Milyen munka illik hozzám?

by | jan 10, 2018 | Álláskeresési tippek

Nem tudod milyen munka illik hozzád és hogyan fogj neki az álláskeresésnek? A személyiségedtől bizony sok minden függ, így tehát az sem mindegy, hogy introvertált vagy esetleg extrovertált vagy. Íme, néhány tipp, hogy el tudd dönteni, melyik kategóriába tartozol, ezzel is megkönnyítve a hozzád passzoló állás megtalálását.


Először is fontos tudni, hogy mi is pontosan az az extrovertált és introvertált személyiség. Előbbi könnyebben nyit az emberek, a világ felé, azonban ő is lehet félénk, ugyan úgy, mint az introvertált. Utóbbi pedig nem feltétlen szégyenlős, csupán jobban szeret egyedül megküzdeni a stresszel és a problémákkal, nem úgy, mint az extrovertált, aki szívesebben beszéli meg ezeket valakivel. Időközben már megjelent egy köztes csoport is, az ambivertáltak, akik egyszerre mindkét kategóriába beletartoznak, és kifejezetten sikeresek lehetnek az üzleti életben.

1. Milyenek az extrovertáltak?

Általánosságban először is az extrovertáltak jobban szeretnek csapatban dolgozni, fontos, hogy minél több inger érje őket. Szeretik a váratlan, spontán helyzeteket, és imádnak beszélni, nagyon jól tudják kifejezni magukat. Ez nem feltétlen jelent előnyt minden állásnál, hiszen van, ahol kifejezetten fontos, hogy csöndben és egyedül tudjon dolgozni az ember. Nem szeretik, ha irányítják őket, nehezen tanulnak és gyorsan is felejtenek. Azonban fontos megemlíteni, hogy az extrovertáltakat is még további két vérmérsékletű személyiségtípusra lehet bontani: a szangvinikusra és a kolerikusra.

a. A szangvinikus vérmérséklet

A szangvinikus emberek szeretnek, és könnyen is tudnak beszélgetni akár számukra idegen személyekkel is. Érzelmes típusúak, nagyon lelkesek, ezáltal másokat is képesek lelkesíteni, tehát jó csapatjátékosok. Színes egyéniségek és kreatívak, így például értékesítési területen kiemelkedően jól tudnak dolgozni. Ezen kívül számos másik pozíció illik hozzájuk, mint például a menedzser, kereskedő, műsorvezető vagy akár színész. Magabiztosságukkal bárkit levesznek a lábáról, így kapcsolatépítő találkozókra érdemes őket küldeni. Ezzel szemben viszont nem bírják a monotonitást, nem tudnak szervezni és távol áll tőlük a pontosság. Figyelmetlenek és amennyiben ingerszegény környezetben vannak, úgy egyre csak lankad az érdeklődésük. Ezért nagyon fontos, hogy olyan helyen tudjanak dolgozni, ahol sok impulzus éri őket, állítsuk szembe őket kihívásokkal, küldjük őket rendezvényekre. Így garantáltan jól fogják érezni magukat, és a munkájukat is sokkal hatékonyabban végzik majd el.
Híres szangvinikus személyiségek például Bill Clinton, Franklin D. Roosevelt, Robin Williams, vagy a Micimackóból jól ismert Tigris.

b. A kolerikus vérmérséklet

A kolerikus emberek nagyon lobbanékony típusúak, ennek ellenére fegyelmezettek és felkészültek is. Keményen dolgoznak, erős motivációval rendelkeznek, könnyedén győzik le a munkájuk során felmerülő akadályokat és sikeresen teljesítenek. Határozottak és magabiztosak, ha kitűznek maguknak egy célt, azt garantáltan el is érik. Jól átlátják a dolgokat, mindig gyakorlati megoldásokat keresnek a problémákra és ügyesen széttudják osztani a munkát, ezért kifejezetten jó vezetők lehetnek belőlük. A szangvinikusakkal szemben a kolerikusak nem érzelmesek és egyáltalán nem képesek bíztatni társaikat, azonban ők is szeretik a kihívásokat. Mivel kifejezetten jól irányítanak, így egy vezető pozíció, mint például szállodavezető, cégvezető, vagy a politikusi állás tökéletesen passzol hozzájuk. De ezen kívül illik hozzájuk akár az ügyvédi pálya is.
Híres kolerikus vérmérsékletű személyek: Oprah Winfrey, Margaret Thatcher, Bill Gates és Napóleon.

