Álláskeresői dilemmák: hogyan válasszunk több állásajánlat közül?

by | máj 3, 2018 | Álláskeresési tippek

Szokatlan probléma ez még álláskeresőknek, gyakorlatilag abban szocializálódtunk, hogy az első állásajánlatot el kell fogadni, mert ki tudja, mikor érkezik újabb. Ezért nincs rutinunk abban, hogyan válasszunk a lehetőségekből, pedig mostanra a munkáltatók versengenek a munkavállalókért.


Az ajánlatok összehasonlítását viszont nekünk kell megtanulnunk. Egy ilyen összehasonlító munka két részre bontható: a munkáltatók konkrét ajánlatainak összehasonlítása mellett az egyéb tényezőket is figyelembe kell venni.

A munkáltató konkrét ajánlatának legfontosabb eleme a nettó jövedelem, amit fixen, havonta ajánlanak. Emellett lehet jutalékos rendszer, a jutalékos rendszerek összehasonlítása viszont mélyebb elemzést kíván. Milyen elvárt teljesítmény milyen jutalékkal jár? Mennyire hosszú idő teljesíteni azt a célt, amire jár jutalék. Teljesíthető-e egyáltalán? Mennyire konkrét az elvárás? Hol vannak a határok a jutalék megszerzésére? (pl. ha havonta csak X db terméket állítanak elő, hiába tudnál többet eladni, és ezen több jutalékot keresni, nem lesz rá lehetőséged, mert a gyártási kapacitás nem tud növekedni, vagy legalábbis nem gyorsan).

A nettó összegek összehasonlítása tehát könnyű, a jutalékrendszerek már adnak némi fejtörést. És akkor jön a többi juttatás. Autó vagy bejárás támogatása? Saját eszköz, vagy adnak laptopot, mobiltelefont? Milyen feltételekkel használhatók ezek? Pl. céges autónál milyen korlátok vannak? Hétvégén, magáncélra használhatod-e? Feleséged/férjed vezetheti-e ilyenkor? És ne hagyjuk magunkat megtéveszteni: ha ezek alapvetők a munkához, akkor ez nem juttatás. Éles példával élve egy takarítónak sem juttatás a felmosófa, hanem munkaeszköz, természetes, hogy biztosítjuk a munkájához.

Milyen egyéb juttatás van még? Mi van a cafeteria-elemek között, van-e biztosítás, plusz egészségügyi ellátás stb.? Mennyire fontosak ezek neked egyáltalán?

Ezek az objektív tárgyi feltételek, amiket a munkáltató tud biztosítani, viszonylag egyszerűen összehasonlíthatók, még csomag szintjén is. Ez alapján viszont még nem hozhatsz döntést, hiszen olyan állást keresel, amiben hosszú távon jól leszel, tehát azt is mérlegelned kell, melyik lesz ez.

Hol van helyileg? Hogyan tudsz odajutni? Mennyi időt vesz el az utazás? Ha van állandó reggeli-esti feladatod (pl. gyermek óvodába, iskolába vitele, elhozatala), ez melyik mellett megy majd könnyebben? Hogyan kezelik a szabadságolást? Van, ahol diktátumszerűen (ezt a törvény gyakorlatilag biztosítja a munkáltatónak sajnos), van, ahol ez is megegyezés, tárgyalás függvénye. A munkakörnyezet milyen? Lehet, hogy modern, dekoratív az iroda, de nem szeretnéd a nem nyitható ablakokat, az egyterű irodát? Tudsz-e majd otthonról dolgozni, egyáltalán akarsz-e?

Nem mellékes a szakmai fejlődési lehetőség: mire vágysz most? Egy kényelmes, naponta rendszeres munkára, vagy egy kihívásokkal teli, folyamatosan változó munkakörnyezetre? Melyik mit kínál? Milyen kapcsolatrendszert kíván egyik és másik? Kikkel kell együttdolgozni majd? Kikkel szeretnél inkább együttdolgozni?

A fentiekből látszik, hogy állásajánlatok között dönteni is céltudatosságot, és önismeretet kíván. Ez munka, ezen akkor is érdemes dolgozni, ha épp nem keresünk állást. Mert manapság az is megtörténhet, hogy álláskeresési tevékenység nélkül is megtalálnak állásajánlattal, ha egyébként elérhető vagy, pl. Linkedinen.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.