Állásinterjú: 5 tipp stressz ellen!

by | máj 18, 2018 | Állásinterjú

Ne hagyd, hogy a stressz befolyásolja a jövőd csupán egy feszült interjú miatt!
A stressz számtalan módon képes hátráltatni gyakorlatilag bármit, amit csinálsz: az egyik legkellemetlenebb szituáció pedig az, amikor életed olyan fontos eseményei közben jelentkezik, mint egy állásinterjú. Mégis, hogyan tudnál helytállni mind emberileg, akár csak, mint egy beszélgetőtárs, mind pedig szakmailag, mint foglalkozásod szakértője, ha végig feszült vagy?

Természetesen, a válasz a fenti kérdésre az: nehezebben, mint alapból, nyugodt környezetben. De most mutatunk pár trükköt, amikkel szembeszállhatsz az idegeskedéssel!

1. Számíts a stresszre!

Valamennyire úgyis fogsz izgulni, nem igaz? Akár kevésbé vagy idegeskedő típus, akár jobban, úgysem tudsz olyan higgadtan elmenni egy interjúra, mint amilyen higgadt általában tudsz lenni.

Könnyebb kezelni a stresszt úgy, ha elfogadod, hogy igen, te valóban izgulni fogsz az interjú előtt és – valószínűleg – alatt is. Természetesen ettől nem múlik el az aggódás, de annyit mindenképp elérsz vele, hogy nem pánikszerűen fog rád törni. 

Az izgulás természetesen velejárója minden megmérettetésnek.

Ilyen szempontból az állásinterjú épp olyan, mint egy érettségi, egy sportverseny, vagy egy nyelvvizsga. A túlzott stressz sajnos minden esetben hatással lesz a teljesítményre, viszont ne feledd, hogy egy egészséges szintű izgulás mellett ugyanúgy ki tudod hozni magadból a maximumot!

2. Készülj fel az interjúra – állj stabil lábakon!

Az állásinterjú a legtöbb ember életében nem egy olyan esemény, hogy csak úgy spontán és lazán elmegy rá otthonról (bár irigylésre méltó, ha van ilyen). Sokkal inkább egy olyan dolog, ami felkészülést igényel, mind fejben, mind testileg.

A legfontosabb, hogy aludd ki magad rendesen! Mindenképp kipihenten menj el az interjúra, hiszen fáradtan maga a kommunikáció sem tud olyan hatásos lenni – ha pedig szakmai feladatot is kapsz esetleg, az pláne nem lesz túl eredményes. Számítsd bele azt is, hogy a stresszelés, idegeskedés is ki tud fárasztani, emiatt pedig nem valószínű, hogy maximumon leszel energiát tekintve! Ha pedig szorongva alszol el, akkor az alvás sem lesz annyira pihentető.

A megfelelő étkezés és folyadékbevitel szintén szem előtt tartandó tényező. De ne gondolj semmi különlegesre: a lényeg csak annyi, hogy ne feledkezz meg a kapkodások közepette a normális, hétköznapi étkezési szokásaidról. Ha kora reggel van interjúd, akkor is kapj be pár falatot, vagy igyál pár pohár vizet.

Hogy szintén elkerüld az indulás előtti kapkodást, célszerű lehet már az interjú előtti nap összekészítened a ruháid, amikben menni szeretnél. Kellemetlen tud lenni, ha öt perccel az indulás előtt jössz rá, hogy a legelegánsabb zakód vagy felsőd épp nincs kivasalva.

Ha az előkészületekre alaposan odafigyelsz indulás előtt, akkor jelentősen csökken azoknak a dolgoknak a száma, amikre rá tudnál stresszelni – akár jogosan, akár alaptalanul.

A felkészüléshez tartozik még az is, hogy utánanézz az adott munkáltatónak még az interjú előtt: ha nem is elvárás, de szokták díjazni, ha tudsz mondani legalább egy-két dolgot a cégükről az interjú alatt, hiszen így látják, hogy tényleg érdeklődsz és kíváncsi vagy.

