Csoportos állásinterjú – 8 tipp!

by | máj 2, 2018 | Állásinterjú

Mi jut eszedbe először arról, hogy állásinterjú? Ülsz egy asztal mögött, a túloldalt pedig egy, maximum két jól szituált ember a cég részéről, ugye? Pedig nem csak így nézhet ki egy állásinterjú! Mit kell tenned, ha azzal szembesülsz, hogy nem csak egyedül leszel az interjún? Mutatunk 8 tippet, hogy jól szerepelj a csoportos állásinterjún!

1. Ne akarj nagyon kitűnni!

Ha szeretnél bizonyítani a többi jelölt előtt – és valóban kitűnően alkalmas lennél a pozícióra -, akkor se viselkedj túl feltűnően, kihívóan! Könnyen túlzásba eshetsz, aminek az lehet a vége, hogy úgy tűnhet, elnyomod a többi résztvevőt. Ez pedig garantáltan nem lesz szimpatikus az interjúztatóknak.

Ha a csoportos interjú csupán beszélgetésekből áll, akkor is zavaró tud lenni egy ilyen, mind a cég emberei, mind pedig a jelöltek számára, ha pedig valamilyen gyakorlati feladatot kell megoldani csoportosan, a szimpla irritáción kívül erősen bomlasztó hatású is lehet, ha nem adsz teret a többieknek.

Ha beszédes vagy és magabiztos, sokkal jobb, ha ezt inkább arra használod, hogy jól összeszedd a csapatot egy feladatnál, és bevond azokat is, akik csendesebb típusok! 

2. Fogadd el, hogy lesz, aki nálad hangosabb!

Ha nem tartozol a beszédesebb emberek táborába, akkor pedig nagy valószínűséggel az lesz az egyik nagy félelmed, hogy a többiek túl jól fognak szerepelni hozzád képest, mert többet, és/vagy jobb kiállással szerepelnek. Ilyenkor a legjobb megoldás az, hogy elfogadod ezt. Jobban jársz, mintha ráerőltetnéd magad arra, hogy állandóan beszélj – ha nem ilyen a természeted, akkor ez kínosan is elsülhet.

Többre fognak tartani, ha a saját tempódban haladsz, és ha magadhoz, nem pedig máshoz mérten hozod ki a legtöbbet a helyzetből! Ha tényleg nagyon csendes típus vagy, akkor persze ne üld végig az interjút néma csendben. Valószínűleg nem véletlen vagy ott – hanem azért, mert te értesz ahhoz a szakmához, és téged érdekelt az a munkaterület, és a munkáltatót is érdekelte milyen vagy Te -, tehát biztos lesz olyan téma, amihez hozzá tudsz szólni, amiről jó gondolataid vannak. Ne félj kimondani ezeket a gondolatokat!

3. Legyél illedelmes, kulturált!

Egy első körös interjún nem az a lényeg, mennyire “haverkodsz össze” a munkaügyis kollégákkal. A túlzott lazaság balul is elsülhet – jobban jársz, ha inkább maradsz az udvariasságnál, és összeszedetten, szofisztikáltan beszélsz.

Ez nem jelenti azt, hogy nem lehetsz ezzel együtt természetes. Ha túl mesterkélt vagy, és csak faarccal ülöd végig az interjút, az nem igazán fog emberinek tűnni. Nyugodtan használd a saját stílusod (persze, csak ha az szalonképes), és közben ne feledd el, hogy bármennyire is be akarsz vágódni, akár a többi jelölt előtt, akár a toborzó kollégák előtt, ez nem egy baráti kocsmázás, hanem egy állásinterjú!

4. Ne félj őszintének lenni!

A csoportos állásinterjú egyik hátránya kétségkívül az, hogy nem lehet annyira bizalmas és zárt, mint egy egyéni. Ha szimpatikus az interjúztató, még egy introvertáltabb alkatú ember is könnyebben meg tud nyílni, fel tud engedni egy négyszemközti beszélgetés során. Ugyanerre jóval kevesebb esély van, ha úgy kell beszélned, hogy több másik jelentkező is hallgatja és figyeli amit mondasz.

