“Meséljen magáról!” – Hogyan?

by | ápr 16, 2018 | Állásinterjú

"Meséljen magáról!" De mégis mit?! Mennyit, milyen hosszan? Ez túl nyílt kérdés! Egyszerre ömleszti el a fejed rengeteg dolog, de ugyanakkor alig tudsz kinyögni egy-két szót, igaz? Mire kíváncsi pontosan az asztal másik végén ülő interjúztató? Mit mondj el feltétlen, és mi az, amit semmiképp sem? Kiderül cikkünkből!

A “meséljen magáról” kérdés valóban számtalan válaszra ad lehetőséget – főleg, hogy legtöbbször ilyenkor nem is pontosítanak, hogy most a szabadidős tevékenységeinkre és hobbijainkra kíváncsiak, vagy az egész életünkre úgy általánosan, vagy csak a szakmai hátterünkre, tapasztalatainkra. A legrosszabb, ami ilyenkor a bőség zavara miatt történhet, az egyértelműen az, hogy a munkakereső lefagy, lámpalázas lesz, idegessé válik, és ennek eredményeképp pedig zavartan, szüneteket tartva, dadogva tud csak beszélni – és akkor is csak összefüggéstelen, félmondatos információkat tud kicsikarni magából.

De a jó hír, hogy ez elkerülhető!

Csupán fel kell készülni arra, hogy ezt a kérdést nagy valószínűséggel megkapod valamilyen formában, hasonló megfogalmazásban, és ha már egyszer megkaptad, kellő magabiztossággal és tudatos mértékben kell adagolni magadról az információkat!

Mire kíváncsiak ilyenkor?

Mégis, mire kíváncsiak a “meséljen magáról” kérdésnél az interjúztatók? Mit kell mondani?

Fontos tudni, hogy ezt a kérdést nem véletlenül teszik fel ilyen nyíltan. Az is számít, hogy mivel kezded el a “mesélést” – hogy számodra mi a legfontosabb, hogy mit mondasz el először, ha be kell mutatnod magad jövőbeli munkáltatód számára! Ahogy már említve is lett,

meg kell küzdeni a bőség zavarával, és szelektálni, hogy mi az, amiről érdemes beszélni

– meg azért, nem ártana valami keret, szerkezet sem az egésznek, hogy ne okozzunk teljes káoszt a tárgyalóteremben. Milyen területeket hozz fel?

Szakmai háttér

Mivel egy állásinterjún vagy, és a célod az, hogy megkapd a vágyott munkát, így nem is kérdés, hogy nem szabad kihagyni azt, miért lennél Te a legjobb jelölt erre a posztra – azaz, hogy milyen képességeid, tanulmányaid, tapasztalataid miatt válasszanak téged. 

Itt elmesélheted, milyen profilú cégnél dolgozol most, mik a feladataid ott, mennyire tetszik/nem tetszik ez neked, milyen (adott pozícióhoz kapcsolódó) tanulmányokat folytattál/folytatsz, milyen képesítéseid vannak, milyen további képességekkel és tudással rendelkezel (Office-használat, jogosítvány, PhotoShop ismeret, nyelvvizsga, stb.), milyen, és mennyi korábbi munkatapasztalatod van, milyen területeken dolgoztál eddig.

Motiváció, ambíció

Ha már elmesélted azt, miket tudsz, és mi az ami mögötted van, essen szó arról is, mi szeretnéd, hogy előtted legyen! Azaz, arról, hogy miért szimpatikus neked az adott munkahely/cég és a pozíció, mit gondolsz, milyen tudásod és képességed tudnád hasznosítani, mi az amiben Te válnál többé a cég és a csapat által, és mi az, amiben a cég és a csapat válna többé általad. Szóba jöhet az is, miért mész el az előző munkahelyedről – viszont ezt érdemes vagy csak pár szóban, vagy nagyon diszkréten szavakba önteni, hiszen ha negatívan beszélsz az előző munkáltatódról, akkor az esetleges jövőbeli kollégáid jogosan gondolhatják azt, hogy róluk is rossz képet fogsz majd mutatni, ha valami nem tetszik azon a munkahelyen.

