10 otthonról végezhető munka

by | aug 27, 2018 | Álláskeresési tippek

A Home Office jelensége világszerte egyre népszerűbbé válik: egyre több munkaadó adja meg a lehetőséget a dolgozóknak, hogy saját otthonukból végezzék el munkájukat, ha a feladatokat tekintve ez kivitelezhető. Bár Magyarországon a Home Office még nem annyira elterjedt, mint tőlünk nyugatabbra, használata viszont növekvő tendenciát mutat. 
Cikkünkben bemutatunk 10 olyan foglalkozást, amit (részben vagy egészben) akár otthonról is tudsz végezni!

Home Office? Otthoni munka?

Az, hogy a Home Office lehetőség hogyan érvényesül, hogyan lehet igénybe venni, cégenként változó. A legtöbb esetben alkalmanként egy-egy munkanapot lehet home office-ban tölteni, vagy előre egyeztetett időpontokban (például minden csütörtökön) dolgozhatnak saját otthonukból a munkavállalók. 

Sajnos a Home Office csak olyan munkakörökben alkalmazható, amihez nem szükséges különösebb munkaeszköz, legfeljebb egy laptop/számítógép, ezért leggyakrabban olyan pozíciókban kivitelezhető, amit ha nem otthonról, akkor alapesetben irodai környezetben végeznél. A Home Office lényege abban rejlik, hogy saját szobádból 100%-ig olyan teljesítményt tudsz hozni, mintha munkahelyen lennél, emiatt pedig meg kell bizonyosodni néhány fontos dologról, mint például:

  • Be tudsz-e lépni a céges e-mail fiókba.
  • Van-e hozzáférésed belső dokumentumokhoz, rendszerekhez, szerverekhez, hálózatokhoz.
  • Gond nélkül működnek-e a saját számítógépeden vagy laptopodon a szükséges programok.
  • Munkaidőben elérhető tudsz lenni a kollégáid számára mind telefonon, mind e-mailben.
  • Ha meetingeken és megbeszéléseken kell részt venned, ott tudsz-e lenni Skype-on (vagy hasonló programon) keresztül.

Arról, hogy a Home Office-hoz mi szükséges, hogyan lehet vállalni, mi az előnye és mi a hátránya, már írtunk korábban – ezt ide kattintva olvashatod el!

1. Ügyfélszolgálatos

Ügyfélfogadókkal és ügyfélszolgálatosokkal leglátványosabban üzletekben lehet találkozni, egy bejárathoz közeli pult mögött, hogy a kérdésekkel rendelkező, vagy problémákkal érkező ügyfelek szolgálatára legyenek. Ez viszont az ügyfélszolgálatosoknak csupán egy töredéke. Sok ügyfélszolgálatos nem személyesen érintkezek az ügyfelekkel, hanem telefonon, e-mailben, vagy online chat felületen igyekeznek a kérdéseket megválaszolni és a problémákat megoldani – ezek az ügyfelek pedig nem csupán személyek, hanem cégek és vállalatok is lehetnek.

Emiatt, az az ügyfélszolgálatos, aki nem szemtől-szembe kommunikál, hanem digitális eszközökkel dolgozik, otthonról is ugyanúgy el tudja látni a feladatait, csupán telefon, internetkapcsolat szükséges, és a hozzáférések a cég felületeihez (e-mail, chat, kapcsolatfelvételi felületek, stb.), meg természetesen valamennyi betanulás, és rutin szerzése.

Érdekelnek az ügyfélszolgálatos állások? Kattints ide!

2. Nyelvtanár, magántanár

Gyakorlatilag a magántanárkodás alapból sem olyan munka, amit irodából lehetne vagy kellene végezni – hacsak nem hivatásos, iskolai tanár is mellette az illető. Viszont ez utóbbival ellentétben sokan választják inkább azt, hogy szabadúszó tanárok, azaz magántanárok lesznek. 

Általános és középiskolás diákok közül sokan választanak magántanárt különböző tantárgyakból, ha nem igazán szimpatizálnak az iskolai tanárral, korrepetálásra van szükségük, vagy érettségire, vizsgára készülnek. Ők a legtöbb esetben hivatásos tanárok, akik mellékállásként, másodállásban adnak magán órákat is, de sok olyat is lehet találni, akinek nincs tanári végzettsége. Ez nem jelenti azt, hogy alkalmatlanok lennének magántanárnak, de érdemes alaposabban utánuk járni – bár valóban lehet kontárokkal találkozni az internetes hirdetésekben vagy magántanár kereső oldalakon, de egy fiatal történészhallgató egyetemista például, lehet, épphogy hatékonyabban tudja átadni a történelem érettségi anyagát egy gimnazistának.

