Béralku mellé munkaidőalku?

by | febr 22, 2018 | Állásinterjú

A munkaerőpiacon előkerülő panaszoknak két nagy csoportja van: a munkáltatók panaszkodnak, hogy nincs megfelelő munkaerő, sőt, lassan már semmilyen sincs. A munkavállalók közül pedig sokan panaszkodnak, hogy mennének ők dolgozni, de nincs lehetőségük teljes napon át dolgozni, és részmunkaidőre szinte nem is hirdetnek állást.


A megoldás persze az lenne, ha a munkáltatók is nyitnának a részmunkaidős lehetőségek felé, de ha ez másképp nem megy, az álláskeresőnek kell „eladni” ezt feléjük.

A jól megírt álláspályázat mostanában könnyebben eredményez állásinterjút, ez pedig felfogható egy kommunikációs lehetőségnek is az álláskeresők és a munkáltatók között.
Kiegyensúlyozottabbak lettek az erőviszonyok, mindkét fél alkupozícióban van. Ezt – jó értelemben véve – ki lehet használni, és ki is kell.

Tehát, álláskeresőként pályázz továbbra is minden állásra, ami tetszik. Számold ki, nézd át, mennyi munkaórát tudsz vállalni, és hogyan. Van, akinek csak bizonyos napokon van más „programja”, pl. tanfolyamra, iskolába jár; van, akinek naponta csak 4-6 órája van dolgozni, és van, akinek a rugalmas munkaidő és távmunka egészséges kombinációja szintén kiadja akár a heti 40 órát is. Csak mondjuk hajnali kettőkor alkalmas számára azon adatok rögzítése, amivel úgyis másnap reggel kell a kollégáknak dolgozni… A papír nélküli irodák világában a „papírmunka” valójában számítógépes munka.

Ezeket mind átgondolva, egy konkrét ajánlattal kell érkezned az állásinterjúra. Az ajánlat tartalmazza, hogy az álláshirdetésben látott feladatokat látva hogyan fogod tudni te ezt teljesíteni úgy, hogy hétfőn csak 2 órát tudsz rászánni, de kedden akár 14-et is, és összesen akár heti 30-40 órát is. Ebből is látszik, hogy az állásinterjú ezen a ponton konkrét üzleti tárgyalássá alakul. Tehát fel kell készülnöd arra is, hogy hogyan módosítsd ezt ott „röptében”, ahogy a beszélgetés során derülnek ki a feladatok, elvárások, azok időbelisége.

Össze kell szedned előre, mit kell megkérdezned, hogy pontosíthasd az ajánlatodat. Bár tapasztalataim alapján, amikor jelöltjeim ilyen ajánlattal mennek állásinterjúra, 80%-ban nyitott a munkáltató, azért fel kell készülnöd a teljes elutasításra.

A gyakorlatban fontos, hogy akár kinyomtatott tervvel menj, időszakos beosztással, mikor, hogyan tudsz dolgozni, mikor tudsz és mikor nem telefonon rendelkezésre állni. Ez a felkészültség mindenképpen profizmust mutat, és ki ne szeretne egy profival dolgozni? Fontos kérdés még az árazás: pontosan tudjuk, hogy a munkáltatónak van egy költségkerete, amit nagy valószínűséggel egy 8 órás, „bejárós” munkára számolt ki.


Ha nyitott volt az ajánlatodra, és átbeszéltétek, fontos egyeztetni: hogyan tovább? Mikorra tudják átgondolni, hogy ez így megfelelő-e nekik? Mikor és hogyan egyeztettek róla tovább? Esetleg más döntéshozónak is be kell-e mutatnod?

Ahogy ezt az általam támogatott álláskeresőknek – főleg GYED/GYESről visszatérő nőknek elmondom, rögtön látunk egy nagy lehetőséget, és lelkesen bele is vágnak, és a tapasztalatok irodai munkák esetén pozitívak.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.