Minden, amit a diákmunkáról tudnod kell

by | febr 19, 2018 | Álláskeresési tippek

Manapság egyre több diák vállal munkát az iskola mellett vagy szünidőben, mert szeretne egy kis zsebpénzhez jutni, hogy kevésbé függjön a szüleitől, vagy, mert a nyári fesztivál belépőket a saját pénzéből szeretné finanszírozni. Azonban a diákmunka vállalásnak is szigorú feltételei vannak, továbbá érdemes tisztában lenni az adózásával is.

Miért jó a diákmunka?

Neked: Számodra azért jó dolog, mert már iskola mellett is lehetőséged nyílik úgy pénzt keresni, hogy rugalmas beosztással és hozzáállással kezelnek téged, tehát nem kötelességed minden nap reggel 8-tól délután 5-ig bent lenned, hiszen csak egy körülbelüli heti óraszámot kell teljesítened, de lényegében te osztod be magadnak, hogy mikor jársz dolgozni, és mikor nem. Amennyiben kötődik a munka ahhoz is, amit tanulsz, és amivel a jövőben foglalkozni szeretnél, még jobb, hiszen gyakorlatot szerzel, ami a későbbiekben nagyon fontos lesz, mert sok munkáltató nem is igazán a papírt, inkább a tapasztalatot várja el. Ha elég ügyes vagy, akkor ahol diákmunkát vállaltál, tanulmányaid befejezése után, akár főállásba is felvehetnek – bár ez nem mindenhol adatik meg, de szerencsére egyre több helyen van ilyen lehetőség.  Illetve bizonyos területeken, ahol munkaerőhiány van, és egyáltalán nem találnak főállásba embert, oda bizony diákmunkást fognak keresni, tehát viszonylag sok opciód van magadnak is találni egy állást. Kicsit belekóstolhatsz a munka világába, környezetébe, és számos akadállyal találhatod szemben magad, ami megerősít és a későbbiekben már könnyebben fogod átlépni őket. Hozzászoksz ahhoz, hogy egyfajta rendszeresség van az életedben, kicsit még le is terheled magad, ami szintén jó, hiszen azt addig kell, amíg még fiatal az ember. Kapcsolatokat tudsz kiépíteni, amik a jövődben szintén nagyon nagy szerepet játszhatnak, továbbá olyan tudásra is szert tehetsz, amit még az iskolától sem feltétlenül kapsz meg. Lehetőséged adódik átültetni a gyakorlatba azt, amit elméletben tanultál. Pozitívum a diákmunkások számára az is, hogy most már ők is kaphatnak szabadságot, méghozzá fizetettet. Továbbá növekszik a minimálbér is, idén januártól bruttó havi 138 ezer forint lett, ami órabér esetén 794 forint. Fontos tudnivaló még, hogy amennyiben már leérettségiztél vagy lediplomáztál, és még azon a nyáron is szeretnél diákmunkát vállalni, megteheted. Mivel a diákigazolványod a befejezett tanév utáni október 31-éig érvényes, így még te is diák vagy addig, függetlenül attól, hogy már nem tanulsz.

A munkáltatónak: Nekik azért is jó, mert sokkal kevesebbet kell egy diákmunkás után adózni, nincsenek adminisztrációs dolgaik, sőt, még a kiválasztásnál sem mindig szükséges HR-es kolléga hozzá. A diákszövetkezetek felkeresnek a jelentkezésed után, megkérdeznek néhány az állással kapcsolatos dologról és ők már tudni is fogják, hogy alkalmas vagy-e a munkára vagy sem. Természetesen vannak olyan cégek, ahol még ezek után is részt kell venned állásinterjún, de általában, leginkább az alkalmi munkák esetében ilyenre már nem kerül sor.

Mi kell ahhoz, hogy jelentkezhess diákmunkára?

  • Betöltötted 16. életévedet
  • Ha még nem vagy 16, de szünidő van, már elmúltál 15, és nappali tagozatos tanuló vagy

18 év alatt csak törvényes képviselő hozzájárulásával létesíthetsz munkaviszonyt!

Alapvetően már a jelentkezéshez is meg kell felelni bizonyos előírásoknak, de mivel nagy valószínűséggel egy diákszövetkezeten keresztül találsz majd munkát, ez sokban megkönnyíti a helyzetedet. Azonban a sikeres felvétel után is van még teendő, hiszen nem minden terhet tud levenni a válladról a szövetkezet.

