Hobbik az önéletrajzban

by | márc 30, 2017 | Önéletrajz és motivációs levél

Hobbik.az.oneletrajzban_150x150Állásra jelentkezéskor leginkább a szakmai jellemzőinkkel, tudásunkkal, tapasztalatainkkal, nyelvtudásunkkal tudjuk meggyőzni a munkáltatót az alkalmasságunkról. Emellett a személyiség is rendkívül fontos, hiszen a kollégák együttműködését biztosítottnak szeretné látni a munkáltató.

A személyiségünkről írhatunk az önéletrajzban is, de túl sok eredménye nem igazán lesz: sajnos mindenki precíz, jó munkabírású, önállóan és csapatban is dolgozni tudó embert keres az álláshirdetésekben, ezért mindenki így jellemzi magát. Ezzel nem leszünk egyediek, mégis fontos.

A kiválasztók ilyenkor szembesülnek azzal, hogy gyakorlatilag csak nevükben különböző jelölteket látnak az önéletrajzok alapján, hiszen a jól megírt önéletrajzokban szakmailag mindenki alkalmasnak tűnik (majd állásinterjún szakmai kérdések mentén lehet ezt pontosan lemérni), és mindenki megfelelő személyiséggel rendelkezik. Ami igazán megkülönbözteti az embereket, az a szabadidős tevékenységük. Nincs jó vagy rossz hobbi, nem is döntési tényező egy állás betöltésekor (vagy nagyon ritkán az), de biztosan egyedi lesz tőle az önéletrajz, az állásinterjún is jól megjegyezhetővé válunk hobbijaink által.

ÉRDEKES: Kezdő álláskeresők hibái

A cél az egyediség

Tipikus hiba az önéletrajzok hobbi rovatában az „olvasás, utazás, zenehallgatás” szentháromsága, ami megint csak semmilyen megjegyezhető egyediséget nem ad a jelentkezőnek. De e 3 tevékenységben is biztosan van valamilyen specifikus számodra. Miket olvasol? Reneszánsz irodalmat, kortárs francia írókat eredeti nyelven stb. Hová és miért utazol? Gasztrotúrák, északi országok, geológiai különlegességek, stb. Milyen zenét hallgatsz? Hangversenyekre jársz, van egy punk-zenekarod? Ezek már megjegyezhetővé tesznek.

Passzív és aktív időtöltések

A szabadidőnket mindkét módon eltöltjük, ezért legalább kétféle hobbit érdemes beírni a kertészkedés és az olvasás (fentiek szerint), a sportolás és a zenehallgatás stb. mind jól kiegészítik, teljes képet adnak az emberről. A gyűjtemények minden esetben egy kutató, rendszerező, társasági emberre utalnak, a blogírás egy nyitott, tájékozott, jól kommunikáló emberre, témájától függően akár a szakmája apró finomságait értő, ismerő, kutató embert mutatnak.

Az alkotó hobbik, üvegfestés, szappankészítés, főzés, rajzolás egy tevékenységben való elmélyülésre való képességet, koncentráció képességet mutatnak, egyes hobbik azt is, hogy az illető felelősségteljesen tud veszélyes anyagokkal, eszközökkel is bánni (festékek, oldószerek, forró szerszámok, vágóeszközök stb.) A jó ízlésről, a fantáziáról is pozitív képet adnak.

A „rossz” hobbik

Vannak olyan tevékenységek, amiket az önéletrajz olvasója esetleg másképp értékelhet, mint az álláskereső. A pókerezés lehet sport, lehet szellemi teljesítmény, de lehet szerencsejáték is. Az extrém sport (pl. ejtőernyőzés), szintén lehet a túlzott kockázatvállalás megnyilvánulása is, és lehet a sporté is. A borszakértő, pálinkaszakértő jelentkező nem valószínű, hogy alkoholista, de mégis bővebben ki kell fejteni, mit is jelent ez. Minden ilyen hobbinál érdemes pár szóban kifejteni akár, mit jelent számodra az adott tevékenység, ezzel nem adsz teret olyan találgatásnak, ami esetleg negatív jellemzőket társítana a hobbidhoz.

A civil tevékenységek

Egyes civil tevékenységek megítélése csakis pozitív lehet, a segítő, védelmező, karitatív munkákat érdemes beírni az önéletrajzba. Környezetvédő, állatvédő, segélyező munkák esetén nem lehet negatív megítélése a tevékenységednek. A politikai, társadalmi szerepvállalás egyéb formáit sem hiba beírni. Lehet, hogy pl. az aktív politizálás egy adott munkáltatónál nem elfogadható, ez esetben viszont kínos helyzetektől kíméled meg magad, még akkor is, ha emiatt nem a tiéd lesz az adott állás.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.