Diploma nélküli milliárdosok – akik le is tettek valamit az asztalra

by | jan 30, 2018 | Hírek

Már régebben is találkozhattunk olyan személyekkel, akik diploma, netán még érettségi nélkül is sokra vitték, és milliomosok, vagy akár milliárdosok is lettek, mint például Abraham Lincoln. Manapság pedig egyre több ember válik úgy gazdaggá, hogy nem a tanulmányainak köszönheti a pénzét. Lássuk kik a leghíresebbek közülük, és ki az, akikről talán még nem is hallottál.

  1. Kasza Lajos

Kezdjük is a sort rögtön egy magyar milliárdossal. Bár Magyarországon „csak” a 9. helyen végzett a 2017-ben nyilvánosságra került listázott leggazdagabb magyarok között, mégis joggal szerepel rajta a 98 milliárd forintos vagyonával. Kasza Lajos több, mint 27 évvel ezelőtt indította el akkumulátorgyártó és műanyagfröccsöntő családi vállalkozását unokatestvérével, Kasza Jánossal. A Jász-Plasztik Kft. többek között olyan cégek beszállítója, mint a Volkswagen, Samsung vagy az Electrolux.

  1. Ted Turner

Ted Turner amerikai médiamágnás és üzletember a Brown egyetemre nyert felvételt, azonban nem kaphatott diplomát, mert idő előtt kirúgták az iskolából, amiért bevitt a kollégiumi szobájába egy lány látogatót. Mára pedig már az első amerikai 24 órás hírcsatorna a CNN, továbbá a TBS, TNT és a HeadLine News amerikai csatornák alapítója és tulajdonosa. Később elismerés gyanánt a Brown egyetemtől kapott egy diplomát.

  1. Steve Madden

A Wall Street Farkasából is ismerhető Steve Madden cipő tervezéssel foglalkozott, azonban nem volt elég pénze ahhoz, hogy igazán beindítsa az üzletet. Szerencséjére egy régi ismerőse, Danny Porush, a Stratton Oakmont brókercég egyik alapítója volt. Az ő segítségével sikerült fellendülnie a cégének, ami még akkor is óriási forgalmat hozott, amikor Madden belekeveredett Porush egyik részvénymanipulációs botrányába, és ő is börtönbe került. Ennek ellenére még azalatt a 2,5 év alatt is évi 700 000 dolláros fizetést kapott, pedig lemondott igazgatói posztjáról és kreatív, illetve design vezetőként maradt a cégnél.

  1. Peter Jackson

Az új-zélandi filmrendező 17 évesen otthagyta az iskolát azzal a szándékkal, hogy a filmiparban helyezkedik el. Azonban nem sikerült munkát szereznie, így fényképész gyakornok lett. Később 4 éven át forgatta az 1987-ben bemutatott Ízlésficam című filmjét, amelyet egy filmiparban dolgozó barátja bejuttatott Cannesba. Egyre híresebb filmeket rendezett, ám leghíresebb és legtöbb bevételt hozó filmje A Gyűrűk Ura trilógia lett.

  1. Mark Zuckerberg

12 évesen létrehozott egy programot, aminek a „Zucknet” nevet adta. Ennek segítségével az apja fogorvosi rendelőjében nem kellett a terem egyik végéből a másikba kiabálni a másiknak, egyszerűen csak üzenetet küldtek egymásnak. Ezt a programot még otthon is használták, ahol barátaival, csak úgy szórakozás gyanánt videó játékokat készítettek. Gimnáziumi évei alatt megalkotta a Pandora zenei szolgáltatás korai verzióját, amelyre többek között az AOL és a Microsoft is ajánlatott tett, azonban ő visszautasította őket. A Harvard egyetemen folytatott tanulmányai alatt hozta létre a Facebook-ot, amely miatt nem végezte el az iskolát, így diplomát sem kapott, amit aztán később elismerés céljából neki adott a Harvard. Az idei első hír róla az, hogy már „csak” 74 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik, miután több, mint 3 milliárd dollárt bukott bejelentésével, miszerint lényegesen kevesebb bejegyzés jelenik majd meg a Facebook-on különböző márka és vállalati oldalaktól.

  1. Steve Jobs és Steve Wozniak

A két Steve Ronald Wayne-nel közösen alapította meg az Apple Computer céget, a Wozniak által megtervezett Apple I személyi számítógép értékesítése végett. 1980-ban az Apple részvények a tőzsdére kerültek, így az alapítók nagyon meggazdagodtak. 1985-ben mindketten távoztak a cégtől, azonban Steve Jobs, miután az Apple felvásárolta az általa alapított Next céget 1996-ban, visszakerült a céghez. Majd 1997-ben ideiglenes vezetőjének nevezték ki, amit 2000-ben véglegesítettek is. 2011. augusztusában Steve Jobs levélben lemondott vezérigazgatói posztjáról, amit Tim Cook vett át és azóta is ő vezeti a céget. Ennek ellenére Jobs nem hagyta ott az Apple-t, haláláig az igazgatótanács elnöke maradt. Steve Wozniak pedig abban állapodott meg a céggel, hogy az alkalmazásukban marad 20 ezer dolláros bérért, azonban feladata mindössze annyi lesz, hogy időnként képviseli őket szakmai rendezvényeken, eseményeken. Közben visszatért az egyetemre és Rocky Raccon Clark álnéven lediplomázott.

