Így öltözködj állásinterjúra!

by | jún 26, 2018 | Állásinterjú

Milyen ruhát vegyek fel állásinterjúra? Miben menjek el az állásinterjúra? Milyen ruha jó nyáron, télen, nőknek vagy férfiaknak? 

Gyakran megfordulnak ezek a kérdések annak a fejében, aki épp állásinterjúra készül. Jobb esetben még néhány nappal előtte, rosszabb esetben az állásinterjú napján, indulás előtt. Ha még az interjú előtt vagy, akkor adunk is egy kis iránymutatást, ha pedig volt már olyan, hogy csak indulás előtt jutott eszedbe a dolog, akkor cikkünk segítségével ez többet nem fordul elő majd!

A ruha több szituációban is elárulhat dolgokat az emberről. Társadalmi elvárás, hogy mindig az adott alkalomnak megfelelő öltözékben jelenjünk meg. Ízlésünk, és a választott ruhadarabok részét képezik stílusunknak, sőt, személyiségünknek is. Egy állásinterjún is beszédes az, hogy mit öltünk magunkra, hogy milyen külsővel járulunk leendő munkaadónk és az interjúztató elé – nem csak az első benyomásban, de végleges megítélésben is lehet szerepe.

Női viselet nyáron

Nyáron mindenki igyekszik csökkenteni a ruhadarabok számát, és a fedett testrészek számát is (még épeszű mértékekig, természetesen). Vannak azonban olyan részek, amik jobb, ha fedve maradnak: ilyen például a váll. Biztosan kényelmes, és lehet még jól is néz ki, de nem tudsz kellőképp szakmai igényeket kielégítő küllemet nyújtani fedetlen vállakkal. Bár nem testrész, de a kilátszó melltartópánt sem túl előnyös állásinterjús öltözék szempontjából (természetesen más részeken is ügyelni kell arra, hogy a fehérnemű ne látsszon ki).

Dekoltázzsal sem érdemes kísérletezni.

Ha úgy gondolod, stílusodhoz elengedhetetlen egy olyan felső, aminek van némi dekoltázsa, akkor egy nagyon minimális szint még nem lehet akkora baklövés, viszont az erőteljes, mély dekoltázs biztosan nem fog rád jó fényt vetni.

Általában állásinterjúra nők számára a kosztüm ajánlott. Felülre egy igényes, formális blúz vagy ing a legjobb választás – természetesen, elegánsan begombolva -, alul pedig a miniszoknyát még a legnagyobb melegben is el kell engedned: egy állásinterjúra túl kirívó darab, még ha valaki szeret is ilyet hordani. Egy hagyományos szoknya viszont teljesen elfogadott ruhadarab – fontos viszont, hogy hordj hozzá harisnyát!

Bármenyire is hozzátartoznak a nyárias viselethez a kiegészítők (például karperec), ügyelj arra, hogy ne viselj olyat, ami túl zavaró lenne. Gesztikulálás közben és írás közben is egyaránt zavaró tud lenni például egy csörgő karperec.

Napjainkban nagyon hódítanak az úgynevezett "leggings"-ek, azaz, a harisnya-szerű ruharabok, amik már különböző mintákkal, grafikákkal ellátva is kaphatók. Alapjáraton is vitatott, hogy nadrágnak számít-e a leggings, hiszen gyakorlatilag csak egy harisnya, amit ugyebár valami alá szokás felvenni, így állásinterjúra garantáltan nem jó döntés ilyenbe elindulni, legyen szó bármilyen mintázatúról. Nagyjából azzal egyenértékű, mintha fehérneműben mennél be leendő munkáltatódhoz.

Férfi viselet nyáron

Ami mindenképp alap interjús ruhadarab a férfiakat tekintve, az az ing, abból is a hosszú ujjú. Efölé szokás zakót vagy blézert venni, hacsak nincs akkora kánikula, hogy ez utóbbi egyszerűen lehetetlen – bár fontos megjegyezni, hogy az interjúk túlnyomó többsége irodában történik, ahol szokott lenni légkondicionáló. De nagyon nagy hőség esetén nem bűn otthon hagyni, vagy legalábbis ujjadra akasztva vinni a zakót. Ha van lehetőséged, akkor inkább vedd fel interjú alatt – legfeljebb majd leveszed megint, amint elhagyod a helyszínt. Ha szinte biztos, hogy magán az interjún csak az ing lesz rajtad, akkor el lehet tekinteni a nyakkendőtől, hiszen az főként a zakó kiegészítője. 