2. Milyenek az introvertáltak?

Az introvertáltak szeretnek egyedül dolgozni, egyszerre csak egy dologgal foglalkozni, így azt a legprecízebben meg is tudják csinálni. Könnyen tanulnak és jó alkalmazkodó képességgel rendelkeznek, nagyon jó hallgatóságok, mert nem beszélnek olyan sokat. Ebből kifolyólag szóban nem tudják annyira hatékonyan kifejezni magukat, viszont írásban már annál inkább. Mivel nem szeretik a szóbeli kommunikációt, jobban kitudnak teljesedni írásban, valamint sokkal jobb hallgatóságok is, mint az extrovertáltak, és jobban hasznosítják a hallottakat is. Azonban ugyan úgy, mint az extrovertáltaknál, úgy az introvertáltaknál is tovább bonthatjuk ezt a személyiséget két vérmérsékletre: a melankolikusra és a flegmatikusra.

a. A melankolikus vérmérséklet

A melankolikus vérmérsékletű emberek hangulata nagyon ingadozó, csöndesek, visszafogottak és soha semmi sem elég tökéletes nekik. Elemző attitűddel rendelkeznek, aminek köszönhetően kifejezetten precíz személyiségek. Szeretnek mindent előre eltervezni, és mindent érteni is akarnak, így kiemelkedő alkalmazottak lehetnek. Nagyon érzelmesek, lelkiismeretesek és igyekeznek egy dolgot több oldalról is megközelíteni. Leginkább egyedül szeretnek dolgozni, legfőképp azért, mert nagyon nehezen teremtenek kapcsolatot másokkal. Féltékeny és gyanakvó típusok, mert túlságosan nagy önbizalomhiányban szenvednek, ezért sem tudnak kijönni az emberekkel. Kreatívak és tehetségesek, filozofikus és művészi fogékonyságuk is van. Ezeknek köszönhetően zenésznek, festőnek vagy elemzőnek a legtökéletesebbek.
Híres melankolikus személyiségek például Ernest Hemingway, Hillary Clinton, Vincent Van Gogh vagy szintén a Micimackóból ismert Füles.

b. A flegmatikus vérmérséklet

A flegmatikus emberekről elsőre azt gondolnánk, hogy teljesen érzéketlenek. Nem mondhatóak stresszes típusnak, visszafogottak és érzelmeiket is igyekeznek elrejteni. Nehéz bárhogyan is motiválni őket, szabadidejükben is csak olyan dolgokat csinálnak, amihez kevesebb energia is elég, mint az olvasás vagy tévézés. Jól alkalmazkodnak, terhelhetőek, szorgalmasak és kitartó személyiségek, így nagyon jó munkaerőnek számítanak. Jó humorérzékük van és diplomatikusak, nyomás alatt is jól teljesítenek. Együttműködőek, viszont jobban szeretnek szemlélődőként részt venni egy beszélgetésben, mint aktív résztvevőként. Hozzájuk leginkább tanári állás, diplomata pozíció vagy éppen könyvtáros munka illik.

Az ambivertált személyiségek egy köztes kategóriába tartoznak, őket e kettő, részletesebben négy típus keverékeként lehetne megnevezni. Nincs konkrét leírás róluk, hiszen személyfüggő, hogy ki és melyik kategóriából melyik tulajdonsággal rendelkezik.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.