Álláskeresés, mint életmód

by | jan 8, 2018 | Álláskeresési tippek

Egy átlagember felnőtt korában vagy tanul, vagy dolgozik. De van egy átmeneti időszak, amely egész komoly tartományát lefedheti az életünknek, és épp ezért nem túlzás ezt is külön életmódnak titulálni. Ez az álláskeresés. Az álláskeresés nyűgös, hol sikerekkel, hol kudarcokkal tűzdelt, de mindenképp hosszadalmas folyamata általában hetekig, hónapokig, rosszabb esetben évekig is eltarthat. Mit csinál pontosan egy tisztességes, “jó” álláskereső? Hogyan keres, hogyan talál munkát?

Milyen egy “jó” álláskereső élete?

Avagy, hogy néz ki az a valóságban, a hétköznapokban, ha valakinek nincs munkahelye, és fő elfoglaltsága az álláskeresés?

Az egészséges szemléletmód az, ha valaki komolyan veszi, hogy új állást találjon, ezért a napjából (ami ugye teljesen szabad elméletileg) a lehető legtöbb időt erre áldozza. Ha az illető ezt jól végzi, akkor a ráfordított időt és energiát tekintve az álláskeresés válik magává az állássá. De egyrészt, nem fizet túl jól (kivéve álláskeresői járulék, erről később), másrészt, elég kötetlen egy munkakör.

A legnagyobb esemény egyértelműen egy állásinterjú lehet. Egy-másfél óra maga az interjú, az utazás néhány perctől órás nagyságrendig változhat (visszaúttal együtt), a felkészülés pedig személyfüggő, de nem árt, ha arra is szán legalább körülbelül fél órát az interjúvolt. Összeszámolva, ez valóban jelentős időt el tud venni. Az már munkaterülettől és személyes sikertől függ, hogy egy héten – vagy napon – belül hány interjúra érkezik meghívás.

Bár emellett elenyésző, de külön energiát igényel az interjúk számontartása is. Aki komolyan véve, nagy erőkkel keres munkát, annak általában több interjú időpont, helyszín, és cégnév pörög a fejében.
Mivel a legtöbben stresszesek – vagy ha más nem, izgatottak – vagyunk egy interjún, az a gyorsan elrepült egy-másfél óra képes meglepetéseket okozni, és a vártnál jóval fáradtabbá tenni minket. 

Ha az álláskeresés munka, akkor az álláskereső sokat dolgozik otthonról is.
A kezdeti lépéseket az önéletrajz összeállítása jelenti – az alaposság kedvéért érdemes olyan ismerősök segítségét kérni, akiknek sikerült nívós pozícióba kerülni, vagy akár szakmabelitől, HR-estől is kérhetünk tanácsot CV-nk továbbfejlesztésére.
Ha egyszer már kész az önéletrajz, akkor is jelenthet további feladatot a finomítgatás, az apró változtatások például egy-egy sor megfogalmazásában, előnyösebb arckép beállításában, szöveg formázásában, stb.

Az önéletrajz megléte az alapkő az álláskeresésben.

Ami ezután több kapacitást kíván, az a munkahelyek keresése, megtalálása, jelentkezés a pozíciókra. Szerencsére napjainkban, az online felületek fénykorában maga a jelentkezés leadása csak egy gombnyomás, de ha lehetőség van valamiféle kísérőszöveg, körítés megírására (pl. Tisztelt XY Kft, Felkeltette érdeklődésemet az általuk meghirdetett YZ pozíció, csatolmányként küldöm önéletrajzom…), arra is kellhet egy cseppnyi idő, hogy ez minél igényesebben, minél kulturáltabban legyen megfogalmazva.

Bár nem a leggyakoribb dolog, de teljesen bevett szokás, hogy a cég az adott gyakorlati feladatot – amennyiben el lehet végezni számítógépen minden különlegesebb program nélkül -, otthoni elvégzésre adja ki, és egy adott határidőre kéri visszajuttatni e-mailben. Mivel a legegészségesebb dolog úgy tekinteni az álláskeresésre, mintha munka helyett ezt űznénk napi szinten “fő hivatás” ként, ezért ha már adott a lehetőség, használjuk ki az időt, és fektessünk az ilyen feladatokba kellő időt és energiát!

