Miért nem kaptam meg az állást?

by | júl 11, 2018 | Álláskeresési tippek

Nem kaptál meg egy állást? Akár számítottál erre, akár nem, magadat okolod? Úgy érzed, mégsem vagy elég jó?
Ne hagyd, hogy a kudarcok aláássák, legyűrjék a motivációd és az énképed! Ne becsüld le magad, ha néhányszor nem sikerül! Lehet, nem is benned van a hiba: de ha mégis, akkor is tudsz változtatni!

Mi az oka, ha nem kaptam meg egy állást?

Ha egy állás nem lett a Tied, annak több oka is lehet. Általában az állásinterjú utáni visszajelzésekből kevés dolgot lehet leszűrni, de íme, néhány indok, ami szóba jöhet:

  • Túlképzettség: Sajnos gyakori jelenséggé vált napjainkra az, amikor a jelöltnek túl sok képesítése van, ezért a cég nem tudná kellőképp megfizetni munkaerejét.
  • Alulképzettség: Bár a túlképzettséggel ellentétben, az álláshirdetéseknél általában megadják az iskolai végzettség alsó határát, gyakran megesik, hogy vagy véletlen, vagy direkt, olyan állásra jelentkeznek, amihez nincs meg a megfelelő papírjuk. Vannak munkáltatók, akik adnak egy esélyt azoknak a jelentkezőknek, akiknek nem feltétlen van meg pontosan az a végzettség, ami szükséges, és attól független egyébként teljesen alkalmasnak tűnnek a munkára – viszont ha így jelentkeztél egy állásra, és nem kaptad meg, akkor jó eséllyel ennek hiánya okozta az elutasítást.

  • Szimpátia: Természetesen a legtöbb állásinterjún szakmai szempontok alapján történik meg a döntés, de megeshet, hogy két (vagy több) egyformán képzett, nagyjából egyforma tapasztalattal rendelkező, ugyanannyira szakmai jelentkező közül azt választják, aki személyét tekintve szimpatikusabb, jobban passzol a cég arculatába. Erre nem igazán van ellenszer, ne próbálj meg görcsösen azon erőlködni, hogy jó fejnek tűnj. Egy másik cég csapatába lehet, teljesen beleillik majd a személyiséged.
  • Önbizalom: Sajnos a munkaerőpiacon nagy hátránnyal indulnak azok, akik önbizalomhiánnyal küzdenek. Azok a jelöltek, akiknek több önbizalmuk van, könnyebben meg tudják győzni a munkaadót arról, hogy ők azok, akik megfelelőek a pozícióra – holott, lehet egy kevésbé magabiztosan kiálló jelentkező legalább olyan jó szaktudással rendelkezik.
  • Nem hagytál nyomot: Talán szakmailag teljesen megfeleltél, és szimpatikusnak is szimpatikus voltál, csak

lehet, volt olyan jelölt, aki emlékezetesebb, kreatívabb, hangsúlyosabb válaszokat adott az interjús kérdésekre.

A cikk második felében adunk tippeket arra is, hogyan tudsz jobban szerepelni állásinterjún!

  • Bértárgyalás: Ha a bértárgyaláson nem igazán sikerült megegyezned a céggel a fizetéseden (gondolkodási időt kértek, csak nagyon nehezen jutottatok dűlőre, és akkor is bizonytalanul), akkor feltételezhetően ez okolható a sikertelenségért.
  • Belsős kapta meg: Vannak munkaadók, akik jobban szeretik, ha olyan embert vesznek fel új munkatársnak, aki egy már ott dolgozó ismerőse, vagy esetleg a helyi vezető/vezetőség közvetlen ismerőse.
  • Gyakorlat: Ha az állásinterjú gyakorlati köre után kapsz visszautasítást, akkor valószínűleg az ennek során készített munkáiddal nem voltak megelégedve. Ez nem feltétlen jelenti azt, hogy a feladatot helytelenül, rosszul oldottad meg – lehet, csak a munkaadó nem tudott azonosulni a stílusoddal, munkavégzéseddel.
  • Megváltozott a cég helyzete: Avagy, nem csak téged, senki mást nem vettek fel, mert a toborzás alatt más helyzetbe került a cég, és vagy nincs már szükségük új emberre, vagy nincs lehetőségük újat felvenni.

Jól jönne pár tipp, hogyan éld túl a munkakeresés időszakát? Kattints ide, mutatunk párat!

Mit csináljak, ha nem kaptam meg egy állást?