A leggyakoribb állásinterjú kérdésekről ide kattintva tudsz olvasni!

3. Ne pörgesd magad feleslegesen!

A kávé, energiaital – vagy bármi más étel-ital – nem old meg semmit. Azt várod el tőlük, hogy felpörgessenek, és feltöltsenek energiával. Mivel egy interjú előtt/alatt nem igazán lesz lehetőséged fizikailag levezetni ezt az energialöketet, ezért csak – a stressz és az izgulás miatt alapból is felgyorsult – keringésed és pulzusszámod fog felpörögni, ami miatt csak még kényelmetlenebbül fogod érezni magad.

A “ne pörögj rajta” szabály ugyanúgy vonatkozik mentális szinten is. Legrosszabb esetben már az előtte lévő nap is azon fog járni az agyad, hogy milyen lesz a másnapi interjú – de ne hagyd, hogy ez befolyásolja az aznapod, attól független csinálj mindent ugyanúgy, mint ahogy állásinterjú ténye nélkül tennéd – csak az időben lefekvésre ügyelj.
Ami már keményebb feladat, az az, hogy az interjú napján tereld el a figyelmed. Erre jó módszer lehet, ha zenét útközben zenét hallgatsz, beszélgetsz valakivel – akár valamilyen chat felületen, akár telefonon -, újságot olvasol, stb. A stresszt gyakran okozza a túlgondolás, túlkomplikálás – amikor túl ideges vagy valami miatt, akkor csak azzal foglalkozik az agyad, és egy idő után már elkezdesz valótlan, szürreális kimeneteleket elképzelni.

4. Koncentrálj a sikerre!

Ha elképzeled, milyen pozitív dolgok történhetnek az állásinterjú alatt, az segíthet téged abban, hogy valóban sikereket érj el. Sőt, amíg elképzeled a lehetséges pozitív kimeneteleket, az le is köti a figyelmed!

Ha belegondolsz, és elképzeled, hogy egy válaszod mennyire lenyűgözheti az interjúztatót, az képes önbizalmat ébreszteni benned, még az állásinterjú előtti feszült időszakban is. De arra is lehet alapozni, mondjuk, hogy lehet egy nagyon szimpatikus, kedves, jó kisugárzású személy fog veled kezet rázni, akivel gyerekjáték lesz kommunikálnod.

Tudtad? Egy köszönőlevéllel növelheted az esélyeid, még interjú után is! Ide kattintva mindent megtudhatsz a köszönőlevélről, és még egy mintát is találsz!

5. Emlékezz vissza a korábbi interjúidra!

Avagy, engedd, hogy az állásinterjú a komfortzónáddá váljon!

Természetesen ezt nehezebb kivitelezni, hogy ha életed legelső állásinterjúján vagy. Viszont ha nem az elsőn, akkor már biztosan van valamennyi tapasztalatod, és tudod, hogyan néz ki egy állásinterjú.

Ha a korábbi állásinterjúidról jó tapasztalataid vannak, akkor – ha izgulsz az épp aktuális interjú előtt – gondolj arra, hogy azoknak se lett annyira rossz vége, miben lenne ez más?

Ha pedig esetleg van valamilyen negatív élményed a korábbi interjúkról, akkor használd fel azokat: tanulj belőlük! Ha kellő időt szánsz a korábbi tapasztalataid mérlegelésére, akkor kevesebb eséllyel ér újabb kellemetlen meglepetés a következő interjún. Természetesen, nem minden munkahely, és nem is minden interjúztató ugyanolyan, de hasonló, ismerős helyzetek lehetnek – ezen segít a kialakult rutin.

Ahhoz viszont, hogy próbára tehesd magad egy interjún, előbb meg kell találnod álmaid állását! Erre nagyszerű lehetőséged nyílik állásportálunkon, ahol garantáltan találsz neked való új munkahelyet! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, vagy használhatod a keresőnket, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb lehetőségekről!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.