Mennyi időt vesz igénybe az álláskeresés?

by | okt 11, 2018 | Álláskeresési tippek

Amikor belevágunk, még el sem tudjuk képzelni… Az álláskeresés kőkemény munka, olyan, amit akár a napi munka mellett kell végezni, pluszban. Ahhoz, hogy sikeres legyen, következetesen, szervezetten kell csinálni, ezzel hosszú hónapok munkanélküli vagy rossz állásban töltött időszakát lehet megspórolni.

Az internet korában az álláskeresés is nagyrészt az interneten zajlik, tehát nincs munkaidőhöz, napszakhoz kötve. Ennek ellenére érdemes erre a napjainkban egy alkalmas időszakot kijelölni, amikor csak ezzel foglalkozunk. Pl. minden nap, este fél héttől fél nyolcig, nincs más, mint az álláskeresés.
A tervezés alapja, hogy tudd, mi kell egy álláskereséshez: megírt alap önéletrajz, amit mindig az adott álláshirdetéshez igazítunk. Motivációs levél vázlat, amit szintén minden álláshirdetéshez érdemes hozzáalakítani, hogy válaszoljunk a hirdetőnek, személyreszabottan, ne csak általános sablont kapjon tőled.

A napi 1 óra álláskereső munka egy minimális időtartam, ennyi kb. 2 db álláshirdetés megválaszolására elég. Ha az állásportálok napi hírleveleit már korábban beállítottad, és a legnagyobb állásportálokon, LinkedInen, Facebookon a profilodat álláskeresést támogatóvá tetted. Majd jönnek naponta a hírlevelek, LinkedInen a felhívások, hogy a profilod alapján milyen állásokra kellene jelentkezned. A LinkedIn „ajánlatok” kezelésére két szélsőséges módszer van:

  1. Átnézed alaposan, hogy tényleg megfelelő-e neked az állás, és ezzel a saját preferenciáidat érvényesíted – de benne van a kockázat, hogy csöbörből vödörbe kerülsz, azaz, ha ugyanolyan állásokra pályázol, azokban ugyanolyan problémáid is lesznek.
  2. Vagy mindent megpályázol, amit a Linkedin szoftveres szűrői szerint érdemes, és ez is vezethet sikerre: olyan lehetőségek nyílnak meg, amire nem is gondoltál magadtól. De amikor belesodródsz az erről szóló tárgyalásokba, az állásinterjúkon kinyílik a világ…

Az állásjelentkezések következménye lesz, hogy állásinterjúkra kell járnod, vagy online módon részt venni ilyen beszélgetésekben. Egy átlagos állásinterjú 30-90 perc, attól függ, mennyire mélyedtek bele a részletekbe a pozícióval kapcsolatban. Nagyobb városokban a személyes interjúra eljutás is időigényes, így egy-egy állásinterjú akár 4 órás időtöltést is jelenthet az utazással együtt. Ezt is meg kell tudni szervezni.

Ahogy haladsz előre az időben, az álláskeresésben, egyre több ilyen alkalom lesz, ráadásul egy-egy állásra több állásinterjú is juthat. A kezdeti esténként álláspályázatot író „üzemmód” átalakul „állásinterjús” üzemmóddá. Attól függően, hogy mennyire jól találtad el, milyen állásokra pályázol, az állásinterjúkra járás időszaka lehet hosszabb-rövidebb, de mindenképpen több hónapos folyamat lesz. És emellett persze a napi 1 órás jelentkezéseket is folytatnod kell, egészen addig, amíg valahol alá nem írtál egy munkaszerződést.

A munkábaállás időszakában még érkezni fognak új lehetőségek. Ezek elutasítása is időt vesz igénybe, és rá is kell szánni az időt: udvarias levélben közölni kell minden irántad érdeklődő munkáltatóval, hogy köszönöd a lehetőséget, de már elhelyezkedtél. Ez lesz a „lecsengés” időszaka.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.