Hogyan utasítsunk vissza egy állásajánlatot?

by | ápr 11, 2018 | Álláskeresési tippek

Egy korrekt, megindokolt elutasítás semmiképpen sem tünteti fel negatív színben az álláskeresőt, de sokan félnek nemet mondani, inkább “eltűnnek”. Nem veszik fel többé a telefont, nem válaszolnak az e-mailre az adott cégnek, közvetítőnek. Ez nagyon rossz taktika, és hosszútávon kárt okozhat.


A cégek, és főleg a közvetítők, toborzók értik és értékelik az őszinteséget, ha az ajánlat valamiért nem jó. Ezt viszonylag könnyű elmondani. Nehezebb helyzetnek tűnik, ha az ajánlat jó lenne, de neked most valamiért mégsem az.

Ha az az indokod, hogy most jól érzed magad a helyeden, és nem akarsz egy váltással járó kockázatot vállalni, az teljesen érthető. Ha egyéb indokod van, azt is hasznos lehet udvariasan megfogalmazni, mert lehet, hogy az igényeidet jobban ismerve, legközelebb olyan állással találnak meg, amit már szívesen elfogadsz.

Írásban

Ha írásban kell az ajánlatot elutasítanod, akkor röviden, tömören fogalmazz, ne kritizáld a céget, ne dicsérd magad.

Ha kevés az ajánlott fizetés
Köszönd meg az ajánlatot, és írd le, hogy egy ilyen pozícióban magasabbak a juttatási elvárásaid, mint amit ők ajánlottak. Esetleg hozzáteheted, hogy a jövőben is szívesen látod megkeresésüket, mert a pozíció neked való lett volna, tetszett a cég tevékenysége stb. (Nyilván csak akkor írj ilyet, ha tényleg tetszett…)

Ha nem a megfelelő szintű a pozíció
Leírhatod, hogy eddigi tapasztalataid alapján szélesebb felelősségi körre, nagyobb önállóságra, magasabb szintű döntéshozói szerepre gondoltál. Ha ez reálisnak tűnik számukra is, akkor ezt megjegyzik, és legközelebb esetleg egy komolyabb pozícióval keresnek meg. Itt érdemes leírnod, hogy a témában x év tapasztalattal, nagyvállalati gyakorlattal, vagy komoly szakmai minősítéssel rendelkezel.

Ha a pozíció túl magas neked, akkor megírhatod, hogy ebben a témában junior pozíciókat keresel, és ha van ilyen jellegű ajánlatuk a jövőben, szívesen veszed. (Főleg pályaelhagyók, karrierváltók számára jó kommunikációs lehetőség ez.)

Ha a cég vagy a munkafeltételek nem feleltek meg
Nem érdemes leírni, hogy a düledező irodaház, a szocreál környezet, a kétes közbiztonság nem tetszett, mert ezen úgysem tudnak egyetlen döntéssel változtatni. Ilyenkor elég annyit írni, hogy úgy érzed, nem te vagy a megfelelő ember erre a pozícióra, nem ilyen feltételekre gondoltál. Ugyanezt írhatod akkor is, ha nem tetszik, hogy az egyperces késésért fizetéslevonást helyeztek kilátásba, ha a próbaidőre nem akarnak bejelenteni, ha bármilyen egyéb inkorrekt feltételt támasztottak. Nincs értelme arról vitát nyitni, te mit tartasz inkorrektnek, elég, ha nemet mondasz rá.

Szóban

Ha felhívnak, hogy téged választottak, nagyon hirtelen kell tudni udvariasan nemet mondani, így minden állásajánlat esetében előre gondold végig az indokaidat, ha már döntöttél. A „köszönöm, már nem aktuális” nem túl előremutató, hasznosabb, ha kicsit részletesebben fejted ki, miért nem.


Elmondhatod, hogy mást választottál, és az általad választott cégben több a fejlődési lehetőség, jobb a juttatási csomag, a munkaidő-beosztás, jobban tudod használni a nyelvtudásodat, kevesebbet kell utazni, a részletes feladatleírásból úgy gondolod, hogy ez inkább neked való stb. Ha a leendő főnök ellen van kifogásod, szépen csomagold be a kritikát: „úgy érzem, nem találnánk meg a közös hangot hosszútávon”, „nagyon másnak tűnik a munkamódszerünk, stílusunk” — de számíts rá, hogy erre akár részleteiben is rákérdeznek. A cégnek különösen fontos az alkalmazottairól kapott visszajelzés a külvilágtól, ill. a toborzónak is hasznos, ha az ügyfeléről olyan infót kap, amit ő maga nem tudott volna meg.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.