Táppénz 2017-ben: te tudod, hogy mikor vagy jogosult?

by | ápr 21, 2017 | Karriertanácsok

Tappenz_2017_ben_150x150Bármikor előfordulhat velünk, hogy önmagunk vagy gyermekünk egészségügyi problémái miatt, rövidebb vagy hosszabb időre nem tudunk eleget tenni munkavállalói kötelezettségeinknek. Sokan nem tudják, hogy mi a betegszabadság és táppénz közötti különbség, pedig juttatásban is van némi eltérés a kettő között.

A Munka törvénykönyvének szabályozása alapján 15 munkanap áll rendelkezésünkre egy évben arra, hogy betegszabadságot vegyünk ki.

Ha ezeket elhasználtuk, amire több részletben is lehetőségünk van, akkor vehetjük igénybe a táppénzt. A táppénz juttatása három feltételhez van kötve: fennálló biztosítási jogviszony, fizetett egészségbiztosítási járulék és orvos által igazolt keresőképtelenség.

A juttatás időtartama

A táppénz az igazolt keresőképtelenség idejére jár, azonban maximum egy évig vehetjük igénybe. Ehhez azonban arra van szükség, hogy a munkaképtelenség kezdetét megelőzően legalább egy évig biztosítottak legyünk és ne rendelkezzünk korábbi táppénzfolyósítással. Ha rendelkezünk olyannal az elmúlt egy évből, akkor annak a mértékét le kell vonni az aktuális jogosultságunk idejéből.

ÉRDEKES: Mit kell, hogy tartalmazzon a munkaszerződés?

Ha a gyermekünk betegsége miatt kérvényezzük a juttatást, abban az esetben a gyermek életkorától és a családi állapotunktól függ az időtartam. A táppénz minden napra jár, a szabad- és munkaszüneti napokat is beleértve, ellentétben a betegszabadsággal, ami csak a munkanapok idejére vehető igénybe.

A juttatás összege

A táppénz összegének megállapításakor több szempontot is figyelembe kell venni. Elsősorban az a jövedelem határozza meg, amelyet a munkaképtelenség előtti időszakban a biztosított kapott. A megállapított táppénz összege a biztosításban töltött időtől és az esetleges kórházi ápolás költéségétől is függően, a napi átlagkereset 60%-a vagy 50%-a lehet, míg a betegszabadság ideje alatt a jövedelmünk 70%-ra vagyunk jogosultak.

További információkkal és az igényléshez szükséges nyomtatványokkal kapcsolatban ide kattintva tájékozódhat.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.