Legfontosabb tudnivalók a másodállásról

by | júl 17, 2018 | Álláskeresési tippek

8 órában dolgozol, de nem elég a pénz? Gondolkozol azon, hogy másodállást vállalsz, de nem tudod, hogy vonatkozik-e bármilyen szabályozás rá? Milyen előnyei és hátrányai vannak? Egyáltalán hol találsz ilyen álláslehetőséget? Mi segítünk!

Egyre gyakoribbá válik az, hogy főállás mellett még részmunkaidős állást vállalnak az emberek, plusz pénzkeresés céljából. Azonban összeegyeztetni a kettőt közel sem olyan egyszerű, mint hinnénk. Főleg, ha mellette még valaki anyaként is helyt kell, hogy álljon otthon. De egyáltalán lehet-e, és ha igen, milyen feltételekkel létesíthető még egy munkaviszony a főállás mellett?

Másodállás vállalás feltétele

Ami az első, és egyben legfontosabb dolog, hogy a Munka törvénykönyve meghatározza, hogy mi, munkavállalók nem tanúsíthatunk munkaidőn kívül sem olyan magatartást, amely a munkáltató hírnevét, sem olyat, amely a gazdasági érdekét vagy a munkaviszony célját veszélyeztetné.

Kötelező továbbá, hogy a munkavállaló a munkájával járó üzleti titkokat megőrizze, és ne adja tovább. Éppen ebből kifolyólag másodállásként bár elviekben létesíthet olyan munkaviszonyt, amely hasonló területtel foglalkozik, mint a főállású munkahelye, vagy akár konkurenciája neki, de elég kicsi esély van arra, hogy ezt a munkáltatónk engedélyezni fogja. Ez azért is lényeges, mert a munkaadó megtilthatja vagy korlátozhatja, hogy vállalhatunk-e másodállást, így lényegében ez két ember megegyezésén múlik. Ez természetesen vonatkozik arra is, ha a munkavállaló másodállásban egyéni vállalkozóként tevékenykedne pluszban. Előfordulhat, hogy a korlátozást a munkavállaló csak valamilyen kompenzáció esetén fogadja el, mint például egyszeri pénzösszeg, fizetésemelés, vagy akár céges autó. Ezt versenytilalmi megállapodásnak nevezik. A korlátozásokat természetesen írásba kell foglalni.

Annak érdekében, hogy elkerülhető legyen az olyan egyéb keresőtevékenység vállalása, amely gazdaságilag veszélyeztetheti a munkahelyünket, kötelező a munkáltatónak beszámolni arról, hogy egy másodállást készül elvállalni. Amennyiben a mellékállásnak egyáltalán nincs köze a jelenlegi munkahelyünkhöz, úgy nem szükséges. Például amennyiben egy marketing menedzser délutánonként énekzenét oktat gyermekeknek, úgy nem kell ezt bejelentenie. Ezt célszerű írásban megtenni, hogy biztosan nyoma legyen, mert a bejelentés elmulasztásának súlyos következményei lehetnek. Ebben az esetben ugyanis a munkáltató rendkívüli felmondással is élhet. Természetesen nem mehet a főállás teljesítményének rovására sem, azonban itt a munkáltatónak részben meg van kötve a keze.

Vezető pozícióban lévő munkavállalók azonban nem létesíthetnek újabb munkaviszonyt, egy azonos, vagy hasonló tevékenységgel foglalkozó munkáltatónál, mint a főállású munkahelye. Valamint részesedést sem szerezhetnek munkáltatóval rendszeres gazdasági kapcsolatban álló más gazdálkodó szervezetben. Ugyanilyen veszélyeztetésből kifolyólag a munkavállaló nem létesíthet a munkaviszony megszűnésétől számított 2 évig hasonló munkakörben munkaviszonyt.

Milyen álláshirdetéseket érdemes keresni?

Álláskeresés, azon belül is mellékállás keresése esetén, elsősorban azokra az állásajánlatokra érdemes felkapni a fejünket, amelyek részmunkaidős állások. Ezen kívül esetleg otthoni munka (home office), alkalmi munka, távmunka vagy hétvégi munka. Ezek lehetnek például 6, de akár 4 órás munkák is, amiket főállás után tudsz elvégezni. Ezek leggyakrabban a következő kategóriákban szoktak előfordulni:

Természetesen másféle munkalehetőségek is lehetnek, de ezek a leggyakoribbak.

