Próbaidő alatti felmondás minta [Letölthető .doc fájllal]

by | máj 7, 2018 | Felmondás

Még csak a próbaidődet töltöd a munkahelyeden, de már most tudod, hogy nem szeretnél tovább ott dolgozni? A próbaidő lejárta előtt még könnyen tehetsz ellene: írd meg felmondásod és keress egy sokkal testhezállóbb állást! Olvasd el alábbi cikkünket, mi mindenben segítünk!

Miben különbözik a próbaidő alatti azonnali hatályú felmondás a többitől?

Például abban, hogy próbaidő alatt bármelyik fél – akár a munkáltató, akár a munkavállaló -, mindenféle indoklás nélkül felmondhat. A többivel ellentétben, ahol nagyrészt szükséges valamiféle indoklást írni, ebben az esetben szerencsére semmi ilyesmire nincs szükség. De akkor mi az, ami kell bele?

Nézd meg az aktuális állásokat!

Minek kell szerepelnie a próbaidő alatti felmondásban?

A legfontosabb, aminek mindenképp benne kell lennie, az a munkaviszony megkezdésének dátuma, illetve az a dátum, amikortól az adott fél – jelen esetben a munkavállaló – megszüntetni kívánja a munkaviszonyát. Fontos tehát, hogy indoklást viszont semmiképp se írjunk, mivel nem kell, és csak ronthatunk a helyzeten, mert azzal támadófelületet adnánk a munkáltató számára.

Mit érdemes még tudni róla?

Maga a próbaidő maximum 3 hónapig tarthat, és nem hosszabbítható meg. Egy esetet kivéve, hogy ha kevesebb idő lett elsőre meghatározva, mint 3 hónap, akkor egyetlen egyszer van lehetőség hosszabbításra. Amennyiben erre kerül a sor, akkor sem lehet összességében több a próbaidő 3 hónapnál. Kollektív szerződéssel azonban a maximális próbaidő 6 hónapra tolódik ki. A felmondás akár a próbaidő utolsó napján is megtörténhet, a lényeg az, hogy 1 perccel se csússzunk ki belőle, mert az onnantól kezdve jogellenesnek minősül. Fontos tudni, hogy 3 hónapnak nem munkanapokat, hanem naptári napokat kell számolni, és amennyiben postán keresztül akarjuk elküldeni a papírokat, úgy érdemes legalább 1 héttel, vagy, ha hét közepén küldenénk, akkor legalább 9 nappal előtte elküldeni, hogy még időben meg is érkezzen a másik félhez. Ugyanis az átvételnek kell bele esnie a felmondási időbe.

Ami még lényeges, hogy nem mindegy, hogy hónapban vagy napban van meghatározva a próbaidő. Ugyanis egy szökőév esetében, például február 1-től számítva a 3 hónap mindössze 89 nap, így a 90 napos meghatározás már jogellenes, hiszen nem lehet hosszabb a próbaidő 3 hónapnál.

Természetesen a próbaidő alatt is ugyanúgy jár a fizetés, valamint minden papírt meg kell kapnia a munkavállalónak, pont úgy, mintha már véglegesítve lenne. Így amennyiben felmondásra kerül a sor, úgy a kilépő papírok neki is járnak, mint bárki másnak.

Aktuális állások

Most pedig nézzük meg, hogyan is kell kinéznie egy próbaidő alatti felmondásnak:

Töltsd le a próbaidő alatti munkaviszony megszüntetéséről szóló mintát Word formátumban ide kattintva!

sablon.letoltes.btn

 

Tervezed, vagy már ott is hagytad a munkahelyed és most állást keresel? Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, vagy használd keresőnket, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról!

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.