Álláskeresési elsősegély közszférából elbocsátottaknak

by | nov 8, 2018 | Álláskeresési tippek

Ahogy hírekből, ismerőseinktől halljuk, egyre többeket ért el az elbocsátás, ami érthető okokból sokakban okoz kétségbeesést, éli meg tragédiaként. Van, aki évtizedes munka után most találkozik először azzal, hogy állást kell keresnie, és azt sem tudja, hogyan fogjon hozzá.

A legfontosabb: ne pánikolj! Igen, ez egy nagyon nehéz, kétségbeejtő időszak, de azzal tudsz kijönni belőle, ha nekiállsz, és építed a jövődet. Most kezdd el, ne holnap, ne a jövő héten, ne várj arra, hogy majd az ismerős, aki azt mondta, tud egy nyitott pozíciót neked, visszajelez.

Kell egy jó önéletrajz, ami nem a törvényileg előírt excel fájl, és nem Europass. Versenyszférás állásokból van sok, tehát oda tudsz gyorsan pályázni, ezért olyan önéletrajz kell, ami oda jó. Ilyenek ingyenesen ezrével letölthetők a neten, nézegesd őket, a neked tetszőt töltsd le.

Az időrendi (kronológiai) önéletrajz helyett próbáld meg a kompetenciáidra építeni az önéletrajzod. Az ilyen önéletrajz vázlata: személyes adatok (név, telefonszám, emailcím, más nem!), összegzés 4-5 sorban (hány év tapasztalat miből, milyen nyelvtudás, milyen pozícióra jelentkezel). Most jön a neheze: mihez értesz, ami a versenyszférában igazán kell? A törvényi szabályozásokhoz a saját szakterületeden biztosan. Alkalmazni is tudod ezeket, ez pl. egy szuper kompetencia, írj róla 8-10 sort gyorsan! Keressünk még két hasonló dolgot, és a kompetenciákkal meg is vagy. Tanulmányok: ha van, akkor felsőoktatási intézmény, diploma, szakdolgozat címe, utána a középiskola, intézmény neve, város. Időszak nem kell feltétlenül. Nyelvtudás: ne írd, hogy passzív, mert 1 hónap alatt tudod aktívvá tenni, ha kell! Amit tanultál, írd be bátran. Ha aktív, napi szinten használtad, ezt külön írd mellé – nem a nyelvvizsga a fontos, hanem a tudás. Jöhetnek a munkahelyek, most már röviden: beosztás, „cég”, időszak, alá max. 1 sorban a feladataid. Készségek: egészen biztosan szabálykövető, szorgalmas ember vagy, hiszen eddig így dolgoztál. Érted a határidőket is. Emellett milyen ember vagy? Türelmes, empatikus? Most muszáj lesz új dolgokat tanulnod, tehát azt is beírhatod, hogy szívesen tanulnál – és azt is, hogy mit. És persze ilyen állásokra jelentkezel, ahol ezt lehetne megtanulni. Hobbi, érdeklődési kör: igen, versenyszférában ez is jó, ezt is be lehet írni. Versenyszférában már a munkavállalói élményért dolgoznak a munkáltatók, így szívesen tudnak rólad többet, mint emberről, és nem pusztán erőforrásként tekintenek rád.

Kész az önéletrajz, mihez kezdj vele? Küldd el e-mailben az ismerőseidnek, hogy „szia, ilyen állást keresek, megkérhetlek, hogy továbbítsd a munkahelyeden illetékesnek az önéletrajzom? Miért fogja megtenni? Mert a legtöbb cégnél már ajánlási bónusz jár annak, aki jó új kollégát hoz… Azaz, ezzel mindketten jól jártok.

Ezután regisztrálj állásportálokra. Ez kicsit hosszadalmas folyamat, de csak egyszer kell rászánni az időt, utána a folyamatos frissen tartás már nem kíván sok erőfeszítést. A legtöbb álláshirdetéshez még mindig így juthatsz hozzá.

A fenti munkák kb. 3 munkanapot vesznek igénybe, napi 8 órával számolva, és a legnehezebb az lesz benne, hogy távol tartsd magad a saját kétségeidtől, félelmeidtől. Ezt csakis tudatosan teheted meg, és nap végére ugyanúgy be kell fejezned az ezzel kapcsolatos feladataidat, mint egy átlagos munkanapon. Mostantól ez a munkád: állást keresel. Nem tudjuk, mennyi ideig fog tartani, remélhetőleg nem tovább 10-15 hétnél, de ez nagyon változó. Tömegek kérdezik tőlem, mire számíthatnak, mennyi ideig fog tartani? Nem tudom, de egy biztos: ha dolgozol rajta, hogy legyen másik állásod, hamarosan lesz is.

Amennyiben állást keresel, regisztrálj oldalunkra, és töltsd fel önéletrajzod, hogy növeld esélyeidet. Ajánljuk, hogy iratkozz fel állásértesítőnkre is, hogy naponta értesülhess a friss állásajánlatokról!

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.