Táplálkozzunk egészségesen a munkahelyünkön is

by | aug 15, 2017 | Karriertanácsok

Taplalkozzunk.egeszsegesen.a.munkahelyunkon.is_150x150Kezdhetnénk akár az utóbbi hetek tikkasztó kánikulájával, de ennél átfogóbban is érdemes pár szót ejteni, mit és hogyan együnk-igyunk a munkahelyünkön, ahol napi nyolc órát töltünk el.

Mindenek előtt egy jó kávé

Legtöbbünknek nehezére esik, nem egy áloműző kávéval kezdeni a reggelt. Ki feketén, ki tejjel, de hasson minél hamarabb az “ébresztő ital”. Még is érdemes két fontos tudnivalóra felhívni a figyelmet. Semmiképp ne igyunk kávét éhgyomorra!  A kávéban ugyanis csersavak vannak, amik roncsoló hatással vannak a gyomorsavtól gyomrunkat védő nyálkahártyánkra, így előbb utóbb gyomorfekélyt is okozhat az éhgyomri kávézás. Ezt megelőzendő, már az is elég, ha csak pár falatot eszünk kedvenc fekete italunk előtt. Másik fontos tudnivaló – amelyet a pszichológia is elismer -, hogy mivel a koffein serkenti a vérkeringést és az idegrendszer működését is, a kávé a szorongásban szenvedők, stresszre erősen érzékenyek esetében felerősítheti az érzelmeket, ezért nekik érdemes mértéket tartani a kávéfogyasztásban. Ezeket leszámítva, a kávénak számos jótékony hatása van szervezetünkre. Napi 2-3 csésze kávé fogyasztása sokunk munkavégzésének velejárója.

Reggelizz, mint egy király

Haladjunk időrendi sorrenden, jöjjön egy kiadós reggeli. Számtalan kutatás bizonyította már, hogy a reggeli étkezés az egyik, ha nem a legfontosabb táplálékbevitel a nap összes étkezése közül. A napi energiamennyiségünk közel negyedét ilyenkor kell a szervezetünkbe vinni. A reggeli étkezés pótolja az éjszakai energiabevitel-kiesést. Sokan  úgy vélik, hogy ez felesleges, mivel alvás közben nem égetünk kalóriát. Ez azonban koránt sincs így: éjszaka ugyanúgy dobog a szív, működik az emésztőrendszer, mozgolódunk az ágyban. A reggelink pedig lehetőleg álljon lassan felszívódó szénhidrátokból. A teljes kiőrlésű gabonafélék kedvező tulajdonságai közismertek és az emésztés mellett a vérnyomásra is pozitív hatással vannak, ha rendszeresen teljes kiőrlésű alapanyagokból készült ételeket fogyasztunk, már rövid idő után érezni fogjuk, hogy mennyivel energikusabbak vagyunk, tehát a munka is jobban halad. Ugyanakkor érdemes odafigyelnünk a fő étkezések közti időszakra is, azaz a napi ötszöri étkezésre.

Rövid nemzetközi kitekintés

Természetesen ezen a területen is az északi országok a legfelvilágosultabbak. A finnek hosszú ideje tanulmányozzák, milyen a jó munkahelyi étkezés. Megállapították, hogy azok, akik a helyi büfékben vásárolnak maguknak reggelit vagy ebédet, több friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, mint azon kollégáik, akik otthonról hozott étellel oldják meg napi étkezésüket. Amerikai kutatások is arra jutottak, hogy akik otthonról hozzák az ebédjüket vagy valamilyen kevésbé egészséges gyorséttermi készítményt fogyasztanak, egészségtelenebbül táplálkoznak, mint azok, akiknek a munkahelyükön – étteremben, büfében – van lehetőségük az étkezésre.

Munkahelyi vendéglátás

Ma már gombaszám szaporodnak a modern irodaházak és szerencsére trend lett, hogy minimum egy kávézót, büfét, sok esetben komplett éttermet is létesítsenek az adott épületben. Egyes kutatások szerint dacára annak, hogy a háztartáson kívüli étkezések aránya hazánkban az összes élelmiszerre fordított kiadásoknak csupán mintegy 9-10%-át teszik ki, a munkahelyi vendéglátás az egyik legdinamikusabban fejlődő terület az ágazaton belül 2001 óta. Mindez a vendéglátóegységek számának és forgalmának növekedésében is tetten érhető. (KSH, 2014.) A munkahelyi étkeztetéssel foglalkozó vállalkozások fejlesztésében nagy szerepe lehet olyan vizsgálatoknak, amelyek a fogyasztók magatartásával, szolgáltatásválasztását magyarázó tényezőkkel foglalkoznak. A munkahelyi étkezés legnagyobb előnye, hogy biztosítható a napi egyszeri meleg étel fogyasztásának lehetősége. A főzéshez képest kényelmesebb, időtakarékosabb, bár valamivel drágább megoldás.

Összességében elmondható, hogy a legtöbb munkahely napjainkban már fel van készülve dolgozóinak megfelelő étkeztetésére. A konyhákon helyben vagy kiszállíttatva hozzáférhetőek az egészségesebb ételek is. Mindemellett a nagyobb vállalatoknak érdemes tudatosan ügyelni, hogy éttermeikben milyen ételeket szolgálnak fel dolgozóiknak, mert általában van igény az egészségesebb táplálkozást biztosító fogásokra is. A kiadós és egészséges étkezés pedig jobb közérzetet és hatékonyabb munkavégzést eredményez, így a ráfordított pénz és energia előbb-utóbb minden bizonnyal meghozza annak vállalati eredményét is.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.