte a világon: létezik egyáltalán a munka-magánélet egyensúly?

Azonban nem csak a munkavállalók számára tartogat előnyöket a rugalmas munkaidő, hanem a munkaadó is profitálhat belőle. A költségcsökkentés mellett bizonyítottan növelhető a munkavállalók hatékonysága is a rugalmas munkaidővel. Az alkalmazottak motiváltabbak lesznek általa, valamint jobban megbecsülik majd a munkájukat, amennyiben a munkaidejük egy részéről saját belátásuk szerint dönthetnek. Ezen kívül a cég megítélése is sokat javulhat a rugalmas munkaidő gyakorlása által.

Felmérések szerint távmunka esetén átlagban 30-40 százalékkal csökkenthető a fluktuáció mértéke, ami komoly költségmegtakarítást hozhat a cégeknek.

Azért azt is mindenképpen figyelembe kell venni, hogy sajnos nem minden munkakörben lehet megoldás a rugalmas munkaidő.