Munkakörnyezetek, amit szerethetünk vagy utálhatunk

by | márc 23, 2018 | Álláskeresési tippek

Az állásváltásunkat sokszor ez is befolyásolja: meghozzuk a döntést, hogy állást váltunk, mert nem szeretjük a zajos-elavult irodát, azt, hogy nehéz odajutni, hogy nincs parkolóhely, hogy ritkán jár a busz. Bizony, ilyenek miatt is váltanak emberek munkahelyet, és ezt a legnehezebb a munkáltatónak kijavítani, mert céget költöztetni nem olcsó, és főleg nem könnyű feladat.


A munkavállaló jólléte szempontjából nekem az a dolgom, hogy aki ilyen indokok miatt váltana, azzal tisztázzuk: mivel lenne elégedett, mit utasít el, és honnan fogja tudni, hogy az a hely, amire igent mondana, milyen is lesz a napi munkavégzésben, milyen munkakörülmények várják.

Körül kell nézni!

A toborzócégek az első állásinterjút maguknál tartják többnyire, utána „viszik ki” az ügyfélhez a jelöltet. Ha a hely az első pillanatban sem szimpatikus, marad az, hogy az állásinterjút tanulási, rutinszerzési célra használjuk, majd a végén őszintén megmondjuk a toborzónak: sajnáljuk, de erre nemet kell mondanunk.

Rendben, körülnézünk, átlagos, modern iroda, ha egyáltalán belátunk a recepció mögé, ilyesmit látunk egy irodai munkánál. Milyenek az emberek? Frusztráltan rohangálnak, vagy mosolyognak? Sok a láthatólag nem használt asztal? (ez felvet pár kérdést…) Milyen a tárgyaló? Vagy a vezető irodájában van az állásinterjú? Az milyen? Tetszik neked? Vagy olyasmivel van tele, ami taszít, nem értékeled, nem akarod naponta látni? Akkor ezt át kell gondolnod, mert része lesz az életednek, ha ott dolgozol majd.

Shared desk

Multik szeretnek azzal spórolni drágán bérelhető irodai négyzetmétereket, hogy shared desk rendszerben alakítják ki a munkahelyeket. Azaz nincs asztalod, fiókod, leülsz egy helyre, ami üres, és ott dolgozol. Munkaidő végén összeszeded a cuccod, másnap majd máshová ülsz. Az egyik legkérdőjelesebb rendszer. A cégek „hivatalból” nagyszerűnek tartják, a benne dolgozók nem szoktak érte rajongani. Amikor állásinterjún rákérdezel arra, milyen a munkakultúra, munkakörnyezet, akkor ez lehet egy sarkalatos pont.

Egyterű iroda

Ahol elmélyült munkát kell végezni, számolni, kódot írni, konfigurálni, és egyterű iroda van, ott a többség fülhallgatóval próbálkozik megteremteni magának a szeparált világot egy ilyen munkához. Oké, hogy ilyen az iroda, de legalább el tudsz-e vonulni majd külön egy nagyobb, elmélyülős feladat elvégzésére, ha arra van szükséged? Vagy telefon konferenciázni, hogy másokat ne zavarj? Vagy van-e home office lehetőség, ami biztosítja, hogy egy nagyobb volumenű ügyet a neked megfelelő körülmények között tudj intézni?

Terrárium, kutya, macska

Kis cégeknél a vezetők beviszik a cégbe a magánéletüket is, ebben a formában akár. Rossz érzést kelthet, ha a munkahelyen van egy terrárium, de te fóbiásan nem szereted a hüllőket. Oda nem fogsz szívesen bejárni naponta. A kutya az irodában lehet jól tolerálható, de vajon a kutyus tolerálja-e, ha reggelente munkába induláskor a macskád még hozzád dörzsölődik búcsúzóul?

Ne feledkezzünk meg a fizikai munkásokról sem!

Náluk igazán fontos a munkakörülmények megismerése, mert az egészségük, akár életük kerülhet veszélybe, ha valami nem megfelelő. Itt már szigorú munkavédelmi szabályok is előkerülnek, alapvető, hogy az adott cégek ezt betartsák. Könnyű-e eljutni oda, van-e vállalati busz, helyi járat, tömegközlekedés? Ez alkalmazkodik-e a munkaidőhöz, vagy a munkaidő vége után még hosszú időt kell várnod, hogy hazajuthass? Van-e megfelelő munkaruha, védőfelszerelés, biztonsági berendezés, védőital, megfelelő szünet ebédre, mosdóra? Milyen a „gyár” maga? Van, ahol arra panaszkodnak, hogy a munkásra, mint tolvajra vagy alkoholistára tekintenek. Az ellenőrzések érthetőek, de vajon hogyan csinálják? Emberbarát, nyugodt, vagy elviselhetetlen és megalázó? Ezt nem is csak állásinterjún, nem feltétlenül körülnézve lehet felmérni. Itt érdemes megkeresni azokat, akik már ott dolgoznak. Ők mit gondolnak? Nekik mennyire elfogadható a hely?

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.