Tartsd észben, hogy a jövőbeli állásod a tét!

Nincs időd arra, hogy aggódj – még ha feszélyez is a többi teljesen ismeretlen jelölt jelenléte, gondolj arra, hogy nem nekik kell megfelelned, és nem is ők kíváncsiak rád, hanem az interjúztatók!

5. Ne legyél önző!

  • Ne beszélj nagyon feltűnően és nagyon túlnyomóan többet, mint a többiek!
  • Hagyd, hogy a többiek is érvényesüljenek, szóhoz jussanak, vagy ha feladat van, vegyenek részt ők is!
  • Ha tényként, és nem felvágós stílusban beszélsz az erősségeidről, képességeidről, eredményeidről, az nem nagyképűség vagy önzőség!
  • Legyél jó hallgatóság: amíg más beszélget az interjúztatóval, csendben, illedelmesen figyelj rájuk, ahelyett, hogy az ablakon nézelődnél ki, vagy megnéznéd jött-e üzeneted.

6. Küldj köszönőlevelet állásinterjú után!

A köszönőlevél egy egyéni interjú után is jó pont tud lenni a HR-eseknél – egy csoportos interjú után pedig még inkább komoly segítséget jelenthet neked! Nálunk Magyarországon nem annyira elterjedt szokás köszönőlevelet írni, viszont ha valaki esetleg ír, azt mindig szívesen fogadják, így garantáltan ki tudsz tűnni a többi jelölt közül, és már egy fokkal kevesebbet kell aggódnod azon, hogy mennyivel kellett volna többet beszélned, vagy hogy biztos az a nagyon magabiztos jelentkező kapta meg a munkát helyetted.

Mint ahogy a nevéből is adódik, a köszönőlevél fő célja, hogy köszönő legyen – hogy köszönetet mondj benne. köszönőlevelet az állásinterjú után szokás elküldeni az interjúztatónak, hogy – ha valóban pozitív benyomásokat keltett benned az interjú -, elmondd benne, mennyire örülsz a lehetőségnek, szimpatikusnak találtad a kollégákat/munkahelyet, stb. Gyakorlatilag ez egy visszaigazolás, hogy részedről pozitívan zárult az interjú, és továbbra is érdekel az állás.

Itt találsz egy bővebb cikket a köszönőlevélről, mintával együtt!

7. Értsd meg, hogy működik!

Mielőtt elmennél magára az interjúra, gondold végig, hogy is fog működni egy ilyen! Miért szervez egy cég csoportos interjút?

  • Lássák, hogyan tudsz csapatban dolgozni.
  • Így szeretnék megfigyelni a kommunikációs képességeid (lehet, sok olyan feladatod lenne, melyek során több ember előtt kell majd beszélned!).
  • Összehasonlíthatóvá szeretnék tenni a jelölteket.
  • Nagyon sok a jelentkező, így első körben jobban megéri egy ilyen rosta.
  • Több jelentkezőt szeretnének felvenni, és nagyobb előnnyel indulnak azok, akik az interjún megtalálják a közös hangot.

8. Ne feledd el az alapokat!

Avagy, attól, hogy csoportban hallgatnak meg, még ugyanúgy állásinterjún vagy, és ne felejts el úgy felkészülni, mint ahogy azt tipikusan egy állásinterjúra kell! Ha van egy bevált rutinod, ugyanúgy használd azt a csoportos interjú napján is (persze, hogy ha egyáltalán szóltak előre, hogy ilyen lesz, mert nem feltétlen mindig szoktak).

Hogy hogyan érdemes felkészülni egy állásinterjúra, arról bővebben itt találsz több hasznos cikket is!

Akár egyéni, akár csoportos állásinterjúra juss el, fontos, hogy előtte megtaláld álmaid állását!  Erre nagyszerű lehetőséged nyílik állásportálunkon, ahol garantáltan találsz neked való új munkahelyet! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, vagy használhatod a keresőnket, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb lehetőségekről!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.