Szakmai bemutatkozás az önéletrajzban és állásinterjún

by | szept 6, 2018 | Álláskeresési tippek

Amikor megírjuk az önéletrajzot, próbálunk arra törekedni, hogy kerüljük az általánosságokat, mégis szűkös a hely, nem tudunk igazán részletes szakmai bemutatkozást írni. Az önéletrajzban tehát összegfoglalót kell írni, a motivációs levélben, az ezekben a tapasztalatokban rejlő lehetőségeket az épp megpályázott állás kapcsán.

Fontos, hogy nem pontos know-how-t írunk ilyenkor, hanem afféle how-to-t. Pl. „az üzletág eredményességének növelése, a folyamatok újraszervezésével”, vagy „az ügyfél elégedettség növelése az ügyfélszolgálat működésének újratervezésével”. Ha egy cég szeretne ilyet, kíváncsi lesz arra, hogyan érted ezt el, tehát eljutottál állásinterjúra.

Az állásinterjún érdemes azt a módszert követni, amit a munkában is fogsz. Először tájékozódni, utána szakmai véleményt mondani, sőt inkább ötleteket arra, hogy te milyen megoldást látsz, de természetesen hozzátéve, hogy a megoldáshoz hozzáfogni csak akkor lehet, ha minden körülményt részletesen ismersz.

Az állásinterjún emellett tudni kell, kivel is beszélgetsz. A cég HR-esét el lehet kápráztatni szakmai részletekkel, de el is lehet riasztani, ha ő egy másik szakterület ismerője. Ezért csak óvatosan bánj a szakzsargonnal, nehogy az ellenkező hatást érd el, mint szeretnéd. A szakmádhoz közelálló interjúztatót tájékoztatni tudod a meglévő tudásodról, azt, aki más szakterületen jártas, elkápráztatni.

Szakmai vezetővel tárgyalva figyelembe kell venni, hogy lehet, hogy egyes problémák úgy keletkeztek, hogy neki nem volt ideje/lehetősége azzal foglalkozni. Így vigyázni kell arra, hogy kritikaként véletlenül se értékelhesse azt, amit elmondasz. Érdemesebb a múltbeli eredményeiddel példálózva alátámasztani azt az állítást, hogy itt is megállnád a helyed.

Fontos a lelkesedés. Ha az általad elmesélt problémákat és megoldásaidat úgy meséled el, hogy látszik, hogy sikernek élted meg, a probléma megoldódott általad, akkor az mindenképpen pozitív benyomást kelt. Ha ezt úgy vezeted be, szenvedések árán, sok küzdelemmel, és nem is igazán örülsz a sikernek, akkor nem lesz igazán jó…

Amikor állásinterjún példákat mesélsz, konkrétan hivatkozol egyes ügyekre, még egy dolgot szem előtt kell tartani, mégpedig azt, hogy üzleti titkot semmiképp se sérts azzal, hogy történeteket mesélsz. Érdemes konkrét számok helyett százalékokat, nagyságrendeket említeni, konkrét cégek helyett iparágakat, konkrét nevek, cégnevek helyett csak pozíciókat.

A szerénység is nagy erény. Ha valamit csapatban csináltál, része voltál a megoldásnak, azt úgy mondd el, hogy ez is ki legyen emelve. A hitelességedet áshatja alá, ha olyan történetet mesélsz, amiből más is kivette a részét, és sejthető, hogy egyedül lehetetlen lett volna a megoldást kitalálni, véghezvinni.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.