4 napos munkahét

by | júl 25, 2018 | Hírek

Négy napos munkahét? Egy új-zélandi cégnek nemrég bejött! Bármennyire is szokatlannak hangzik számunkra, akik legtöbb esetben egy héten öt napot, vagy esetleg többet dolgoznak, az új-zélandi munkavállalók kipróbálták milyen egy héten csupán négy napot dolgozni, és mind nekik, mind pedig a cég termelékenységének bejött a formabontó négy napos munkarend!

Miért jobb a dolgozóknak?

Talán egyértelmű kérdést teszek fel – ki nem örülne annak, ha egy nappal kevesebbet kellene dolgoznia? 

Korábban már olvashattunk magyar cégről is, akik úgy vezették be a négy napos munkahetet, hogy összességében ugyanúgy kijött a 40 heti összes óraszám – ők minden nap egy órával korábban érkeztek és később mentek el, tehát összesen napi 10 órát töltöttek munkával. Az eredmény az ő esetükben is látványos volt: nőtt a tiszta munkaórák száma, hiszen a munkaeszközök és munkagépek összekészítését heti öt alkalom helyett csupán csak négyszer kellett elvégezni, és ugyanígy, hetente kevesebbszer vettek át munkaruhát, tartottak ebédszünetet. Ennek köszönhetően

a dolgozók többet foglalkoztak a munkával, és a harmadik szabadnap miatt mégis nőtt a szabadidejük mennyisége.

Az új-zélandi cég viszont nem csoportosította át a “kiesett” munkaórákat a többi napra. Náluk az újdonság ereje abban rejlik, hogy nem csak a heti munkanapok, de heti munkaórák száma is csökken – az irodai dolgozók heti 40 óra helyett heti 32 órát töltöttek munkával. Milyen eredményekkel is járt ez?

  • A munkavállalók 78%-a úgy gondolta, egyensúlyban tudja tartani a munkát és a magánéletét – a korábbi munkarenddel ez a szám 54% volt.
  • Produktívabbnak, inspiráltabbnak érezték magukat a dolgozók.
  • Javult az egyéni és közösségi hangulat a munkahelyen.
  • Az iroda stressz szintje 7%-kal csökkent.
  • Csökken a kiégés, depresszió, szorongás kialakulásának esélye

Miért jobb a cégnek? És a termelékenységnek?

Egyrészt, az előző pontokból következik, hogy ha boldogabbak, motiváltabbak, és kevésbé stresszesek a munkavállalók, akkor a cég is hatékonyabban tud működni. Ami biztos, hogy az új-zélandi cég termelékenységében nem történt negatív változás (holott kevesebb munkaidő esetén várható lett volna a csökkenés).

A munkaidő csökkentésével a cég rezsije is csökkent. Tekintve, hogy az ötödik napon senki sem dolgozott, így a munkahelynek sem kellett üzemelnie: ez azt jelenti, hogy a villany- és fűtési költségek egy napnak megfelelő összeggel, azaz egy ötöddel csökkentek (elméleti számítás, konkrét számadat nincs).

Várhatóan a vidéki munkavállalók száma is nőhet, ha a cégek elkezdik alkalmazni a négy napos munkaheteket. Négy nap bárki szívesebben járna be egy távolabbi munkahelyre dolgozni, mint öt napon keresztül.
Nem szabad elfeledni, hogy egyes munkaterületek esetén még a másik feltörekvő munkahelyi reformmal, a heti egy vagy fél nap home office gondolatával is el lehet játszani a négy napos munkahét mellett. Természetesen, teljesen érthető, hogy a legtöbb munkaadó a kísérletezés helyett inkább a biztonságra törekszik, így igyekszik elkerülni, hogy a dolgozók fejében ilyen vágyak jelenjenek meg, de pozitív látni, hogy

egyre több olyan munkahely akad, ami igyekszik forradalmasítani a munkaidő megszokott fogalmát

Mikor lesz Magyarországon heti négy napos munkahét?

Mint ahogy fentebb, az első bekezdésben is említettem, Magyarországon is volt már példa arra, hogy egy cég négy napos munkahetet vezetett be – attól viszont, hogy láttunk egy-két példát, még sajnos közel sem lehet azt mondani, hogy növekvő tendencia lenne. Holott, mint láthattuk, az eddigi eredmények alapján nem hogy “lehet hozni a színvonalat” a négy munkanapos rendszerrel, hanem több szempontból is javítani képes mind a cégen, mind pedig a dolgozók munkavégzésén.

Szerencsére hazánkban is egyre több munkahely próbálja meg rugalmas munkaidőben alkalmazni a munkavállalóit – egyes helyeken akár a bértárgyalás mellett munkaidőtárgyalások is előfordulhatnak. A legtöbb munkahely esetében többnyire fix a heti 40 óra, viszont az utóbbi években a magyar cégek is elkezdtek nyitottá válni az esetenkénti home office-ra, valamint a részmunkaidős foglalkoztatásra (kifejezetten előnyös képzésben, oktatásban résztvevők, vagy kisgyermekkel otthon maradó anyák és apák számára).

Egyelőre tehát úgy néz ki, még nem vár a küszöbön a heti négy napos munkahét – igazából nem csak Magyarországon, hanem a világ más pontjain sem. Az eddigi eredmények bizakodásra adnak okot, a munkaadóknak viszont nehéz lesz megtörni a már jól megszokott formát. A technológiai fejlődések és az új generációk (főképp a Z generáció) munkába állása új megoldásokat kívánnak, amikre előbb-utóbb kénytelen lesz reagálnia a munkaerőpiacnak – valószínűleg ez a munkaidővel kapcsolatban megszokott fogalmak megváltoztatásával történik majd. 

Érdekel még több bejegyzés a témában? Tudd meg, elavultnak számít-e a napi 8 órás munkarend!

A 4 napos munkahetek még nagyon ritkák, viszont a Cvonline.hu állásportálon garantáltan találsz neked való új munkahelyet! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, vagy használhatod a keresőnket, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb lehetőségekről!

Forrás: The New York Times (https://www.nytimes.com/2018/07/19/world/asia/four-day-workweek-new-zealand.html)

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.