3. Szoftverfejlesztő, webfejlesztő, programozó

Az IT-s fejlesztők és programozók számára is kellemes lehet, ha egy-két nap nem egy irodában vetik bele magukat a programnyelvekbe és kódsorokba, hanem egy sokkal kellemesebb környezetben, a saját otthonukban teszik meg ezt – az ő esetükben különösen fontos a koncentráció és a precizitás, ezt pedig értelemszerűen egyszerűbb elérni egyedül egy kellemes és megszokott szobában, mint több emberrel összezárva egy hivatalosabb, formálisabb közegben.

Gyakorlatilag az egyetlen technikai eszköz, amire szüksége van a fent említett három szakembernek, az egy számítógép – abból pedig otthon is lehet ugyanolyan (talán még jobb is) mint munkahelyen. Amit meg kell oldani valahogy, az a kollégákkal való kommunikáció, és a cégnél lévő fájlok elérése, ez azonban napjainkban nem okoz nagy kihívást – egyrészt, a legtöbb cégnél van rendszergazda, vagy ahhoz hasonló pozícióban lévő személy, aki ezt meg tudja oldani, másrészt jelen esetben épp IT-s szakemberekről van szó, akiknek valószínűleg nem jelent kihívást egy ilyen akadály elhárítása.

4. Közösségi média manager

Az egyik legfiatalabb szakma, a főként Y és Z generációs munkavállalók által betöltött közösségi média manager pozíció is könnyedén végezhető bármilyen számítógépről, amely meg tud nyitni egy böngészőt. Egy kis betanítás és némi rutinszerzés után – megfelelő kapcsolattartás mellett – otthonról is könnyedén, kényelmesen lehet kezelni a feladatkörbe tartozó közösségi oldalakat (például: Facebook, LinkedIn, YouTube, Instagram, stb.), ráadásul, gyakorlatilag semmilyen különleges program nem is szükséges mindehhez, magán a weboldalon kívül legfeljebb egy-két online segédeszköz. 

A közösségi média manager akár még utazás közben, telefonról vagy táblagépről is el tudja látni feladatait, így abszolút mobilis tud lenni még home office alatt is – bár ez hosszútávon nem működik túl eredményesen, leginkább csak a nap rövidebb részében, szükséghelyzetben érdemes ehhez folyamodni.

5. Értékesítő, sales manager

A legtöbb értékesítő főként telefonját használja az ügyfelei felkereséséhez, az ő tájékoztatásukhoz, valamint megbeszélések, találkozók, tárgyalások szervezéséhez. Legyen szó akár a magán, akár a céges telefonról, mindkettőt ugyanúgy lehet kezelni az irodán, munkahelyen kívül is – sőt, talán még nyugodtabban is, hiszen nincs körülötted egy csapatnyi másik értékesítő. Az értékesítéssel kapcsolatos adminisztráció pedig ugyanúgy könnyedén megoldható, ha van összeköttetés a céges hálózattal, vagy van valahogy hozzáférés a dokumentumokhoz.

Ha ugyanabban a városban van a cég, ahol az értékesítő lakik, akkor még az ügyfelekkel való találkozást sem nehéz megoldani – otthonról is el lehet utazni megbeszélésekre. Sőt, főként szabadúszó ügynököknél és vállalkozóknál bevett szokás, hogy saját lakásukban alakítanak ki egy különálló részt irodában, tárgyalónak – ez is egy megfontolandó megoldás lehet.

Állás érdekel sales, értékesítés területen? Kattints ide, mutatjuk őket!

6. Újságíró, író

Az újságíróknál – főleg, ha online folyóiratot szerkesztenek – fontos a folyamatos elérhetőség, hogy lépést tudjanak tartani a hírekkel és a friss információkkal. Ebben nagy segítség lehet, ha más szakmabeliekkel, egy professzionális környezetben dolgozik egy újságíró, és tud számítani csapatmunkára, de magukat a feladatokat, amik a munkáját felépítik, ugyanúgy el tudják látni bárhonnan egy számítógép segítségével, csupán kellő éberség és kapcsolattartás szükséges hozzá.

