Így ne sérülj az álláskeresésben!

by | okt 25, 2018 | Álláskeresési tippek

Nem nagyon találtam másik ilyen fura tevékenységet, amiben természetszerűleg kudarc jön kudarc után, és az első siker azt jelenti, hogy abba is hagyjuk, megköttetik a munkaszerződés, megvan a vágyott állás.

Ebben nincsenek amatőrök és hivatásosak, bár egy HR-est éppen gondolhatnánk profi álláskeresőnek, ő sem az. Pláne, hogy az álláskeresés egy eladási tevékenység, egy sales munka, és nem HR munka. Persze a sales kollégák álláskeresése sem lesz ettől könnyebb, mert a normál munkájukban szerencsére bőven van siker is, nem csak kudarcokon keresztül vergődnek. És persze a termék is más: amikor magát kell „eladnia” az álláskeresőnek, az sosem egyszerű, abban mindenki rutintalan.

Sajnos, nem igaz, hogy „csak fejben dől el”, és „csak a hozzáálláson múlik”. Az, hogy hogyan éljük meg az álláskeresést, jórészt rajtunk múlik ugyan, de megtévesztő lehet a most divatos hurráoptimizmus, ami erőszakosan tenne pozitívvá minden negatív eseményt. Pl. direkt jó, hogy leépítettek, itt a lehetőség mást találni, megváltozhat az életed, hurrá. Sajnos nem így van, sok esetben ez trauma, tragédia, amiből fel kell épülni, ráadásul gyorsan. Az állás elvesztése mindenképpen veszteség, mi több, az is veszteségnek éli meg az állásváltást, aki maga mondott fel. Alant pár gyakorlati tipp, amivel mégis elviselhetőbb lesz az egész.

1. Tervezz előre!

Ahogy már régebben is írtam, a tervezés időben és anyagiakban egyaránt fontos. Tudnod kell, mire elég a tartalékod, és tudnod kell, mikor kell stratégiát váltanod. Az ideális állás keresése és a „csak fizessenek” álláskeresés között is vannak még fokozatok. Érdemes-e magasabb pozíciót keresgélni, vagy inkább szintet tartanál? Mi a fizetési igényed? Miért annyi? Mivel indokolod az állásinterjún az összeget? Egy átlagos álláskeresés 4-6 hónap irodista pozíciókba, fizikai munkákban viszonylag gyorsabb, és van akinek elég feltenni az önéletrajzát egy állásportálra, vagy a Linkedinen megnyomni a „nyitott vagyok” gombot. Te melyik vagy? Aszerint kell tervezned.

2. A siker fogalma

Nem kudarc, ha tárgyalgatsz egy állásról, majd rájössz, hogy nemet kell rá mondanod. Nem neked való, felismerted időben, ez is siker, csak még nem az eredmény, amiért dolgozol. Mégis fontos, mert jól kérdeztél, mert felfedezted, hogy ez nem lesz jó. Jobban jártál, mintha próbaidőben jössz rá, és kezdhetnéd újra az álláskeresést.

3. Tájékoztasd a környezeted a haladásról

A család, az ismerősök aggódnak érted, segíteni akarnak, még akkor is, ha nem feltétlenül tudják, mi az igazi segítség ebben a helyzetben. Ha rendszeresen tájékoztatod őket, hol tartasz milyen lépéseket tettél, hová jelentkeztél, talán nekik is lesznek ötleteik. Legalábbis látni fogják, hogy rendes, tervezett munkát teszel az álláskeresésbe, foglalkozol vele. Sok családi és egyéb perpatvar elkerülhető ezzel. Ha valami mást keresel, mint amit eddig csináltál, mondd el nekik, hogy jutottál erre a döntésre.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.