Bankszektor – ahol a munkád valóban kifizetődő

by | szept 28, 2018 | Álláskeresési tippek

A banki álláslehetőségekre leginkább a pénzügyi végzettséggel rendelkezők fókuszálnak, pedig ennél lényegesen tágabb a kereslet más területen kvalifikált szakemberek iránt is. Mielőtt ismertetném a lehetséges pozíciókat, érdemes megvizsgálni, hogy hogyan néz ki napjainkban a magyar bankszektor piaci helyzete és milyen előnyei vannak az itt történő elhelyezkedésnek.

A bankszektor felemelkedése az elmúlt tíz évben

Magyarország a kontinentális bankvezérelt országok közé tartozik, mivel a bankszektor nagymértékben meghatározza a pénzügyi szektor helyzetét A 2008-as gazdasági világválságnak az európai bankszektorra való begyűrűződésétől tíz év telt el, azonban a hatásait egészen az utóbbi egy-két évvel ezelőtti időszakig érezhettük mind makrogazdasági, mind egyéni szinten. A válság a bankszektor területét is jelentősen érintette, gondolva például a fiókbezárásokra, valamint a folyamatos létszámleépítésekre.

A magyar bankszektor helyzete napjainkban (2018) azonban folyamatos jelleggel javuló tendenciát mutat, melyhez nagymértékben hozzájárul a digitalizáció. A technológiai fejlődés és online jelenlét mára alapvetővé vált a bankok életében, és kijelenthető, hogy hosszú távon nem kerülhetik el a folyamatok digitalizálását, hiszen egyre inkább az online ügyfélkapcsolat és üzletkötés válik népszerűvé már országunkban is. A magyar bankok virágzása jellemző 2018-ban, olyannyira, hogy munkaerőhiány figyelhető meg, egyre nagyobb verseny van kialakulóban a jól képzett jelentkezőkért. Összességében jelenleg semmi jele nincs annak, hogy ne folytatódna ez az emelkedő tendencia a bankszektor helyzetében, és ki ne akarna egy egyre stabilabb területen elhelyezkedni?

Ha továbbra is felmerül a kérdés, hogy miért éri meg egy bankban dolgozni – itt van pár plusz elgondolkodtató érv, amit érdemes megfontolni:

1. Magyarországon az egyik legjobban fizetett szakma

Ha banki munkát végzel, a magas fizetés mellett komfortos munkakörnyezetben találhatod magad, amivel teljesítményedet folyamatosan magas szinten tarthatod bármilyen kellemetlen, zavaró tényező nélkül. A magyarországi bankszektori állásokat betöltők bruttó havi átlag alapfizetése egyéb juttatások nélkül is magasabban, az átlagfizetés felett helyezkedik el. Továbbá, a bankszektorban teljesítményed függvényében nagy bónuszokra tehetsz szert, amivel növelheted kereseted.

2. Erős referenciával gazdagodik az önéletrajzod

Egy cég HR-ese az adott pályázó kompetenciáira és tapasztalatira kíváncsi, ezért az önéletrajzodban is ezekre fog fókuszálni. Ha referenciaként ott szerepel egy bankszektori munkáltató a CV-ben, már is hatalmas előnnyel indulsz a többi jelölttel szemben, hiszen a vállalat következtet arra, hogy rendelkezel a szükséges tudással és egy tehetséges munkaerő vagy, akibe érdemes befektetni.

A gazdagságod legnagyobb forrása ott található a két füled között. Kezdd el használni. (Brian Tracy)

3. Karrierlétrán való lépkedés

Lassan, de biztosan! – ezzel jellemezném az előrelépés ütemezését a bankszektor legtöbb pozíciójának tekintetében. Ahhoz, hogy előléptessenek egy nagyobb felelősségi körű pozícióba, érdemes felhívnod magadra a vezetőség figyelmét. És mégis, hogyan? Fontos, hogy növeld az értékedet az adott vállalatnál, és ehhez az egyik legjobb módszer, ha a cég által finanszírozott képzési programokon részt veszel és eredményesen teljesítesz. A képzéseken való részvétel – azon kívül, hogy segít hozzájutni egy magasabb pozícióhoz a cégednél – más szempontból is előnyös, hiszen a megszerzett tudást a többi vállalatnál is kamatoztathatod, esetleg rögtön egy magasabb státuszba is kerülhetsz, de természetesen csak akkor, ha nem specifikus tudás átadásáról van szó.
Gyakran nem is gondolnánk, mennyi lehetőségünk van a kibontakozásra és hányféle iparágból várhat munkáltató a jelentkezésünkre, hiszen valljunk be, gyakran nehezen látunk tovább az orrunknál. Ha logikusan átgondoljuk, nem csak pénzügyi végzettséggel rendelkező jelentkezőt várnak el a bankok HR-esei sem, így máris színesebb a potenciális jelentkezők palettája.

Íme pár pozíció, amelyeket a bankszektorban is betölthetsz:

  1. Informatikus
  2. Jogtanácsos
  3. Marketing Munkatárs
  4. Üzletkötő
  5. Szoftverfejlesztő
  6. Adminisztrátor
  7. Belső ellenőr
  8. Értékesítő
  9. Csapatvezető

Hogyan növelhető az esélyed arra, hogy munkahelyeket szerezz a bankokban?

Ha rendelkezel hallgatói jogviszonnyal és érdekel a pénzügy világa, érdemes kihasználni a szakmai gyakorlatok adta lehetőségeket, hogy minél több tapasztalattal kezdhesd megtalálni a preferenciáidnak legmegfelelőbb munkahelyet. Ha tehetséges vagy, előfordulhat, hogy főállású pozíciót ajánlanak neked a szakmai gyakorlatod során az adott vállalatnál, így az álláskeresés folyamataiba sem szükséges belemélyedned. Tehát fontos a tapasztalatok maximalizálása és a folyamatos önfejlesztés ahhoz, hogy könnyebben győzedelmeskedj versenytársaiddal szemben az adott állásért.

Összességében, ha álláskereső vagy, esetleg éppen munkahelyváltás előtt állsz, érdemes lehet elgondolkozni a bankszektorban lévő pozíciókon, hiszen a folyamatos fejlődés és a stabilitás végett egyre kisebbé válik a fluktuáció, növekvő tendenciát mutatnak a bérek és nem utolsó sorban tágulnak a karrierlehetőségek.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.