Multi vagy kkv – melyik való neked?

by | aug 24, 2018 | Álláskeresési tippek, Karriertanácsok

Amikor kezedben a frissen szerzett diplomáddal böngészed az álláshirdetéseket, végigpásztázod az aktuális pozíció elvárásait, a kínált juttatásokat, majd ezt mérlegelve döntesz, hogy megpályázod-e az állást. Van azonban még valami, amit érdemes átgondolni, ez pedig a munkaadó cég jellege. Kisvállalat vagy multi? Vajon melyik való neked? Elsőre talán nem is tűnik olyan lényeges kérdésnek, pedig az egyik vagy másik típushoz való elköteleződés a későbbi karrieredre is döntő befolyással lehet.

Karriertervezés tudatosan

Az Y és Z generáció tagjai már jóval tudatosabbak elődeiknél, így a karriertervezésben is előre terveznek, gondolkodnak, határozottan megfogalmazzák céljaikat, és ennek megfelelően építik fel már a tanulmányaikat is. A szakirány kiválasztása csak a kezdet, épp úgy, mint a minimum egy nyelv kommunikációképes ismerete, és a felhasználói szintű számítógépes tudás. Az izgalmas rész csak itt kezdődik, a szakmai gyakorlat helyének kiválasztása, vagy a szakdolgozat kutatási területe, témája már specifikusabb, egyénibb és konkrétabb elképzeléseket mutat arról, hogy ki milyen karrierutat szeretne bejárni. Mivel a kis – és középvállalkozások, valamint a multinacionális cégek esetenként igen eltérő munkakörülményeket és fejlődési lehetőségeket kínálnak, érdemes lehet ezt is a mérlegre tenni a megfelelő állás kiválasztásánál.

Magyarországon közel 680 000 vállalkozás működik, ezeknek több mint 90%-át a kkv szektor adja. A tevékenységek összetétele pedig a következőképpen alakul:

  • KKV: 80% szolgáltató, 9% építőipar, 7% ipar, 4% mezőgazdaság
  • Nagyvállalatok: 67% szolgáltató, 5% építőipar, 25% ipar, 3% mezőgazdaság

Annyi már ezekből a számokból is látszik, hogy a képzettség típusa is meghatározza, melyik szektorban találunk nagyobb eséllyel állást. Árnyalja a képet, ha a foglalkoztatottak arányát is pontosabban látjuk: a kisvállalatok (1-249 fős) az összes foglalkoztatott 72%-ának (ebből 55% az 1-50 főt foglalkoztatók aránya), míg a nagyvállalatok 28%-nak biztosítanak munkát.*

Előnyök és hátrányok

Nézzük meg most tételesen, melyik munkáltatónál milyen lehetőségeink vannak, illetve melyek azok a területek, ahol nehézségekkel számolhatunk:

Nagyvállalat

Kis- és középvállalkozás

Munkafolyamatok

Hosszadalmasabb, bürokratikusabb, kevesebb egyéni felelősséggel járó, sablonos, értelmetlennek tűnő munkafolyamatok

Egyszerűbb, rövidebb, nagyobb egyéni felelősséggel járó, változatosabb, több szakterületet érintő folyamatok

Fizetés és juttatások

Versenyképes fizetés, mely teljes egészében bejelentett és gyakoriak a béren kívüli juttatások

Alacsonyabb, lassabban növekvő bérek

Előrelépési lehetőség

Könnyebb előrelépés, akár nemzetközi karrier lehetősége, továbbképzések

Kevésbé jellemző az előrelépési lehetőség, illetve a továbbképzésre fordítható keret, egy fejlődő cégnél béremelkedés és a felelősségi körök szinte minden esetben jelentősen nőhetnek

Munkaidő és túlóra

Rugalmas munkaidő (törzsidő) és fizetett túlóra, gyakori “időrabló” meetingek

Fix munkaidő, kevésbé követhető túlóra,de a saját munkaidő szabadabban beosztható

Adminisztráció

Gyakori a felesleges, a munkát inkább hátráltató adminisztrációs feladat, riportolás

Kevesebb felesleges adminisztráció, egyéni ötletekre nyitottabbak

Munkakultúra

Nemzetközi munkakörnyezet, idegen nyelv gyakori használata, betanulási lehetőség és mentor jelenléte, a sablonok szerint meghatározott munkafolyamat ellenben megnehezíti a kreatív, önálló, innovatív munkavégzést

Azonnali “mélyvíz” és ezzel együtt rálátás a társterületek munkafolyamataira, gyorsabb döntések, nagyobb önállóság, személyesebb munkakapcsolatok

A fenti táblázat általános áttekintést ad, tendenciákat mutat, és természetesen az egyes cégek működése, hozzáállása ettől eltérhet. Abban azonban segítséget nyújthat, hogy tisztábban lássuk, saját céljaink eléréséhez melyik út lehet kedvezőbb számunkra, mik azok a kondíciók, munkakörülmények, melyek személyiségünkhöz, tudásunkhoz, elképzeléseinkhez közelebb állnak. Ha valaki ódzkodik egy 30-40 fős egyterű irodától, vagy túlszabályozott működéstől, szereti a családias hangulatot és a nagyfokú önállóságot, annak egy kisvállalat kedvezőbb terep lehet, míg ha nem okoz nehézséget az idegen nyelvek használata, és a cél egy akár nemzetközi karrier elérése, vagy egyszerűen csak egy sikeres, nagy márka képviselete akkor érdemes egy nagyvállalathoz pályázni.

A munkaadó és munkavállaló kapcsolata kölcsönösségen alapszik, az együttműködés akkor lesz sikeres, ha mindkét fél megtalálja a saját számításait.

*KSH 2016-os adatai alapján

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.