Vannak újságírók, akik gyakran járnak interjúkat, riportokat csinálni, fotókat vagy videó anyagokat készíteni – ezek az utazások ugyanúgy megoldhatóak otthoni munkavégzés esetén is, sőt, még kényelmesebb és praktikusabb is saját szobába érkezni egy ilyen kiruccanás után.

Bár író ként napjainkban sajnos csaknem lehetetlen megélni, másodállásnak, vagy hobbiként végezve ez is nagyszerű szakma lehet – főleg otthonról végezve. Azok az írók, akik könyveken dolgoznak (legyen akár tudományos, történelmi, vagy fiktív regény) sokkal inkább igénylik az elmélyülést, hiszen huzamosabb ideig dolgoznak egy projekten, és az íráskészség meg a kreativitás sem biztos, hogy pont kereken a 9-17 óráig tartó irodai műszakban jár a csúcson.

7. Fordító

Egy fordítónak előnyös, ha a szakmai segítség – akár más fordítóktól kap, akár a cég szakmabeli dolgozóitól, akik alaposan értenek a szakszavakhoz  – mellet tud dolgozni, de ugyanúgy, ahogy a fenti pozíciókban lévő dolgozók, a fordító is gond nélkül tud alkalmanként otthonról dolgozni.

A pontos és értelmes fordítások létrehozásához egyaránt szükséges a kreativitás és precizitás, és akadhatnak olyanok, akik számára nem elegendő egy fülhallgató az iroda kellős közepén, hanem a  jól megszokott környezetben, egyedül tudják a legjobb teljesítményt hozni.

8. Grafikus, animátor, vágó

Valójában mindhárom képi világgal kapcsolatos szakma űzhető akár szabadúszóként is, mindenféle elkötelezettség nélkül – ebből pedig egyértelműen következik, hogy ha valaki cégnél dolgozik grafikus, animátor vagy hasonló pozícióban, az a szükséges programok segítségével bárhol el tudja látni munkáját igazából. Az iroda vagy a munkahely előnye itt is csupán a kapcsolattartás és a dinamikusabb munkafolyamat miatt jelent előnyt, de egy-egy nagyobb, több figyelmet igénylő kreatív munka esetén lehet jobb eredményt nyújt a szakember, ha a munkahelytől nyugodtabb helyen alkot.

9. Asszisztens, adminisztrátor

Bár a papírmunkát is haza lehet vinni, napjainkban papírok helyett a legtöbb adminisztrációval foglalkozó alkalmazott már számítógépen dolgozik, valamikor ráadásul online rendszeresen keresztül – így a fájlok átvitelére is kevesebb időt kell szentelni. 

Menedzserek és vezetők gyakran fogadnak maguk mellé személyi asszisztenst, titkárt vagy titkárnőt – ebben az esetben be sem kell járnod konkrét helyre, hiszen nem is igazából cégnek, hanem személynek dolgozol, számára látsz el feladatokat. 

A cég vagy a megbízó profilja, munkaterülete szerint az adminisztrációs munkatárs feladatai is eléggé szerteágazóak lehetnek – a pontos feladatok attól függnek, mivel foglalkozok a munkaadó.

A hagyományos asszisztensi állás mellett egyre nagyobb népszerűségnek örvend a “virtuális asszisztens” névre hallgató pozíció, amely lényegében direkt arra van kihegyezve, hogy az asszisztálás digitálisan, interneten, telefonon, vagy hasonló kommunikációs csatornán keresztül zajlik.

Szeretnél adminisztrátori vagy asszisztensi állást? Kattints ide, adunk neked lehetőségeket!

10. Ingatlanügynök

Az “ingatlanirodák” nevében nem csak névlegesen szerepel az “iroda” szó: legtöbb esetben tényleg irodákból dolgoznak, ami főként a csapatmunka és a gyors segítségkérés, problémamegoldás miatt tudja növelni egy ingatlanügynökség teljesítményét.

A betanulás és a kellő rutin megszerzése után viszont az ingatlanügynök munkakör is olyan feladatokból áll, amik otthoni eszközökkel – számítógép, telefon – is elvégezhetőek. Az előnyök nagyban hasonlítanak az előző pozícióknál felsorolt előnyökhöz: kényelmesebb ügyfelekkel tárgyalni, kisebb a feszültség, stressz-mentesebb a felkészülés egy fontos híváshoz, tárgyaláshoz, vagy ingatlanbemutatóhoz. 

Szeretnél Home Office-ban végezhető munkát? Állásportálunkon garantáltan találsz neked való új lehetőségeket! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, vagy használhatod a keresőnket, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb lehetőségekről!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.