Milyen előnyei és hátrányai vannak?

Mint mindennek, így a másodállásnak is megvannak mind az előnyei, mind a hátrányai. Érdemes mindenkinek egyénileg átgondolnia azt, hogy a mérleg nyelve merre billen a számára. Hoztunk néhány példát, amikkel talán egyszerűbb lesz dönteni:

Előnyök

  • Nagyobb bevétel

Mivel két állásod lenne, így a fizetésed is megnövekedne, ami egy esetleges babavárás, adósság esetén, de akár csak nyaralni vágyásból kifolyólag is jól jöhet.

  • Biztos, ami tuti

Úgy érzed nem vagy biztonságban főállású munkahelyeden? Bármikor csődöt mondhat a cég, vagy kirúghatnak téged? Amennyiben van másodállásod, úgy nem kell annyira megijedned, hiszen nem esel el minden havi bevételedtől.

  • Kapcsolatok

Újabb munkatársakkal ismerkedhetsz meg, akiknek köszönhetően bármikor könnyebben továbbléphetsz, kereshetsz új állást. Az is előfordulhat, hogy új barátokra teszel szert, ami a magánéletednek jelenthet sokat. Elvégre a megfelelő kapcsolati háló kiépítése manapság az egyik legfontosabb és leghasznosabb dolog a munka világában.

  • Fejlődés

Egy plusz munkahely elősegítheti, hogy még könnyebben tudj felállítani magadnak egy fontossági sorrendet, aminek köszönhetően fejlődik az a képességed is, hogy be tudd osztani az idődet, illetve a munkahelyre szükséges tulajdonságokat is képezed közben.

Hátrányok

  • Időhiány

Még, ha meg is tanulod beosztani az idődet, akkor is sokkal kevesebb szabadidőd lesz, mint korábban. Kevesebb társaságba járás, kevesebb idő a gyerekre, kevesebb idő saját magadra. Itt lényeges kérdés, hogy az életedben mekkora szerepet játszik éppen a siker, karrier, vagy mennyivel fontosabbak más dolgok.

  • Még több stressz

Önmagában egy munkahely is elég stresszel jár, így az egynél több állás már csak azoknak való, akiknek valóban nagyon magas az ingerküszöbük.

  • Hozzáállás változás a munkahelyeden

Lehet, hogy bár elfogadják, de nem örülnek annak a munkahelyeden, hogy másodállást is vállaltál, legyen az irodai munka, internetes munka vagy otthon végezhető munka. Előfordulhat, hogy tartani fognak például attól, hogy a teljesítményed rovására megy.

  • Esetleges ingázás

Előfordulhat, hogy míg eddig otthonról elmentél dolgozni, majd haza, most előbb el kell utaznod egy másik munkahelyre, és csak onnan mehetsz haza, ami összességében még több idődet veszi el. Lehet, hogy önmagában nem sok idő eljutni oda, de ha beleszámolod a másik munkahelyedre való bejárást is, könnyen ráébredhetsz arra, hogy a kettő együtt már nagyon sok.

Hol találhatsz könnyen és egyszerűen állásokat?

Álláskeresőként az egyik leggyorsabb opció a munkakeresésre, az álláskereső oldalakra való regisztráció. Ilyen például a Cvonline.hu is, ahol számos részmunkaidős állás közül válogathatsz, hogy megtalálhasd a számodra legmegfelelőbb másodállást. Ezen kívül évente többször rendeznek különféle állásbörzéket is, ahol egy helyen találkozhatsz rengeteg cég ajánlataival.

Lényegében tehát emberfüggő, hogy kinek, mennyi idegzete van még több állás elvállalásához. Illetve természetesen az sem mindegy, hogy mekkora összeget kap valaki a munkahelyén, és valójában mennyiből tud úgy megélni, hogy ne kelljen fillérre pontosan kiszámolni, hogy hónap végén mire, és mennyit költhet.

Részmunkaidős állást keresel? Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, vagy használd keresőnket, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.