Az ing nyugodtan lehet szűkebb szabású, ha ilyen a stílusod, de feszülős semmiképp se legyen – ahogy túl bő se. Ha jól mutat rajtad az adott darab, valamint tényleg megfelelően passzol hozzád méretben, szabásban, és a meleg miatt nincs rajtad zakó, nem muszáj pusztán magába az inget betűrni a nadrágba.

Nadrágból sajnos nem igazán jöhet szóba nyáriasabb viselet: csak a hosszú, teljes méretű szövetnadrág tud kellőképp elegáns külsőt kölcsönözni neked.

Férfiaknál kerülendő a rövid ujjú ingek viselése

– túlzottan szabadidős érzetet kelt. De persze, ha az időjárás is úgy engedi, egy zakó vagy blézer alatt nem fog látszani, hogy rövid ujjú inget viselsz (így viszont kényelmetlen lehet). 

Női viselet télen

Sajnos az állásinterjús ruha-szettek nem arról híresek, hogy annyi különbség lenne a téli és a nyári felépítés közt: hidegebb időkben, télre is ugyanúgy a kosztüm ajánlott, valamilyen inggel vagy blúzzal – meg persze néhány évszaknak megfelelő plusz dolog, mint a kabát, kesztyűk, sál, stb.

Ha télen is a szoknya mellett döntesz, akkor csakúgy, mint nyáron, ekkor sem szabad megfeledkezni a harisnyáról sem!

Ha kesztyűt, sapkát, sálat viselsz, ügyelj arra, hogy ezek a kiegészítők legyenek egyszínűek, minta nélküliek. A kesztyűt ne felejtsd el a lehető leghamarabb levenni – borzasztóan kínos lenne kesztyűben kezet fognod interjúztatóddal.

Nők körében népszerű téli lábbeli a csizma: ez viszont sajnos nem igazán olyan ruhadarab, ami passzolna az állásinterjún elvárt formális öltözködéshez. Keress inkább másfajta cipőt – biztosan találsz olyat, ami nem csizma, de mégis bírja téli időjárást! (Bővebben két bekezdéssel lejjebb, a "Cipő az állásinterjúra" bekezdésben!)

Kabát terén nem igazán mutatna jól, ha az elegáns alapra rávennél egy sportosabb kabátot vagy dzsekit – leginkább a szövetkabát az, ami állásinterjúra meg tudja adni a kellőképp elegáns külsőt. Ha beérsz az épületbe, akár le is veheted, és hordozhatod alkarodra fektetve (a táskádba semmiképp se gyömöszöld be, mert igénytelen lenne a tömött táska!), vagy megkérdezheted az interjúztatót, hogy hova tudod felakasztani, letenni az interjú ideje alatt.
A kabátot viszont semmiképp ne helyettesítsd dzsekivel, szőrmés kardigánnal, vagy hasonló darabokkal.

Férfi viselet télen

Télen viszont semmi kifogás nem lehet arra, hogy ne hordj zakót vagy blézert! Zakód legyen semleges színű, színben valamennyivel világosabb árnyalatú, mint a nadrágod, hosszban pedig lógjon egy kicsivel túl az ingeden – ami pedig legyen betűrve a nadrágba.

Ingek terén természetesen télen is igyekezz semlegesebb színűt, egyszerűbb mintázatút választani. Legelőnyösebb talán a minta nélküli ing, de ha találsz olyan mintázatú inget (amin a minták nem állatkák, szmájlik, vagy hasonlók), amin minimalista és elegáns minta van – például apró pöttyök, vagy egy elegáns, egyszerű színű kockázás -, az jó választás lehet, viszont némi hátulütővel: a konzervatívabb cégek valószínűleg még ezt sem igazán fogják értékelni, míg egy frissebb szemléletű munkaadó lehet dijazni, hogy modern és stílusos vagy, de mégis elegáns és professzionális.

