5 meghatározó pillanat egy állásinterjún

by | nov 19, 2018 | Állásinterjú

Bármennyire is felkészülünk arra, hogy milyen kérdéseket tehetnek fel nekünk, vagy abból, hogy mivel foglalkozik az adott cég, egy állásinterjún vannak olyan meghatározó dolgok, amikre nem is feltétlen gondolnánk elsőre. Lássuk, mik ezek pontosan?!

Lehet, hogy kívülről fújjuk a cég történetét, elegánsan felöltöztünk, és szakmailag is a toppon vagyunk, de mégsem biztos, hogy mi leszünk a szerencsés kiválasztottak. Természetesen ezek egyaránt meghatározó pontjai egy interjúnak, de vannak még ezen kívül mások is. Ahogy sokszor mondani szokták, tudnunk kell eladni magunkat. Tény, hogy ebbe beletartozik, hogy megfelelő marketingünk legyen, jelen legyünk a megfelelő közösségi portálokon, és legyenek jó kapcsolataink is, azonban van, amit még nem szabad elfelejteni. Ezek a következők:

  1. Az első benyomás – belépés

Abban a pillanatban, hogy belépsz az irodába, ahol szembetalálod magad az interjúztatóval és az esetleges leendő kollégákkal, azonnal elkezdődött az interjúd. Nem csak az, akivel majd az éles beszélgetés fog zajlani, hanem mindenki, aki az irodában van, figyelni fog téged. Azt, hogy köszönsz-e mindenkinek, és ha igen, akkor hogyan? Halkan vagy hangosan? Hadarsz vagy artikulálsz? Tegezed vagy magázod őket? Rájuk nézel, vagy kerülöd a szemkontaktust? Bemutatkozol-e kézfogással együtt? Ez egy kihagyhatatlan pont, ráadásul szintén nagyon meghatározó, hiszen már a kézfogásból sok mindent le lehet szűrni. Ha nagyon gyengén, lágyan fogsz kezet, az mindenképp negatív hatást vált ki, de arra is figyelj, hogy ne legyél túl erős, és ne roppantsd össze a másik kezét. Mindezek előtt persze már az feltűnik mindenkinek, hogy milyen a testtartásod. Már abból le lehet olvasni, hogy milyen személyiség vagy. Görnyedtebb hát és félénk mozdulatok? Egyértelműen visszahúzódó vagy. Kihúzod magad és felszeged az állad? Fontos, hogy magabiztos kisugárzásod legyen, de vigyázz! Ne ess túlzásokba, mert a végén még unszimpatikussá válsz!

Ezen kívül lényeges az is, hogy mit csinálsz, amíg esetleg várakoztatnak. Idegesen tördeled az ujjaid, netán telefonozol? Körbenézel az irodában, vagy, ha valaki szóba elegyedik veled, akkor kedvesen beszélgetsz egy kicsit? Ezek mind-mind olyan dolgok, amelyek nagyon lényegesek, hiszen a szakmai tényezők mellett szem előtt tartják azt is, hogy milyen személyiség vagy, vajon passzolsz-e a csapatba?

  1. A beszélgetés – de tényleg legyen az!

Oké, betanultad az erősségeidet, gyengeségeidet, azt, hogy mit írtál pontosan az önéletrajzodba, és eltudod mondani, hogy szerinted miért TE vagy a tökéletes választás arra a pozícióra. Ami itt sokkal, de tényleg sokkal fontosabb, az a milyensége az interjúnak. Mi a jó? Az, ha az egyfajta „vizsgáztatásból” valós beszélgetés kerekedik. Fontos a nyugalom, magabiztosság, kiegyensúlyozottság, és érezd úgy magad, minthogyha a szüleiddel beszélgetnél. Mondanám, hogy egy barátoddal, de azért annyira ne legyél laza. Természetesen tilos káromkodni, vagy átesni a ló túloldalára, de fontos, hogy tényleg inkább beszélgetés legyen, mint feszengő interjú.

  1. Az értékeid kihangsúlyozása

Egy állásinterjú során természetesen rajtad a világ szeme, a feladatod az, hogy önmagadat add, de mégis eladd magad, mint munkaerő. Próbáld meg megtartani a természetes beszélgetés hatását úgy, hogy közben olyan érveket sorakoztatsz fel magad mellett, amelyek relevánsak a pozíció betöltéséhez, ráadásul nem is az elcsépelt sablon szövegek közé tartozik. Mondd, hogy sok tapasztalatod van, hogy valóban szereted csinálni azokat a feladatokat, amik az adott munkakörrel együtt járnak. Akár azt is megemlítheted, hogy úgy érzed meg van benned mindaz, ami egy vezetőhöz kell, de közben nem riadsz vissza attól sem, ha valaki más kérését kell teljesítened. Most már hangsúlyozhatod, hogy milyen pozitív tulajdonságaid vannak, sőt, mi több, akár a negatívakat is kihozhatod pozitívként, hiszen szinte minden csak megvilágítás kérdése.

  1. A kérdések – ne legyél felszínes!

Fontos, hogy a kérdéseid ne olyanok legyenek, amelyekre az interneten keresgélve választ kaphatsz. Érdeklődj a vállalati kultúráról, arról, hogy milyen tervek vannak a jövőben, említsd meg, ha hallottál valamit egy versenytárs cégről, és arra ők hogyan kívánnak reagálni. Kérdezd meg az interjúztató személyes tapasztalatát a cégről, hogy mik lennének pontosan a feladataid, és ne felejts el megalkudni – persze csak, ha már ott tart az interjú – a részletekről, hogy mennyi pénzt, milyen munkaidőben, milyen juttatásokat kapsz. Kicsit tudattalanul is képes vagy hatni a másikra, ha nem egyes szám első személyben, tehát „én” módban beszélsz, hanem erőszeretettel használod a „mi” szavakat és az ehhez tartozó ragokat.

  1. Zárás

Továbbra is kedvesen, mosolygósan fejezd be az interjút, és fontos, hogy amellett, hogy arról érdeklődnél, hogy mit gondolnak rólad, passzolsz-e a csapatba, mind emberileg, mind szakmailag, mindenképp kérdezd meg, hogy mik a további teendőid, és vajon ők mikorra tudnak döntést hozni. Így nem fogsz fölöslegesen izgulni, tudni fogod, hogy meddig kell várnod a válaszra, vagy, ha van bármilyen egyéb teendőd, akkor azt is magabiztosan megtudod tenni. Természetesen ügyelj az elköszönésre is, és mindaddig, amíg látnak vagy hallanak, semmiképp se vágj fejeket, vagy mondj bármi negatívumot is.

Összességében tehát már az első pillanattól kezdve vizsgáztatva vagyunk, és bizony néha a kevesebbel többre megyünk. Ne erőltessük meg magunkat, hogy úgy viselkedjünk, amilyenek valójában nem vagyunk, de azért figyeljünk oda magunkra, hogy megadjuk az esélyét annak, hogy felvételt kapjunk az adott helyre.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.