Legyél fent közösségi oldalakon is!

by | febr 15, 2018 | Álláskeresési tippek

Még mindig találkozom igen komoly presztízsű szakemberekkel, akikről álláskereséskor kiderül: nincsenek „fent” semmilyen közösségi oldalon.

Erre sok okuk van, időhiányra is szoktak hivatkozni, de leginkább a magánéletük védelmére. Ez utóbbi nem igazán jó indok: a magánéletét mindenki tudja védeni azzal, hogy azt közöl magáról egy közösségi oldalon, ami nem sérti a privát szféráját, és minden közléséről ő maga dönt. Ez valahol egy hatalmas felelősség is a jó lehetőség mellett.

Az állásportálok megkerülhetetlenek, amikor állást keresünk, de a közösség ereje is egyre inkább érvényesül. Régen még a kapcsolati tőke fontosságát említettük, most már a közösségtől is remélhet segítséget szinte bárki.

A LinkedIn egy zártabb, „nyakkendősebb” közösség, ott nem a barátaink, hanem az üzleti partnereink vannak jelen, ami az álláskeresés szempontjából inkább lehet eredményes.
A barátaink sokszor sajnos nem tudnak segíteni, mert más szakmai körökben mozognak. Ellenben a Facebookon kifejezetten találunk olyan csoportokat, ahol hozzánk hasonló szakmai közösség van, akár több ezer taggal. Ezeket meg kell keresni, be kell jelentkezni, be kell mutatkozni, fel kell hívni a figyelmet magunkra, mint álláskeresőkre.

A Facebookon a keresett közösség nemcsak szakmai jellemzők alapján, de élethelyzet alapján is történhet. Vannak csoportok GYED-ről visszatérő anyukáknak, egy adott régióban, egy városban élőknek, kifejezetten álláskeresői csoportok is, ilyen szempontok szerint is.

Nagyon fontos tulajdonsága a Facebooknak, hogy az itt hirdetett állásokról kommentben lehet kérdezni, még mielőtt jelentkeznénk. Fontos dolgok derülhetnek ki, egy-két kérdésből, és lehet, hogy eközben felismerjük: ez a lehetőség mégsem nekünk való, így komoly időt takaríthatunk meg, és azokra az álláshirdetésekre koncentrálhatunk, amikből valós álláslehetőségeink lehetnek. Emellett a kommunikáció stílusa is kötetlenebb, ami sokszor a valós arcát mutatja a leendő főnöknek és munkáltatónak, így könnyebben „szúrjuk ki” azt is, akivel biztosan nem akarunk dolgozni. Ha nem felel meg a stílusa, ha a kérdéseinkre nem ad konkrét választ, az mind olyan jelzés, ami segít abban, hogy eldöntsük: akarunk-e egyáltalán ezzel a munkáltatóval együttműködni.

A közösségi oldalaktól való idegenkedést más okok miatt is le kell tennünk, nemcsak azért, mert egy határozottan jó lehetőség az álláskeresésre. A huszonévesek körében elképzelhetetlen, hogy ne legyenek jelen a közösségi oldalakon, akik elutasítják ezt, azok inkább negyvenes, ötvenes éveikben járnak. Pont ők azok, akiknek azt kell bizonyítaniuk: ismerik és értik a modern technológiákat, jól használják őket a céljaik elérésére. Ha azonban a közösségi oldalakat elutasítják, ezt nem sikerül bizonyítani.

Vannak (jelenleg globális régiókra csak) felmérések, amik szerint a munkáltatók számára a Linkedin is egyre jelentősebb bázis az új kollégák megtalálására. A Linkedin nem hordozza magában a Facebook kétségtelen előnyét, hogy az álláshirdetésről azonnali beszélgetés alakuljon ki, ellenben a „nyakkendősebb” hozzáállás segít abban, hogy csak komoly cégek komoly hirdetései kerüljenek a látókörünkbe.

Összességében elmondhatjuk, hogy a közösségi oldalaktól tudatosan távol maradni az álláskeresésben már versenyhátrány. Most ugyan sok cég küzd munkaerőhiánnyal, de emellett jó állást találni még mindig nem könnyű, így a lehetőségeinket tudatosan szűkíteni nem érdemes.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.