Mivel a zakód lesz kívül, ezért fontos, hogy ott tényleg ne trükközz túl merészen: válassz egy elegáns szabású zakót vagy egy komoly blézert, valamilyen visszafogott, egyszerű színben. Ne feledd, hogy nem csak a matt fekete létezik! Több árnyalat van, akár sötétbarnából, világosbarnából, sötétkékből, sötétbordóból, amik rendkívül stílusosak tudnak lenni, mégsem túl kihívóak. Fontos viszont, hogy a zakó színvilága passzoljon a nadrágéhoz (ami semmiképp sem farmer, sokkal inkább valamilyen szövet anyagú). 

Zakóknál és blézereknél a legalsó gombot nem szokás begombolni, valamint kigombolva szokás hordani őket ülő pozícióban.

A kabáton már kevesebb a hangsúly, viszont egy elegáns szövetkabát a legjobb megoldás, ha az időjárás megkívánja. Ballonkabát, széldzseki, bőrdzseki és pulóverek választása nem éppen előnyös. Ha beértél az interjú helyszínére (magába az épületbe), vedd le a kabátot, és hordozd összehajtogatva az alkarodon, vagy akadsz fel elegánsan az ujjadra, esetleg, ha látsz ruhatárolási lehetőséget, megkérdezheted, felteheted-e oda. Ellenkező esetben igazítsd a szék háttámlájára.

Cipő állásinterjúra

Férfiak és nők esetében is a zárt cipő az ajánlott.

Férfiaknál a teljesen zárt, hivatalos kinézetet kölcsönző bőr- és lakkcipő a legjobb választás, szandál, sportcipő vagy egyéb nem jöhet szóba. Nőknél szintén fontos, hogy zárt legyen legalább a cipő orra, magas sarkúk esetében a sarok nagysága ne legyen több öt-hat centinél. A hatalmas magas sarkú és tűsarkú cipők lehet sokaknak állnak jól, vagy esetleg önbizalmat adnak, viszont egyáltalán nem tűnnek komolynak, hivatalosnak.

A bakancsok, hótaposók és csizmák sajnos még télen sem mutatnak túl jól egy állásinterjún, egyik nem esetében sem, bármennyire is divatos valamelyik darab.

Táska állásinterjúra

A táskahasználatot igyekezz a lehető leginkább minimalizálni.

Egyik munkáltató sem szeretné, ha bőrönddel esné be hozzá. Hátizsákokból nehéz olyat találni (de lehet!), ami valóban szakmai és profi hatást kelthet, és nem áll idétlenül egy leendő munkavállalón, aki amúgy tökéletesen kiöltözött az interjúra. Férfiak esetén egy kisebb, elegánsabb, nem túlzottan lehasznált aktatáska lehet a legbiztonságosabb választás – bár a legtöbb férfi általában meg tudja oldani, hogy ne kelljen táskát vinnie egy állásinterjúra. Ha táska helyett viszont mindent a zsebeidben akarsz tárolni, az sem jó ötlet: a túltömött zsebek igénytelenül néznek ki.

Nők esetében már valamennyivel gyakoribb a táskahasználat: náluk egy elegáns, egyszerű és letisztult, keskenyebb válltáska lehet az ideális választás. Ügyelj arra, hogy ne legyen túltömött, hiszen egyrészt, nem mutat jól, másrészt, ha esetleg valami miatt ki kell nyitnod az interjú alatt, vagy még az interjú helyszínén, borzasztó kellemetlen, ha kiesik pár dolog! Csak a szükséges dolgokat vidd magaddal, és igyekezz a kézfogást intéző kezeddel ellentétes válladon hordani, hogy ne legyen útban!

A részletek

Paradox jelenség, de attól, hogy "nem szabad elveszni a részletekben", még igenis fontos a lehető legtöbb időt annak szentelni, hogy az apró dolgok is stimmeljenek. Nem elvárás, hogy kövesd évről évre a legújabb divatokat, viszont ha – a fent leírtak alapján már – van egy állásinterjúhoz méltó szetted, ne apróságokon múljon az, hogy mennyire tudsz igényes, professzionális külsőt mutatni a munkaadó megmérettetésén.

Egy félrevasalás az inged közepén például zavaró tud lenni – nem nagy dolog, kijavítani is ki lehet fél perc alatt, viszont ha már ott van, időnként akarva-akaratlanul is oda fog tévedni az interjúztató tekintete.
Hasonló a helyzet a foltokkal. Ez esetben vagy mosd ki még előtte egy-két nappal, ha nagyon ragaszkodsz ahhoz a darabhoz, vagy egyszerűen csak vegyél fel másikat, ami nem foltos. 