Felvétel utáni teendők

Miután megtaláltad a számodra megfelelőt, jelentkeztél rá, és fel is vettek, be kell menned a diákszövetkezetbe, hogy belépj és köss rajtuk keresztül egy munkaszerződést. Ehhez a folyamathoz szükséged lesz többek között az érvényes diákigazolványodra, személyigazolványodra, TAJ – kártyádra, adókártyádra és a bankszámlaszámodra. Amennyiben még nem rendelkezel adókártyával, akkor igényelned kell azt a NAV oldaláról letölthető nyomtatvány segítségével. Ezt követően a szövetkezet oldaláról töltsd le a jelenléti ívet, amelyet minden hónapban vezetned kell, majd a következő hónap első munkanapján kötelezően le kell adnod ahhoz, hogy megkaphasd a fizetésed. Erre általában e-mailben is van lehetőséged, tehát nem muszáj beutaznod minden alkalommal, mikor leszeretnéd adni. Egyedül arra kell figyelni, hogy mindenképp jól olvasható legyen, ezért érdemes szkennelve beküldeni. Itt azonban még mindig nem ért véget a teendőid listája. Az valóban igaz, hogy rengeteg mindenben segít, ha egy diákszövetkezet tagja vagy, viszont az adóbevallásodat még ők sem fogják megcsinálni. Azt neked kell minden év május 20-áig elkészítened, és benyújtanod. Lehetőséged van arra is, hogy ezt az illetékes személyekkel megcsináltasd, és le is ellenőrizheted azt. Minden egyéb adózással kapcsolatos információt megtalálsz a NAV oldalán, attól függően, hogy milyen módon foglalkoztatnak téged, tehát munkaviszonyban, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban, háztartási alkalmazottként vagy éppen egyszerűsített foglalkoztatás keretében. Az első fizetésed alkalmával levonásra kerül a szövetkezet tagsági díja, amely bár változó, de többnyire 500 és 1000 forint között mozog. Ezt a szövetkezetből való kilépésedkor vissza is fizetik.

Mit nem tehetnek meg veled, ha diákmunkás vagy?

18 év alatt, tehát fiatalkorúként

 A munkát vállaló fiatalkorú diák nem végezhet éjszakai munkát, ami 22:00-06:00-ig tart. Ezen kívül nem dolgozhat rendkívüli munkaidőben, ami azt jelenti, hogy napi 8 óránál többet nem foglalkoztathatják. Abban az esetben, ha a tanuló egyszerre több helyen is dolgozik, össze kell adni a különböző helyeken eltöltött munkaidejét és így sem szabad túllépnie a napi 8 órát. A pihenőnapok nem lehetnek egyenlőtlenül elosztva, hetente legalább 2 napot meg kell adni a diáknak. Amennyiben a munkavégzés ideje meghaladja a 4 és fél órát, úgy 30, míg 6 órát való meghaladás esetén legalább 45 perc szünetet kell biztosítani, valamint két egymást követő munkanap között minimum 12 órának kell eltelnie. Akkor, ha a munkáltató nem pihenőnapot, hanem pihenőidőt biztosít, az akkor sem lehet kevesebb 48 óránál.

18 év felett

Amennyiben a napi munkavégzés ideje meghaladja a 6 órát, akkor legalább 20, ha a napi 9 órát, akkor pedig minimum 25 perc munkaszüneti időt kell biztosítani a diáknak. Két egymást követő munkanap között pedig legalább 11 órának kell eltelnie. Az éjszakai munka, a túlóra, valamint a rendkívüli munkaidő 18 év felett már nem tilos.

Egyenlő bánásmód és jogsérelem

Természetesen a diákmunkásokat is megilletik azon jogok, miszerint nem kaphat kevesebb bért, mint azon kollégája, akinek munkaköre és munkaköri feladatai megegyeznek az övével, mindösszesen azért, mert diákként dolgozik. Ezen felül bármiféle probléma esetén érdemes először a munkáltatóval beszélni, azonban ha ez nem eredményes, úgy fordulhatunk a közigazgatási és munkaügyi bírósághoz is – bár itt elég csekély eséllyel indul a diák tapasztalatlanságából kifolyólag -, vagy a járási hivatalok munkaügyi ellenőrzését ellátó szervezeti egységeihez.

Összességében tehát nagyon hasznos, hogy szövetkezeteken keresztül lehet álláshoz jutni, és sok mindent megcsinálnak nekünk, amivel rengeteg terhet vesznek le a vállunkról, de jó, hogy ha tisztában vagyunk a főbb szabályokkal, jogainkkal, illetve a további teendőinkkel.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.