  1. Martin Schulz

2012-től 2017 januárjáig az Európai Parlament elnöke volt, méghozzá nemhogy diploma, de érettségi nélkül. Gimnáziumi évei alatt kétszer bukott meg, mindkétszer 11. osztályban, ezért otthagyta az iskolát. Könyvszeretete miatt miután abbahagyta tanulmányait könyveladó gyakornok lett. Politikai karrierje 1974-ben kezdődött, amikor 19 évesen belépett a Németország Szociáldemokrata Pártjába. Volt egy idő, amikor alkoholizmustól szenvedett és 1980-ban öngyilkossági kísérletet is tett. A sikeres rehabilitációja után 1982-ben megnyitotta saját könyvesboltját. 1994-ben az Európai Parlament képviselője lett.

  1. Bill Gates és Paul Allen

Első közös vállalkozásuk a Traf-O-Data volt, melynek lényege, hogy a Seattle-i utak forgalmának mérésről származó adatokat dolgozta fel, amellyel 1973-ban több ezer dollárt kerestek, ám abba kellett hagyniuk, mert állami konkurenciájuk akadt. Mindketten jártak egyetemre, azonban otthagyták azért, hogy 1975-ben megalapítsák a Micro-soft, mostani nevén Microsoft Corporationt. A későbbiekben Allen elismerésül kapott diplomát több egyetemtől is, azonban Gates a mai napig nem rendelkezik ilyen papírral. A cég viszont szinte azonnal befutott, már az elején elkezdtek együtt dolgozni Steve Jobs-al és az Apple-nek szolgáltattak fordítóprogramot és értelmezőt. Gates feleségével együtt 2000-ben megalapította a Bill és Melinda Gates alapítványát. 2008-ban bejelentette, hogy a Microsoftnál felhagy a mindennapi munkával, és csak részmunkaidős állásként tekint rá, helyette főállásban az alapítványban kívánt dolgozni. Ezen kívül részesedése van még a Four Seasons luxusszálloda láncban, az amerikai John Deere traktorgyárban és még számos más vállalatban. Házukban, a vendégek belépéskor kapnak egy mikro chipet, amely segítségével rögzíthetik igényeiket, így bármelyik szobába is lépnek, az automatikusan alkalmazkodni fog ahhoz, hogy például hány fokot állítottak be, vagy éppen milyen zenét szeretnének hallgatni. Allennek pedig szintén számos jótékonysági alapítványa van, harcolt az Ebola ellen és támogatja az oktatást is. Neki se felesége, se családja nincs, szinte már remeteként emlegetik. Rákkal küzdött, azonban abból sikeresen felgyógyult. A zene iránti szeretetét az is mutatja, hogy 2000-ben megnyitotta saját rock n’ roll múzeumát.

  1. James Cameron

Cameron édesapja mérnök volt, így abban reménykedett, hogy fia követi majd őt ezen a pályán. Azonban James nagyon tehetséges volt a rajzolás terén, és kiskorában arról álmodozott, hogy egyszer képregényeket fog készíteni. Egyetemi tanulmányait fizika szakon kezdte meg, és jól is teljesített ezen időszak alatt. Viszont valami sokkal kreatívabb dologgal szeretett volna foglalkozni, és annyira érdekelte a filmipar, hogy 20 évesen ott is hagyta az iskolát, és amíg nem fedezték fel, addig kamionsofőrként dolgozott.  1978-ban mutatta be első rövidfilmjét a Xenon Genesist, majd később ő rendezte többek között a Terminátort, A bolygó neve: Halált, a Titanicot és az Avatart is.

  1. Simon Cowell

A középiskolában megbukott angolból és irodalomból, így 16 évesen abbahagyta a tanulást. Édesapja az EMI csoportnál dolgozott, és miután Cowell sehol sem tudott hosszabb időre elhelyezkedni, így apja felvette őt az EMI-hez. Azonban nem kapott előrelépési lehetőséget, így eljött onnan, mert úgy gondolta, kipróbál új dolgokat is, aztán, ha semmi sem jön össze, vissza tud menni, ha szeretne. Alapított néhány zenei céget, amik közül volt, ami hozott is némi sikert – Fanfare Records -, de bukást is, ugyanis korrupcióval vádolták. Azonban a következő próbálkozása, az S Records már valóban meghozta neki a nagy sikert, ugyanis az „Unchained Melody” című számmal az azóta Robson & Jerome nevű együttessel a csúcsra tört: 7 hétig volt a brit toplista első helyén. 2001-ben felkérték, hogy legyen a Pop Idol zsűritagja, majd 2004-ben megalkotta és zsűriként is részt vett a The X Factor című műsorban, majd ugyanez történt a Got Talent esetében is.

Annak ellenére, hogy egyikük sem kapott diplomát mielőtt befutottak volna, közülük többen is küzdenek azért, hogy minél magasabb színvonalon történjen az oktatás, iskolákat építenek, és bíztatják a fiatalokat a továbbtanulásra. Elvégre a tehetségük mellett a szerencséjükre is szükségük volt, ami nem feltétlenül adatik meg mindenkinek.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.