Azt is ellenőrizd, nem túl átlátszó-e a felsőd. Férfiak és nők esetén is kínos tud lenni, ha túl vékony az anyag, és ha a bőrhöz simuláskor vagy izzadás esetén valamennyire áttetszővé válik.

A cipő tisztaságára is érdemes időt fordítani, hiszen attól, hogy az a található szemmagasságtól legtávolabb, még ugyanúgy feltűnő tud lenni egy gondatlan, piszkos cipő. A cipőtalp sem elhanyagolható terület – senki sem szeretne bemenni úgy egy irodába, hogy nyomokat hagy maga után.

Megjelenés, a ruhákon túl

A megjelenésed nem csak a ruháid alkotják. Az igényes és megfelelő öltözködés mellett mindkettő nem számára fontos tényezők:

  • Higiénia: Legyél ápolt! Piszkosan, ziláltan nem szabad állásinterjúra menni. Férfiként vagy borotválkozz meg előtte, vagy legyen gondozott arcszőrzeted! Nőként tegyél fel egy nem túl hivalkodó, visszafogott sminket, ha úgy érzed. A szájhigiénia is fontos: ajánlott fogat mosni állásinterjú előtt, így elkerülheted a kellemetlen szagokat és a koszos fogak látványát is.
  • Illat: Nem szabad elfeledni az izzadtság-gátlókat. Nincs rosszabb annál, ha minden stimmel, felkészült vagy, a ruháid is megfelelőek, viszont borzalmas a szagod, mert például leizzadtál út közben, vagy másodjára veszed fel az adott inged. Egy egyszerű hétköznapi dezodor sokat tud segíteni ezen (figyelj, hogy ne hagyjon nyomot a ruhán!). A parfüm magabiztosságot adhat, viszont figyelj rá, hogy ne legyen túl fullasztó, erőteljes. Ha kevésbé értesz a parfümökhöz, akkor az sem gond, ha hanyagolod – nem kötelező használni, a lényeg, hogy rossz illatod ne legyen.
  • Ékszer: Nőként egy-két szerényebb ékszer tud dobni valamennyit a megjelenéseden és stílusodon, viszont nem ajánlott a túlzott és/vagy kirívó ékszerviselet. Nem az ékszerek mennyisége vagy minősége miatt fogod megkapni vagy nem megkapni az állást, nem muszáj óriási fülkarikával és hatalmas ékköves gyűrűvel beállítanod az interjúra – de egy-két apróbb darab azért megengedett, csak ne feledd: "a kevesebb néha több!".
  • Karóra: Bár valakinek zavaró a karóra viselése, általában egy olyan kiegészítő szerepét képes betölteni, ami ad egy kis plusz kiállást – meg természetesen a stíluson és az elegancián is képes dobni, ha egy hozzád passzoló, kifinomult karórát viselsz az állásinterjún (természetesen valakihez az passzol, ha nem hord karórát). Érdemes figyelni arra, hogy ha vékonyabb csuklód van, akkor egy túl vaskos, túl díszes karóra inkább kínosan fog állni. 
  • Tetoválás: Sajnos napjainkban is sok még az olyan munkaadó, ami nem tolerálja a tetoválásokat egy jelölt testén. Ha olyan helyen van a tetoválásod, ami munkaruhában nem látható, akkor semmi teendőd, hiszen ha nem látja a munkáltató, akkor semmi köze hozzá. Ha látható helyen van, akkor tanácsos előtte névtelenül érdeklődni az adott cégnél, hogy mennyire tolerálják a tetoválásokat. Ha kevésbé fogadják el, akkor próbáld valahogy elrejteni (a csuklón lévőket könnyű például hosszú ujjú inggel, karórával, csuklószorítóval).
  • Piercing: Hasonló dolog, mint a tetoválás, sajnos még mindig nem igazán tolerált a munkáltatók körében. Előnye a tetoválással szemben, hogy munka közben könnyű eltüntetni, ki lehet venni.

Úgy érzed, készen állsz arra, hogy állást találj magadnak, és megmérettesd magad egy állásinterjún? Állásportálunkon garantáltan találsz neked való új munkahelyet! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, vagy használhatod a keresőnket, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb lehetőségekről!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.