Ha tudunk portfóliót összeállítani (pl. grafikus szakma esetén korábbi munkákból), akkor ennek is szenteljünk kellő figyelmet. A nagy előnye, hogy már az előtt látják, mire vagyunk képesek, mielőtt megtörténne az első találkozó/interjú. Épp emiatt, az ilyen szakmáknál egy igényes portfólió legalább olyan fontos, mint egy önéletrajz.

Vannak olyan cégek, munkahelyek, pozíciók, ahová egy tökéletes CV, egy színtiszta lelkes hozzáállás és a megalapozott, szilárd szakmai háttér nem elég. Mielőtt teljesen új arcokat húznának be, sok munkaadó szeret először a saját háza táján szétnézni, hátha akad alkalmas, de legalább ígéretes jelölt a dolgozók ismerősi körében.
Ezért fontos, hogy

munkakeresésünk közben mozgósítsuk kapcsolati hálónkat – hátha lesz olyan ismerősünk, aki segítségünkre lehet leszervezni valamit.

Ha mást nem, akkor egy interjút.

Ha már kapcsolatok és közösség: érdemes jelen lenni a legnagyobb szakmai és üzleti közösségi médiumon, a LinkedIn-en, hátha itt találunk olyan közösséget, ismerőst, csoportot, programot vagy eseményt, ami ha nem is csettintésre, de legalább apró lépésekkel közelebb vihet minket új munkahelyünk megtalálásához.

Teljesen alternatív lehetőségként eljátszhatunk a vállalkozásindítás fantáziájával is. Ha úgy érzed, nyitott vagy rá, gondold át, milyen vállalkozást tudnál indítani, járj utána a lehetőségeknek, nézd meg a körülményeket: mennyi tőkét tudnál belerakni, milyen támogatásokat lehet rá igényelni, stb. Azt se feledd el, hogy a crowd-funding (közösségi gyűjtés) és a StartUp-ok korszakában élünk!
Természetesen nem muszáj bármilyen konkrét lépést is tenni a vállalkozásindítás terén, de egyrészt, jó tájékozódni, másrészt, ki tudja, a jövőben mennyire lesz ez reális lehetőség.

Ne add fel! Maradj kitartó álláskeresés közben!

Először is, amit a legfontosabb tisztázni: jóval több kudarc lesz, mint siker. Gyakorlatilag, sikerből csak egy lesz, amikor már felvettek valahova. Bár nyilván személyfüggő az, hogy ki mit könyvel el sikernek. Egy kis pozitív hozzáállás ebben is sok segítséget nyújthat – ha egy második körös interjú után negatív visszajelzés érkezik, az például két módon fogható fel:

  • Nem jött össze, elrontottam valamit, nem voltam elég jó, nem én voltam a legjobb, még mindig nincs munkám, újabb kudarc
  • Sikerült eljutni a második körig, ezek szerint folyamatosan fejlődök, a legesélyesebbek közt voltam, még egy kis idő és ezen is átjutok

Van, amikor minden pozitivitás mellett a legtöbb amit tehetünk, az a beletörődés. Az álláskeresésnél is létezik a “rosszkor, rossz helyen” effektus – amikor teljesen fel voltunk készülve, amikor nagyon lelkesek voltunk, amikor úgy éreztük, ez most nagyon menni fog, de aztán mégsem a számítások szerint jöttek össze a dolgok. Ilyenkor bele kell törődni: most másnak volt szerencséje, és egy másik alkalommal biztos nekünk fognak kedvezni a körülmények.

Mint ahogy az már említve is lett, igazából, minden tekinthető kudarcnak, ami nem egyenlő azzal, hogy felvettek egy munkahelyre. És még ha meg is van a kellő pozitív attitűd, akkor sem az a vágyunk, hogy folyamatosan építő jellegű bukásokat kapjunk – hanem, hogy munkát szerezzünk.

Figyeljünk oda, mi volt az, amiben megcsúsztunk, és becsüljük meg, amink van:

ha újabb interjúra hívtak be, ha sikerült megoldani egy feladatot, ha magabiztosan tudtunk kiállni, ha jól fogalmaztunk meg egy kérdésre egy választ, ha pozitív visszajelzést kaptunk, stb.

Itt olvashatsz 6 további tippet arról, hogyan maradj pozitív álláskeresés közben!

Használjuk ki az álláskereső életmódot!

