Megkérdezik rólam a volt főnökeimet?

by | aug 23, 2018 | Álláskeresési tippek

A referencialevelek egyre inkább bekerülnek álláspályázati anyagokba, ahol minden szépet és jót ír a volt főnök a jelentkezőről. Ezek a levelek többnyire azért születnek, mert a leépített kollégával szembeni lelkiismeret-furdalás arra sarkallta a vezetőjét, hogy kiadjon egy ilyet, ezzel is segítve a valóban jó kolléga további karrierjét.

Az állásinterjúk sorozatában viszont helyet kap a referenciaellenőrzés, referenciainterjú is. Ilyenkor az állásra jelentkezőt megkérdezik, kit hívhatnak fel, akivel beszélhetnének eddigi munkáiról. Jó, ha tudjuk, hogy ezeket a referenciaszemélyeket érdemes előre felkészíteni. Két kérdés biztosan el fog hangzani, amit érdemes előre megbeszélni.

  1. Mik az álláskereső (azaz a te) rossz tulajdonságai(d), mi nem ment jól a közös munkában?
    Ez a kérdés valóban olyan kritikus, amilyennek látszik. Azért kérdezik meg, mert tudni szeretnék, milyen kockázatot rejtesz te, mint leendő kolléga, és azt ők tudják-e kezelni.
  2. Dolgozna-e veled újra?
    Ha igen, miért. Ha nem, akkor bizony el fogod veszíteni az álláslehetőséget, tehát, ha csak szemernyi kétséged is van az adott exfőnökkel kapcsolatban, ne add meg őt referenciának.

Ki lehet még referencia?

Volt főnök mellett lehet referenciád, tanárod, aki a szakterületeden mentorált, aki a szakdolgozatod témavezetője volt, főleg pályakezdők esetén lehet ez fontos. Lehet referencia volt ügyfél, volt üzleti partner, volt kolléga (aki nem főnököd volt). Fontos, hogy amikor referenciaszemélyt választunk, vegyünk figyelembe minden etikai szempontot! (piaci verseny miatt, vagy bizalmas információ-e, hogy hol keresel állást, ill. a cég keres ilyen szakértőt, mint te stb.)

Hogyan válassz referenciaszemélyt, hogyan készítsd fel?

Egy adott álláshoz érdemes olyan referenciaszemélyeket választani, akikkel a leendőhöz hasonló feladatokat végeztél. Egy elégedett ügyfél pl. nagyon jó lesz olyan helyen, ahol ügyfelekkel kell majd foglalkoznod. A referenciaszemélyekkel ülj le egy kicsit beszélgetni, hívd meg őket egy kávéra stb. Amit át kell beszélnetek:

  • Melyik projektet, közös munkát, ügyfelet, terméket fogod említeni, miről kellene neki is beszélni.
  • Kérdezd meg őt, milyen pozitív és negatív tulajdonságokat látott benned a munkád során! Beszéljétek át, miért gondolja ezt rólad, ill. hogy milyen irányban javasol fejlődést.
  • Kérdezd meg, milyen elérhetőségeit adhatod meg erre a célra.
  • Ajánld fel segítségedet te is: ha bármiben tudsz segíteni, tedd is meg.

Referenciák a LinkedIn-en

Az álláskeresés egyik fontos pontja lett a LinkedIn, ahol van külön ajánlórendszer. A legfontosabb kontaktjaidtól kérj ajánlást! Ezek az ajánlások az engedélyezésed után megjelennek majd a profiloldaladon, és látják azok is, akik esetleges munkáltatóid lehetnek. A LinkedIn profil önmagában is referencia, azaz minden, amit ott leírsz, legyen hiteles.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.