Állásinterjú angolul: 10 tipp, hogy jól menjen!

by | jún 6, 2018 | Állásinterjú

Angol nyelvű állásinterjúra készülsz? Kíváncsi vagy, mit kell tenned interjú közben, vagy éppen előtte?
A nyelvtudás egyre nagyobb szerepet kap a munkavállalás során – gyakran már az interjúkon is elég nagy hangsúlyt fektetnek rá. Főleg külföldi cégek vagy nagy multik esetében jellemző, hogy az egész interjú angolul (vagy ritkábban más idegen nyelven) zajlik, az viszont a hazai munkaadóknál is bevett szokássá vált, hogy az interjú alatt hosszabb-rövidebb ideig átváltanak angol nyelvre.

Hogyan is lehet jól szerepelni egy interjún, ami nem a saját anyanyelvünkön zajlik? Kiderül cikkünkből!

Az állásinterjú előtt

1. Angol önéletrajz

Bár nem feltétlen minden esetben van így, de angol nyelvű állásinterjúra általában akkor kerül sor, ha angol nyelvű önéletrajzot (is) küldtél (a magyar mellett). Mielőtt még angol interjún járna a fejed, tökéletesítsd az angol önéletrajzod! Ha Magyarországon belüli cégnek adod be a CV-d, akkor nincs igazából szükség komolyabb formai vagy szerkezeti változtatásokra, elég, ha egyszerűen lefordítod a magyar nyelvű verziót. A Magyarországon működő külföldi cégek gyakran kérnek magyar és angol önéletrajzot is – ha ilyen szituációban találod magad, ügyelj arra, hogy a lehető leginkább hasonlítson egymásra a két változat külleme és felépítése: így nem okozol felesleges fejfájást a toborzóknak.

2. Győzd le a félelmeid!

Ne feledd, hogy az interjúer (interjút végző személy) sokkal inkább kíváncsi a tapasztalataidra, teljesítményeidre – így azokra is fog koncentrálni a kisebb kiejtésbeli vagy nyelvtani hibák helyett!

De a nagyobb hibák miatt sem érdemes aggódni: ha valamit nem értenek, vissza fognak kérdezni!

Bár nem vesszük észre, de a saját anyanyelvünkön is többször ejtünk hibákat beszéd közben. Ha magyarul mondunk valamit rossz megfogalmazásban, kétértelműen, nem teljesen pontosan, akkor is egy jó szándékú visszakérdezést kapunk – angol nyelvű állásinterjúnál is ez fog történni.

Gyakori félelem szokott még lenni, hogy a jelölt biztosan az akcentus miatt nem érti majd az interjúer beszédét, és ez lesz a kínos szituációk okozója. Az angol nyelvnek valóban több érdekesen hangzó akcentusa és tájszólása lehet még az anyanyelven beszélők körein belül is, és tény ami tény, igényel némi nyelvi gyakorlatot, hogy megértsük a kiejtést, de hidd el: az interjúztatónak nem az a célja, hogy megnehezítse a jelölt helyzetét! 

3. Kérdések és válaszok

Fontos, hogy kellőképp felkészülj a várható kérdésekre. Gyakorlatilag ezt ugyanúgy kell tenned, mintha egy rendes magyar interjúra készülnél – csak nyilván, angol kérdésekkel, melyekben egyébként nincs nagy különbség magán a nyelven kívül.

Ide kattintva találhatsz egy bejegyzést arról, mik a leggyakoribb állásinterjús kérdések!

Ide kattintva pedig arról olvashatsz, milyen angol nyelvű kérdéseket kaphatsz egy állásinterjún!

Állásinterjú közben

4. Kérdezz!

Visszakérdezni nem kínos. Néhány visszakérdezés után még senki sem fogja azt gondolni rólad, hogy "béna" lennél, vagy nem értenél az adott nyelvhez. A toborzók is emberek, és tudják, hogy valamilyen mértékű stressz hatása alatt vagy: ettől még nem feltételezik azt, hogy ne beszélnéd jól az adott nyelvet. Sőt, ha bátran vissza mersz kérdezni, amikor nem értesz valamit, az azt mutatja, hogy mennyire jók a kommunikációs képességeid, hiszen meg tudod értetni magad, ki tudod küszöbölni a kommunikációs zavarokat.

5. Improvizálj!

Elhangzott egy ismeretlen szó, talán valamilyen szleng, és nem akarsz arra az apróságra külön rákérdezni? Hozd ki a legtöbbet abból, amit hallottál! Nyelvvizsgán is így szokás. Reagálj a mondatnak azon részeire, amiket teljesen jól értettél. Ha esetleg mégsem 100%-ban arra válaszoltál, amire kíváncsiak voltak, és fontos volt a kimaradt szó, külön kérdést céloznak majd rá, amiről valószínűleg már tudni fogod, mire gondolnak – ha pedig esetleg nem, jobb lehetőséged nyílik kérést intézni, hogy magyarázzák el. Tehát mindenképp jól jársz.

Nem gond, ha nem beszélsz anyanyelvi szinten egy nyelvet – a lényeg, hogy ami megvan tudás, azt határozottan tudd használni!

6. Tanuld meg az angol nyelvű önéletrajzod!

Kellemetlen, ha rákérdeznek valamire az önéletrajzodból (amit attól független, lehet magyarul adtál be), és te nem tudod pontosan mire céloztak, mert nem jut eszedbe, mi az angol megfelelője annak az adott dolognak.