Bár nap mint nap szemünk előtt lebeg egy fontos küldetés, ez még nem változtat a helyzeten: nincs munkánk, nincs semmi, ami a hét 5 napján naponta 8 órában (vagy bármilyen más felállásban) elvenné az időnket.
Ha jól csináljuk, akkor az álláskeresés – a korábban említett dolgok miatt – kellőképp le fogja foglalni a fő energiaforrásainkat, de ettől független még mindig teljesen kötetlenül kezelhetjük időbeosztásunkat.

Mire érdemes használni időnket?

  • “Régi” hobbi: szenteljünk több időt annak, amit szeretünk csinálni. Jobb esetben dolgozóként sem kell majd elhanyagolnunk azokat a dolgokat, amiket a legjobban és legszenvedélyesebben szeretünk csinálni, de tény ami tény, kevesebb időnk lesz rájuk, ezt érdemes figyelembe venni.
  • Új hobbi: Ha régi hobbijaink is túlontúl lekötnek, akkor egy heti 40 vagy több órás “kiesés” után nagy valószínűséggel már nem marad idő ezeken kívül másra, de a munkakeresés idejére érdemes kipróbálni új dolgokat, amíg még alkalmunk van rá. Ha például mindeddig nagyon szerettél volna megtanulni gitározni, de az iskola vagy a korábbi munkahelyed miatt erre nem volt lehetőséged, most itt az alkalom. Ha később el is kell hagynod új elfoglaltságod, legalább kipróbáltál valami újat (ami sosem árt), és lefoglaltad magad az interjúkra való rohangálások és tonnányi jelentkezés-beküldések közepette.
  • Barátok, család: Hogy ne szürküljünk bele a monoton álláshirdetések folyamatos olvasgatásába, vagy épp a munkakereséssel járó stresszbe,

    tartsunk fent egy egészséges közösségi életet is!

    Gyakorlatilag csak az interjúk a fix időpontok, a többi teendőd teljesen rugalmasan osztod be. Használd ki, hogy most csak barátaid, rokonaid ráérését kell figyelembe venned, legközelebb, amikor már lesz munkád, lehet, nem jönnek össze könnyen a találkozók!

  • Nyaralás: A legtöbb álláskereső vagy iskolában/valamilyen felnőttképzésben végzett éppen, vagy otthagyta előző munkahelyét. Bármelyik szituáció is legyen igaz, mindkettő esetben jól jöhet egy pár éjszakás kikapcsolódás, ha az anyagiak engedik. Wellness hétvége, kirándulás, Balaton-parti üdülés, hegyi túra – lehetőség van bőven, ahogy valószínűleg idő is, hiszen legfeljebb az interjúk időpontját kell úgy intézni, hogy összejöhessen egy út. Fontos, hogy mindenképp belföldi kikapcsolódást válassz, hiszen így telefonon továbbra is könnyen elérhető leszel, ha munkával kapcsolatban keresnének.

Hivatalos munkanélküliség

Hogyan legyél hivatalosan is bejelentett álláskereső, és ha ez leszel, miért lesz jó neked?

Ha bejelentett munkanélküli vagy, annak valószínűleg a leglényegesebb előnye, hogy álláskeresői jutalékot kapsz (régebbi nevén ez munkanélküli segély). Egy másik előnynek tűnhet a munkaügyi hivatal segítsége. Tapasztalatok alapján gyakorlatilag tényleg nyújtanak segítségét és ajánlanak állásokat, viszont sajnos gyakran olyat, ami nem releváns a munkakereső számára. Nyilván lehet valakinek pont jól fog jönni egy, és gondnak egyáltalán nem gond, ha odafigyelünk, miket mond/küld a munkaügyi hivatal, de csodát ne várjunk tőle.

Az anyagi támogatáson és a munkaajánlatokon kívül szerveznek továbbá önfejlesztő klubokat, előadásokat. Ha nagyon tanácstalan vagy, egy próbát biztos megérnek ezek is, de valójában elég népszerűtlenek.

Ahhoz, hogy mindezt igénybe tudd venni, a területeden illetékes munkaügyi kirendeltségre kell elmenned regisztrálni. Később egyébként e-mailen keresztül is tudod velük tartani a kapcsolatot, nem feltétlen kell mindig személyesen bemenned.

Az álláskeresési járadékokról ide kattintva találsz egy aktuális, 2018-ra vonatkozó cikket!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.