Vezetői álláskeresési csomag: a vezetői portfólió

by | máj 11, 2017 | Önéletrajz és motivációs levél

Vezetoi.allaskeresoi.csomag_150x150A vezetők álláskeresése sok specialitást rejt magában, ennek egyik eleme, hogy az álláspályázati anyaguk sem lehet a hagyományos CV mentén megírt felsorolás.

Nemcsak a napi munkájuk adja a tapasztalatukat, hanem a stratégiai döntések, amikbe bevonták, amiket meghozott, az iparági sajátosságok, amiket akár maga is alakított. A vezetői munka szükségszerűen sokoldalú tapasztalatot ad: minden vezető kicsit pénzügyes, és kicsit HR-es, kicsit értékesítő, még akkor is, ha nem ezek a szakterületei. Ennek tükrében az önéletrajz formai keretei néha túl szűkek egy vezető szakmai bemutatkozásához, ezért egyre inkább terjed a vezetői portfólió alkalmazása.

Egy vezető CV-je inkább álljon eredményekből, mint feladatleírásból. Írja le, hogy ennyi idő alatt ilyen eredményt, ilyen termék piacravezetését, a cég átszervezését stb. érte el. Itt nem számít a napi operatív munka leírása, nem tesz semmit hozzá a vezetői képességekhez olyasmi, hogy „kifizetendő számlák jóváhagyása” pl., de a cash-flow management már érdekes lehet. Az egyes pozíciókban hány főt vezetett, milyen célokkal vették fel, mit valósított meg?

Motivációs levél = vezetői összefoglaló

Egy vezetői motivációs levél nem (kizárólag) HR-esnek íródik, valószínűleg a teljes top menedzsment fogja olvasni. A megpályázott pozíció szempontjából fontos a karrier-momentumok részletesebb kifejtése, kiemelve a legjelentősebb eredményeket. Ha új termék, szolgáltatás bevezetése a feladat, akkor ne átszervezési sikerekről áradozzon. Ha nemzetközi piacralépés a feladat, akkor ne csak hazai sikerekkel érveljen. Fontos láttatni a vezetői attitűdöt: hogyan irányít, mit tart fontosnak az alkalmazottakkal való együttműködésben? Milyen módszerrel motivál, nyitott-e a beosztottak ötleteire? Vagy éppen a másik típus, aki végrehajtást vár el, nem együttműködést. Mit, mikor, kivel, hogyan, miért, hol tett a karrierútjában?

ÉRDEKES: Vezetői álláskeresési hibák

A “Csomag”

Külföldi executive career tanácsadók már régóta hangoztatják, hogy egy vezető esetében teljes portfóliót érdemes készíteni. Ez tulajdonképpen egy mappa, témakörönként külön brosúraszerű lapokkal:

  • Vezetői képességek (eredmények, ezzel kapcsolatos végzettségek, melyik cégnél hány főt vezetett, milyen összetételű csapatot). Ezt angolul Leadership Initiatives Profile néven érdemes keresni, lesznek rá jó minták.
  • Eredmények összefoglalása: melyik cégnél milyen növekedést ért el, válságot, átszervezést kezelt sikerrel. (Achievement Summary)
  • Kapcsolati tőke: melyik cégnél milyen iparágak milyen cégeivel, azok milyen szintű vezetőivel állt kapcsolatban beszállítói, partneri, ügyféloldali vonatkozásban (Networking Resume).
  • Karrierút fontosabb állomásai: az egyes előrelépéseit érdemes benne kifejteni: mikor, mivel ért el olyan eredményt ami alapján előléptették, újabb feladatot kapott stb. (Performance Milestones)
  • Termékismeret, szolgáltatásismeret, ezek piacravezetésének tapasztalatai: volt vezető, aki azért nem felelt meg, mert ugyan témába vágó termékekkel foglalkozott, de kapcsolódó szolgáltatásokat sosem említett, így szolgáltató céghez nem tudott sikerrel pályázni. Minden gyártói, iparági termék- és szolgáltatásismeret fontos lehet. (Product Launch Chronology)
  • Projektek, amikben részt vett: milyen szinten, milyen témát vitt a projektben (project management experience)
  • Technológiai ismeretek, kapcsolódó jogi ismeretek, törvényi szabályozások, szabványok ismerete.
  • Tréningek, kurzusok, publikációk, prezentációk, szabadalmak, stb.

Ezeket a lapokat úgy kell megírni, mint egy-egy mini motivációs levelet: mindegyiken legyen rajta a jelölt neve, elérhetősége, kapja meg a releváns címet, és a tartalma jól áttekinthető, vázlatpontos legyen. A végén legyen egy lista a többi anyag címével, esetleg linkjével. Ez a csomag sokkal hatékonyabb lehet, mint egy mindent egyben tartalmazó anyag, mert az egyes témákat annak lehet átadni, aki a kiválasztó cégnél ebben kompetens. Ami nem releváns, azt meg simán félre lehet tenni, nem kell szerkesztgetnie az anyagot a kiválasztónak.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.