Álláskeresésből családi perpatvar?

by | szept 27, 2018 | Álláskeresési tippek

A családra átragad a te kétségbeesésed az álláskeresési kudarcok miatt. Sajnos az álláskeresés olyan tevékenység, ami sorozatos kudarcot hoz, és az első sikerrel véget is ér…. Ezért lelkileg különösen megterhelő.

Ezt látja az álláskereső családja is, és őket is érzékenyen érinti. Mivel fontos vagy nekik, ha te bizonytalan vagy a jövődben, akkor ők aggódni fognak. Ez általában azzal jár, hogy nem látnak más kiutat, mint hogy nyomás alá helyezzenek: legyen állásod minél gyorsabban.

A családfenntartó gondjai

Sokszor otthoni veszekedésekbe fordul egy állás elvesztése, mert előfordulhat, hogy az egész család anyagi biztonságát veszélyeztetheti a kieső jövedelmed. Ez tovább nehezíti a helyzetedet. A veszekedések, rossz hangulat ellen az a megoldás, ha kitalálod az álláskeresésed lépéseit, elmondod, mit tervezel, és hogy mit teszel naponta! Ezzel azt látják, hogy dolgozol a megoldáson, látják az előrelépést.
Amikor általánosságban azt tanácsolom az álláskeresőknek, kérjenek segítséget, az azt jelenti, hogy a családtól is. Nézzenek körül ők is, van-e nyitott pozíció az ő munkahelyükön, az ő üzleti partnereiknél stb. Legyen náluk is kéznél az önéletrajzod, kérd meg őket, hogy terjesszék!
Azaz, ne küzdj meg velük, hanem vond be őket az álláskeresésedbe – ha ők is szeretnék.

A pályakezdő gyermek és aggódó szülei

A szülők különösen nehéz helyzetben vannak, hiszen egy fiatal, aki ma kezdi a pályáját, egy teljesen más munkaerőpiaccal szembesül, mint amivel a szülei találkoztak. Az állásinterjú nem meghallgatás, hanem tárgyalás, az önéletrajz nem egy kitöltendő formanyomtatvány, hanem egy komolya pályázati anyag, amit sokáig tart összeállítani. A szülői aggodalmat fokozza, hogy tanácsot adni nem feltétlenül tudnak az új munkaerőpiaci körülményekhez, emellett a kiutat is nehezen látják a helyzetből.
A fiatal pedig küzd velük, állítja, hogy jó, amit csinál az álláskeresés folyamán, de még nem hozott eredményt, így nem tudja könnyen meggyőzni a környezetét. Egy ilyen szülő-álláskereső gyermek viszonyban a bizalom a legfontosabb. A szülő higgyen abban, hogy a gyermekét kellően felkészítette az életre, bízzon abban, hogy a már felnőtt gyermek tud majd boldogulni az életben, még akkor is, ha most éppen nehézségei vannak.

A fiatal párok

Szintén nehéz helyzet, ha a közös életkezdést keseríti meg egy küzdelmes álláskeresés. Építeni kellene a jövőt, de elmaradnak a bevételek, az álláskeresés nehézségei megviselik a pár tagjait. Itt is segíthet a közös munka, az önéletrajz terjesztése a családi kapcsolatokon keresztül, és legfőképp a bizalom. A közös célok eléréséért dolgozni nyomás, teljesítménykényszer alatt nem könnyű. Az álláskeresés viszont olyan munka, ami mindenképpen meghozza majd az eredményét, és itt igaz, hogy sosem szabad feladni.

A legnagyobb hiba

A család által teremtett teljesítménykényszer sokszor végződik azzal, hogy az álláskereső annyira szabadulni akar a helyzettől, hogy elvállal egy bármilyen állást, ahová felveszik. Ugyan nem fizetnek sokat, de legalább már nem kell állást keresni, megnyugszik mindenki körülötte. Ezt érdemes tudatosan elkerülni. De ha mégis egy ilyen „csak fizessenek” állást találtál, érdemes emellett tovább keresgélni a szakmai jövőt kínáló munkát. Így a teljesíménykényszer alól kikerülve könnyebben is sikerülhet. Hiszen már van jövedelmed, valamennyire helyreállt az anyagi biztonság. Jöhet a karrier, amit egy szakmailag előremutató állás fog meghozni.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.