Ha magyar nyelvű önéletrajzod van, jó ha tisztában vagy a beleírt szavak és kifejezések angol megfelelőivel, legyen szó a tulajdonságaidról, a végzettségeid, iskoláid megnevezéséről, a tapasztalatok leírásáról, stb.
Ha pedig angol önéletrajzzal (is) rendelkezel, akkor is érdemes párszor átfutni, mert nem biztos, hogy mindent teljesen magabiztosan tudsz fejből csak azért, mert egyszer valamikor lefordítottad.

7. Sebesség

Egyrészt, a magad részéről figyelj arra, milyen gyorsan beszélsz. Attól mert valaki gyorsan beszéd, nem lesz jó beszélője egy nyelvnek. Ne akard egymás után dobálni a szavakat csak azért, hogy profinak tűnj – jelentősen megnőnek az esélyeid arra, hogy hibázz. Inkább beszélj egy nyugodtabb tempóban: ha gyorsan beszélsz, akkor lehet, az interjúer is gyorsít a tempón, ez pedig rosszul sülhet el számodra!

Másrészt, ha úgy érzed, hogy az asztal másik felén ülő HR-es beszédtempója túl gyors, akkor nyugodtan hívd fel erre a figyelmét miközben kérdez! Ha ezt megteszed, akkor az csak egy kiszólásnak számít, és nem több külön visszakérdezésnek, mégis jelentősen csökkenhet a meg nem értett dolgok száma!

8. Rossz internetkapcsolat vagy telefonvonal

Sajnos tény, hogy léteznek tényleg kellemetlenül végződött interjúk

– holott, lehet a jelölt alkalmas lenne a munkára, és a jelölt számára is teljesen szimpatikus maga a cég vagy a munkahely, csupán az interjúztatóval nem igazán passzoltak egymáshoz.

Igaz, ez csak telefonos vagy Skype állásinterjún működik, de ha úgy érzed, hogy már végképp a süllyedő hajón vagy, és nem érted a kérdéseket (amire már rákontrázott az ebből eredő plusz szorongás is) hivatkozz arra, hogy a térerő vagy az internetkapcsolat miatt nem hallod rendesen. Ezeket a mentőöveket célszerű előre begyakorolni, hogy legalább ezt a részét el tudd mondani vész esetén.

Amíg átmész a lakásod egyik pontjából a másikba "ahol jobb lesz a vonal" vagy "jobb lesz az internet", időt tudsz nyerni, átgondolhatod a kérdéseket, lehiggadhatsz kicsit.

Ha telefonos vagy Skype interjúra kerül sor, célszerű tényleg a legjobban beállítani a technikai hátteret, hogy ne legyen gond a minőségből. Ajánlott fülhallgatókat használni – a háttérzajok egy anyanyelven készült interjút is meg tudnak nehezíteni, egy olyat pedig főleg, ahol fontos, hogy kihalld mit mond az idegen nyelven beszélő másik fél.

Ide kattintva olvashatsz még többet a Skype-n és telefonon zajló állásinterjúkról!

9. Ne úgy fogd fel, mint egy nyelvvizsgát!

A legtöbb ember nyelvtudása akkor kerül komolyabb megpróbáltatás elé, amikor nyelvvizsgáznak, vagy amikor angol nyelvű állásinterjún vesznek részt. A kettő szituáció viszont közel sem ugyanaz. Egy állásinterjún nem gond, ha nem jut eszedbe minden csavaros szókapcsolat vagy kifejezés amit a tanárod napi szinten emlegetett (bár fontos hozzátenni, hogy egy-két ilyen profibb kifejezés tényleg nívósabbá tudja tenni nyelvtudásod!). 

Míg egy szóbeli nyelvvizsgán gyakorlatilag bármit lehet mondani az adott témakörön belül, tekintve, hogy nem azon van a hangsúly, hogy az elmondottakból mennyi igaz, hanem, hogy az elmondottak mennyire helyesen lettek elmondva, addig egy állásinterjún minél fontosabb az, hogy precízen és jól ki tudd magad fejezni. Mint ahogy korábban is említettem,

a saját anyanyelvünkön is ejtünk hibákat a mindennapi beszéd közben –

akár megszokásból bennünk lévő hibák, akár nyelvbotlások, pontatlanságok – és egy magyar interjú sem ezeken múlik, így egy idegen nyelvű sem ezeken fog.

Az állásinterjú után

10. Vond le a tapasztalatokat!

Nem szerepeltél jól? A helyzet hibája volt, vagy a Te nyelvtudásodban vannak lyukak? Jól szerepeltél, de több kéne? Fejlődni mindig van hova: nincs ez másképp a nyelvtanulással sem. A legtöbben a "nyelvtanulás" kifejezésről azonnal a nyelvtanárokra asszociálnak, pedig nem csak általuk lehet fejleszteni egy nyelvet. Az élesben használható, nem kommunikáció képes nyelvhasználat előtt még valóban a tanár fogadása a legjobb megoldás, viszont ha ezen a szinten már azért túl vagy, számtalan egyéb lehetőség is nyitva áll számodra. Napjainkban már vannak internetes platformok is, ahol külföldi, anyanyelvi beszélőkkel vehetjük fel a kapcsolatot nyelvtudás fejlesztése céljából. De sokat segít például ha angolul nézel filmeket, sorozatokat, vagy angolul olvasol egy könyvet.

Szeretnél Te is állásinterjúkra járni, hogy új állást kaphass? Jól jönne egy új lehetőség? Állásportálunkon garantáltan találsz neked való új munkahelyet! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, vagy használhatod a keresőnket, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb lehetőségekről!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.