Hogyan tálald a rossz tulajdonságaidat?

by | ápr 5, 2018 | Állásinterjú

A legfélelmetesebb kérdés az állásinterjún: mik a rossz tulajdonságai?

Az általános hozzáállás, hogy mondjunk valami semlegesebb, akár jónak is látszó rossz tulajdonságot mondunk – tipikusan a türelmetlenség, maximalizmus – nem feltétlenül működik. Az interjúztatók megszokták, betanult szövegnek veszik, tehát másképp kell hozzáállni.


Értsük meg, mi a lényege a kérdésnek! Nem az, hogy nehéz helyzetbe hozzuk az álláskeresőt, hanem az, hogy felmérjük a kockázatot, amit hordoz az ő alkalmazása. Kockázata minden új kollégának van, az a kérdés, hogy a munkáltató számára ez a kockázat kezelhető-e. Ezért nem megy semmire azzal, hogy bevallod, türelmetlen vagy. Mert nem az a lényeg, hogy ilyen vagy, hanem, hogy ez hogyan mutatkozik meg.

Van olyan türelmetlen, akinek ha elfogy a türelme, ordítozik, csapkod, hisztizik. Ez nem túl jól tolerálható pl. egy front office környezetben, de egy raktárban akár el is nézhető. Tehát, türelmetlen vagy? Oké, mit teszel, ha elfogy a türelmed? Tolerálható-e az adott munkakörnyezetben? Pl. ha a türelmed vége felé elkezded udvariasan, kedvesen követelni, amire vársz, akkor az lehet hatékony.

Tehát, az általános hozzáállás ehhez a kérdéshez, hogy tudod, mik a rossz tulajdonságaid és tudod ezek hátrányait kontrollálni, kompenzálni. Fontos, hogy lássák: nem érezd magad rosszul a rossz tulajdonságaidtól, mert tudod, hogy ugyanúgy a személyiséged részei. Esetleg teszel azért, hogy változzon. De tökéletes nyilván sosem leszel – ahogy a munkáltatói oldalon ülők sem azok.

Fontos, hogy a rossz tulajdonságodat úgy tudd kontrollálni, hogy az ne menjen a hatékonyság rovására. Maradva a türelmetlenség példájánál, ha valakit 5 percenként nyomasztasz a kérdéssel, hogy „készen van már?”, attól ő nem lesz gyorsabban készen.

A rossz tulajdonságok másik köre, ami nem az alap személyiség része (azaz mindig jelen van), hanem a környezet válthatja ki. A maximalista ember szinte biztosan szorongó is, a szorongását próbálja azzal oldani, hogy biztosra akar menni: ő maximális teljesítményt nyújt. Ezt egy laza, baráti légkör könnyen oldhatja, és akkor a maximalizmus elpárolog, beáll a „normális” hozzáállás. Ugyanez igaz a konfliktusokra is: a maximalista pl. könnyen konfliktusba kerülhet egy lazább emberrel. A türelmetlen könnyen idegesíthet másokat. Ezeket a feltételezéseket kell tudni oldani, amikor a rossz tulajdonságaidról beszélsz.

A rossz tulajdonságok elfogadhatósága függ attól is, hogy milyen pozícióra pályázol. Egy befolyásolható, határozatlan vezető nem jó. Egy befolyásolható személyiség még akár specialista elemzői pozícióban is jó. Miért? Mert tisztában van a befolyásolhatóságával, és ha mégis döntést kell hoznia, azt elemzőként tényekre alapozva fogja megtenni. Tehát, ha egy határozatlan ember magasabb pozíciót akar, az mindenképpen specialista pozíció legyen. Ennek tudatában a rossz tulajdonságait már tudja így tálalni: neki ezek a rossz tulajdonságai, de ezek hatásait a munkában könnyen „ki tudja védeni”. A munkáltató nagy megkönnyebbülést érezhet, ha nem neki kell kontrollálnia a munkavállaló rossz tulajdonságait, mert a munkavállaló ezt magától megoldja.

A lehető legrosszabb tulajdonság szerintem – engedtessék meg egy magánvélemény a szakmai mellett – a panaszkodás. A panaszkodás egyébként egy megküzdési technika a stresszre, és teljesen nem tudjuk kiiktatni az életünkből: lehet és kell is panaszkodni, ha rosszra fordulnak a dolgok, és nem tudjuk megoldani. De ezt a munkakörnyezetben eszkalálásnak, jelentésnek hívják, ami arról szól, hogy tényeket közlünk, esetleg megoldási javaslatokat a problémára. Máris nem panasznak hívják, nem romboló hatású.

Ezeket szem előtt tartva készülj az állásinterjúra: mik a te rossz tulajdonságaid? Szedd össze egy lapra, szedd mellé azokat a lépéseket, amiket ezek enyhítésére teszel. Ezzel fel is készültél az állásinterjú legnehezebb kérdésére.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.