Bankszektor – ahol a munkád valóban kifizetődő

by | szept 28, 2018 | Álláskeresési tippek

A banki álláslehetőségekre leginkább a pénzügyi végzettséggel rendelkezők fókuszálnak, pedig ennél lényegesen tágabb a kereslet más területen kvalifikált szakemberek iránt is. Mielőtt ismertetném a lehetséges pozíciókat, érdemes megvizsgálni, hogy hogyan néz ki napjainkban a magyar bankszektor piaci helyzete és milyen előnyei vannak az itt történő elhelyezkedésnek.

A bankszektor felemelkedése az elmúlt tíz évben

Magyarország a kontinentális bankvezérelt országok közé tartozik, mivel a bankszektor nagymértékben meghatározza a pénzügyi szektor helyzetét A 2008-as gazdasági világválságnak az európai bankszektorra való begyűrűződésétől tíz év telt el, azonban a hatásait egészen az utóbbi egy-két évvel ezelőtti időszakig érezhettük mind makrogazdasági, mind egyéni szinten. A válság a bankszektor területét is jelentősen érintette, gondolva például a fiókbezárásokra, valamint a folyamatos létszámleépítésekre.

A magyar bankszektor helyzete napjainkban (2018) azonban folyamatos jelleggel javuló tendenciát mutat, melyhez nagymértékben hozzájárul a digitalizáció. A technológiai fejlődés és online jelenlét mára alapvetővé vált a bankok életében, és kijelenthető, hogy hosszú távon nem kerülhetik el a folyamatok digitalizálását, hiszen egyre inkább az online ügyfélkapcsolat és üzletkötés válik népszerűvé már országunkban is. A magyar bankok virágzása jellemző 2018-ban, olyannyira, hogy munkaerőhiány figyelhető meg, egyre nagyobb verseny van kialakulóban a jól képzett jelentkezőkért. Összességében jelenleg semmi jele nincs annak, hogy ne folytatódna ez az emelkedő tendencia a bankszektor helyzetében, és ki ne akarna egy egyre stabilabb területen elhelyezkedni?

Ha továbbra is felmerül a kérdés, hogy miért éri meg egy bankban dolgozni – itt van pár plusz elgondolkodtató érv, amit érdemes megfontolni:

1. Magyarországon az egyik legjobban fizetett szakma

Ha banki munkát végzel, a magas fizetés mellett komfortos munkakörnyezetben találhatod magad, amivel teljesítményedet folyamatosan magas szinten tarthatod bármilyen kellemetlen, zavaró tényező nélkül. A magyarországi bankszektori állásokat betöltők bruttó havi átlag alapfizetése egyéb juttatások nélkül is magasabban, az átlagfizetés felett helyezkedik el. Továbbá, a bankszektorban teljesítményed függvényében nagy bónuszokra tehetsz szert, amivel növelheted kereseted.

2. Erős referenciával gazdagodik az önéletrajzod

Egy cég HR-ese az adott pályázó kompetenciáira és tapasztalatira kíváncsi, ezért az önéletrajzodban is ezekre fog fókuszálni. Ha referenciaként ott szerepel egy bankszektori munkáltató a CV-ben, már is hatalmas előnnyel indulsz a többi jelölttel szemben, hiszen a vállalat következtet arra, hogy rendelkezel a szükséges tudással és egy tehetséges munkaerő vagy, akibe érdemes befektetni.

A gazdagságod legnagyobb forrása ott található a két füled között. Kezdd el használni. (Brian Tracy)

3. Karrierlétrán való lépkedés

Lassan, de biztosan! – ezzel jellemezném az előrelépés ütemezését a bankszektor legtöbb pozíciójának tekintetében. Ahhoz, hogy előléptessenek egy nagyobb felelősségi körű pozícióba, érdemes felhívnod magadra a vezetőség figyelmét. És mégis, hogyan? Fontos, hogy növeld az értékedet az adott vállalatnál, és ehhez az egyik legjobb módszer, ha a cég által finanszírozott képzési programokon részt veszel és eredményesen teljesítesz. A képzéseken való részvétel – azon kívül, hogy segít hozzájutni egy magasabb pozícióhoz a cégednél – más szempontból is előnyös, hiszen a megszerzett tudást a többi vállalatnál is kamatoztathatod, esetleg rögtön egy magasabb státuszba is kerülhetsz, de természetesen csak akkor, ha nem specifikus tudás átadásáról van szó.
Gyakran nem is gondolnánk, mennyi lehetőségünk van a kibontakozásra és hányféle iparágból várhat munkáltató a jelentkezésünkre, hiszen valljunk be, gyakran nehezen látunk tovább az orrunknál. Ha logikusan átgondoljuk, nem csak pénzügyi végzettséggel rendelkező jelentkezőt várnak el a bankok HR-esei sem, így máris színesebb a potenciális jelentkezők palettája.

Íme pár pozíció, amelyeket a bankszektorban is betölthetsz:

  1. Informatikus
  2. Jogtanácsos
  3. Marketing Munkatárs
  4. Üzletkötő
  5. Szoftverfejlesztő
  6. Adminisztrátor
  7. Belső ellenőr
  8. Értékesítő
  9. Csapatvezető

Hogyan növelhető az esélyed arra, hogy munkahelyeket szerezz a bankokban?

Ha rendelkezel hallgatói jogviszonnyal és érdekel a pénzügy világa, érdemes kihasználni a szakmai gyakorlatok adta lehetőségeket, hogy minél több tapasztalattal kezdhesd megtalálni a preferenciáidnak legmegfelelőbb munkahelyet. Ha tehetséges vagy, előfordulhat, hogy főállású pozíciót ajánlanak neked a szakmai gyakorlatod során az adott vállalatnál, így az álláskeresés folyamataiba sem szükséges belemélyedned. Tehát fontos a tapasztalatok maximalizálása és a folyamatos önfejlesztés ahhoz, hogy könnyebben győzedelmeskedj versenytársaiddal szemben az adott állásért.

Összességében, ha álláskereső vagy, esetleg éppen munkahelyváltás előtt állsz, érdemes lehet elgondolkozni a bankszektorban lévő pozíciókon, hiszen a folyamatos fejlődés és a stabilitás végett egyre kisebbé válik a fluktuáció, növekvő tendenciát mutatnak a bérek és nem utolsó sorban tágulnak a karrierlehetőségek.