  • Fejleszd az állásinterjús képességeid! Ha majdnem biztosra veszed, hogy az állásinterjún múlott a dolog, akkor értékeld át az interjús szereplésed! Egyrészt, gyakorlat teszi a mestert: minden állásinterjú után jobb leszel egy kicsivel, főleg, ha utána szánsz egy kis időt elemzésre. Másrészt, egy alapos felkészülés is segíthet, hogy jobban szerepelj. Ehhez a felkészüléshez, íme néhány tipp:
  • Beszélj róla! Főképp a korodbélieknek. Ha van ismerősöd, akinek szintén nincs állása (vagy van, csak nem talál újat), akkor oszd meg vele tapasztalataid, még ha nem is olyan közeli ismerős! A közös élethelyzet egyrészt, mindig jó téma, másrészt, ki tudod adni magadból a stresszt és a kételyeket. Ha nem tudsz ilyen embert, a többi ismerősödnek is beszélhetsz róla – a lényeg csak annyi, hogy

ne tartsd magadban a kurdarcok okozta frusztrációt, mert az akár lelki problémákat is okozhat. Megoldást lehet nem kapsz senkitől, de egy jó hallgatóság is sokat jelent! 

  • Írj köszönőlevelet! Pontosítok: ez még igazából azelőtti tennivaló, hogy kiderülne bármilyen eredmény a kiválasztásról. Ha hazaérsz az interjúról, vagy legkésőbb, az interjú másnapján, írj egy köszönőlevelet (napjainkban köszönő e-mailt), amiben leírod, milyen benyomásokat keltett benned az interjú, mik a reményeid, és milyen kérdések maradtak benned esetleg.
  • Ne hasonlítsd magad másokhoz! Vannak, akik szerencsések, és akár már az első megpályázott állásra is felveszik őket (akár Te is ismerhetsz ilyet), de vedd figyelembe, hogy ők a kisebbség! Bár a sikeres emberek jobban hangoztatják a sikereiket, mint a sikertelenek a kudarcaikat – de ettől még rengetegen vannak, akik hasonló cipőben járnak mint Te!
  • Készülj fel! Arra van nagyobb valószínűség, hogy nem a legutóbbi sikertelen állásinterjú volt a legutolsó állásinterjúd. Ha tényleg szakképzett vagy, és olyan pozíciókra jelentkezel, amikre alkalmas lennél, akkor előbb-utóbb találsz majd állást – viszont az addig vezető úton még fogsz nehézségekkel találkozni! Ahogy fentebb is írtuk, nem feltétlen te vagy a hibás, de mégis benned van az indok, ami miatt nem lett meg az állás, azon is tudsz változtatni!

  • Ne add fel! Ne gondold azt, hogy úgysem lesz munkád, hogy feleslegesen keresel. Sok fajta cég van, mindegyik más-más munkaerőt keres, más-más tulajdonságokkal – biztosan van olyan, aminek épp Te kellesz!
  • Maradj aktív! Ne várd, hogy az új állás magától találjon rád. Bár ha feltöltötted önéletrajzod egy álláskereső portál önéletrajz-adatbázisába, akkor meg tudnak keresni a munkáltatók, de ez önmagában nem elég, neked is keresned kell! Jelentkezz folyamatosan a neked tetsző állásokra, akkor is, ha már van egy (vagy több) interjú időpontod, vagy addig, amíg egy interjú eredményére vársz! Érdemes az önéletrajzod is frissítgetni, csinosítgatni néha. Ne felejtsd el motivációs levélből sem mindig az adott lehetőségre szabott példányt írni!
  • Légy kompromisszum-képes! Ha megrögzötten ragaszkodsz az elképzelt körülményekhez, és nem tudsz engedni belőlük, akkor jóval kisebb esélyed lesz állást találnod! 
  • Legyenek reális elvárásaid! Például ne akarj egy év tapasztalattal senior pozícióba kerülni, ne várj el végtelen szabadságot, kötetlen munkaidőt és home office lehetőséget egyszerre, stb. A munkahelyek egyre rugalmasabbak lesznek – legyél képben, napjainkban milyen juttatások, körülmények szoktak várni a dolgozókra, olvass utána a dolgoknak, maradj két lábbal a földön!
  • Képezd magad tovább! Ha a “hagyományos” módon már tényleg hosszú ideje totális kudarcok sorozata ért, fejlessz magadon! Járj el képzésekre, keress szakmai programokat, konferenciákat, tanulj nyelvet, csinálj nyelvvizsgát, szerezz új végzettséget, stb. Ezek gyakran pénzbe kerülnek, de általában megérik a befektetést, hiszen annyival színesebb lesz az önéletrajzod, annyival értékesebb leszel a munkaadók szemében!

Jól jönne néhány új lehetőség, igaz? Állásportálunkon garantáltan találsz neked való új munkahelyet! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, vagy használhatod a keresőnket, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb lehetőségekről!

Siempre utilice el conversor de Word a HTML para evitar un código desordenado en sus sitios web!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.