Ide kattintva egy külön cikket olvashatsz arról, hogyan érdemes szóba hoznod az előző munkahelyed egy állásinterjún!

Személyiség, szabadidő

Nyilván elsősorban az érdekli a munkáltatót, hogy alkalmas vagy-e a pozícióra, és jó munkaerő lennél-e, de ettől független még fontos az igazán emberi oldalad is megmutatnod, és mesélned arról, mit csinálsz, ha nem dolgozol, azaz, mi a hobbid – amellett, hogy lehet tényleg érdekli az interjúztatót, még fontos információk is kiderülhetnek. Ha például hobbiként írsz vagy blogot vezetsz, az előny lehet egy marketinges pozíciónál. A “filmnézés-zenehallgatás-olvasás” szentháromsága elég sok ember hobbija, így ez viszont nem igazán bír különösebb, érdembeli információtartalommal. De ha sportolsz valamit, arról szintén érdemes lehet beszélni – akár egy szép eredmény, akár a sok évnyi kemény munka is lehet egy kis plusz pont az interjún.

Hogyan mesélj magadról?

Ne ömlessz hirtelen sok dolgot az interjúztatóra! A sok, nagy iramban kapott információ vagy untatni fogja, vagy pedig nem tud megfelelően figyelni lényegesebb dolgokra. Törekedj arra, hogy

  • normál tempóban beszélj!
  • ne hadarj!
  • használj kerek, egész mondatokat!
  • beszélj választékos szóhasználattal, hogy színesebb és izgalmasabb legyen mondandód (de ne tűnj túl “műnek”)!
  • gesztikulálj, ne csak mereven ülj!
  • és próbálj meg a lehető legtöbb szemkontaktust tartani!

Jó, ha figyeled az interjúztató reakcióid: hallgatósági szerepben általában a legtöbb ember arcára kiülnek az érzelmek, és le lehet olvasni, mikor koncentrálnak erősebben, és mikor hallgatnak csak fél füllel. Ha úgy látod, lankad az interjúztató érdeklődése (és kezdetben lelkesnek, vagy legalább semlegesnek tűnt – tehát nem alapból olyan az arckifejezése), próbáld meg lezárni az adott témát, és kezdj bele valami másba. De ettől ne ijedj meg: így is, úgy is végig fognak hallgatni!

Óvatosan bánj a részletekkel! Az sem éppen informatív, ha csak címszavakkal dobálózol (“itt marketinges voltam, ott pedig értékesítő”), de az sem túl előnyös, ha elkezded részletezni, percről-percre hogyan nézett ki egy napod. Ha például a munkaköreidről beszélsz, az aranyközépút valahol ott van, ahol elmondod, milyen cégnél voltál, mit kellett csinálnod pontosan, milyen feladataid voltak, mi tetszett a munkahelyen, mi nem tetszett, miket tanultál.

Hagyd. hogy belekérdezzenek! Valószínűleg azért tették, mert valami érdekelte őket veled kapcsolatban, még többet szeretnének tudni arról a dologról, vagy épp azért, mert nem egészen volt tiszta előttük a kép. Bármelyik eset is legyen érvényes, ne azon agyalj, miért kérdeztek bele! Ha konkrétan rákérdeztek valamire, akkor mellébeszélés nélkül mesélj arról, már egy fokkal részletesebben, mint az eredeti monológodban – mert nem véletlen kérdezték rá arra az adott dologra, ez teljesen biztos!

Mielőtt viszont eljutnál oda, hogy mesélhess magadról valahol, keresned kell egy számodra tökéletes állást! Erre nagyszerű lehetőséged nyílik állásportálunkon, ahol garantáltan megtalálod a neked megfelelő, új munkahelyed! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, vagy használhatod a keresőnket, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb lehetőségekről!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.