Vezetői álláskeresési csomag: a vezetői portfólió

by | máj 11, 2017 | Önéletrajz és motivációs levél

Vezetoi.allaskeresoi.csomag_150x150A vezetők álláskeresése sok specialitást rejt magában, ennek egyik eleme, hogy az álláspályázati anyaguk sem lehet a hagyományos CV mentén megírt felsorolás.

Nemcsak a napi munkájuk adja a tapasztalatukat, hanem a stratégiai döntések, amikbe bevonták, amiket meghozott, az iparági sajátosságok, amiket akár maga is alakított. A vezetői munka szükségszerűen sokoldalú tapasztalatot ad: minden vezető kicsit pénzügyes, és kicsit HR-es, kicsit értékesítő, még akkor is, ha nem ezek a szakterületei. Ennek tükrében az önéletrajz formai keretei néha túl szűkek egy vezető szakmai bemutatkozásához, ezért egyre inkább terjed a vezetői portfólió alkalmazása.

Egy vezető CV-je inkább álljon eredményekből, mint feladatleírásból. Írja le, hogy ennyi idő alatt ilyen eredményt, ilyen termék piacravezetését, a cég átszervezését stb. érte el. Itt nem számít a napi operatív munka leírása, nem tesz semmit hozzá a vezetői képességekhez olyasmi, hogy „kifizetendő számlák jóváhagyása” pl., de a cash-flow management már érdekes lehet. Az egyes pozíciókban hány főt vezetett, milyen célokkal vették fel, mit valósított meg?

Motivációs levél = vezetői összefoglaló

Egy vezetői motivációs levél nem (kizárólag) HR-esnek íródik, valószínűleg a teljes top menedzsment fogja olvasni. A megpályázott pozíció szempontjából fontos a karrier-momentumok részletesebb kifejtése, kiemelve a legjelentősebb eredményeket. Ha új termék, szolgáltatás bevezetése a feladat, akkor ne átszervezési sikerekről áradozzon. Ha nemzetközi piacralépés a feladat, akkor ne csak hazai sikerekkel érveljen. Fontos láttatni a vezetői attitűdöt: hogyan irányít, mit tart fontosnak az alkalmazottakkal való együttműködésben? Milyen módszerrel motivál, nyitott-e a beosztottak ötleteire? Vagy éppen a másik típus, aki végrehajtást vár el, nem együttműködést. Mit, mikor, kivel, hogyan, miért, hol tett a karrierútjában?

ÉRDEKES: Vezetői álláskeresési hibák

A “Csomag”

Külföldi executive career tanácsadók már régóta hangoztatják, hogy egy vezető esetében teljes portfóliót érdemes készíteni. Ez tulajdonképpen egy mappa, témakörönként külön brosúraszerű lapokkal:

  • Vezetői képességek (eredmények, ezzel kapcsolatos végzettségek, melyik cégnél hány főt vezetett, milyen összetételű csapatot). Ezt angolul Leadership Initiatives Profile néven érdemes keresni, lesznek rá jó minták.
  • Eredmények összefoglalása: melyik cégnél milyen növekedést ért el, válságot, átszervezést kezelt sikerrel. (Achievement Summary)
  • Kapcsolati tőke: melyik cégnél milyen iparágak milyen cégeivel, azok milyen szintű vezetőivel állt kapcsolatban beszállítói, partneri, ügyféloldali vonatkozásban (Networking Resume).
  • Karrierút fontosabb állomásai: az egyes előrelépéseit érdemes benne kifejteni: mikor, mivel ért el olyan eredményt ami alapján előléptették, újabb feladatot kapott stb. (Performance Milestones)
  • Termékismeret, szolgáltatásismeret, ezek piacravezetésének tapasztalatai: volt vezető, aki azért nem felelt meg, mert ugyan témába vágó termékekkel foglalkozott, de kapcsolódó szolgáltatásokat sosem említett, így szolgáltató céghez nem tudott sikerrel pályázni. Minden gyártói, iparági termék- és szolgáltatásismeret fontos lehet. (Product Launch Chronology)
  • Projektek, amikben részt vett: milyen szinten, milyen témát vitt a projektben (project management experience)
  • Technológiai ismeretek, kapcsolódó jogi ismeretek, törvényi szabályozások, szabványok ismerete.
  • Tréningek, kurzusok, publikációk, prezentációk, szabadalmak, stb.

Ezeket a lapokat úgy kell megírni, mint egy-egy mini motivációs levelet: mindegyiken legyen rajta a jelölt neve, elérhetősége, kapja meg a releváns címet, és a tartalma jól áttekinthető, vázlatpontos legyen. A végén legyen egy lista a többi anyag címével, esetleg linkjével. Ez a csomag sokkal hatékonyabb lehet, mint egy mindent egyben tartalmazó anyag, mert az egyes témákat annak lehet átadni, aki a kiválasztó cégnél ebben kompetens. Ami nem releváns, azt meg simán félre lehet tenni, nem kell szerkesztgetnie az anyagot a kiválasztónak.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.