Skype, telefon, e-mail: Állásinterjú a 21. században

by | febr 27, 2018 | Állásinterjú

Állásinterjú? Ha erre a szóra gondolsz, valószínűleg valami olyasmi kép ugrik be, hogy jól szituált vezetőkkel és/vagy HR-esekkel szemben ülsz az asztal egyik végén. Általában valóban így is néz ki egy állásinterjú, viszont lehet a képletben egy változó is: hogy a saját asztalodnál, az otthoni székedben ülve, webkamerát nézve, vagy telefont szorongatva küzdesz az álláslehetőségért.

Ma már teljesen megszokott, hogy időnyerés céljából, vagy a távolságok miatt (mondjuk másik városi vagy külföldi munka esetén) az interjú valamelyik fázisát egy telefonos, vagy Skype beszélgetés, esetleg e-mailben kiküldött feladat helyettesíti.

Telefonos meglepetés

Ha aktív álláskereső vagy, jobb ha állandóan készenlétben állsz: egyre gyakoribb, hogy egy személyes interjú előtt telefonon beszélgetnek el veled hosszabb-rövidebb ideig, és jobb ha minden telefoncsörgésnél gyanakodsz, hiszen bármikor tárcsázhat az a bizonyos HR-es.

A telefonos beszélgetés gyakran inkább egy nulladik lépésként szolgál, mintsem hogy egy teljes értékű első körös interjút helyettesítsen (bár fontos hozzátenni, hogy utóbbira is van példa!). Ilyenkor az esetek többségében az interjúztató bővebb tájékoztatást ad a cégről és/vagy a betöltendő munkakörről, felteszi a kötelező standard kérdéseket: mi tetszett meg a lehetőségben, miért keresel új munkát, mik a tapasztalataid – tehát biztosra megy, hogy tényleg érdekel-e a munka, az-e amit vártál, rendelkezel-e a megfelelő képesítésekkel, megfelelsz-e a követelményeknek. Ezek alapján eldönti, érdemes lehet-e behívni téged egy személyes találkozóra is, amit így az előbbiek tisztázása után nem lesz felesleges megszervezni sem számodra, sem a cég számára.

A telefonos interjú nem egy előre egyeztetett dolog, bármikor, a legváratlanabb pillanatban is érkezhet a hívás. 

Általában az interjúztató meg szokta kérdezni, hogy van-e néhány szabad percünk, vagy visszahívjon inkább később. Ha épp nem túlzottan megfelelő helyzetben hív – mert vagy valami fontos dolgot csinálsz (ami jelenthet annyit, hogy épp főzés közben hívott, vagy épp egy fontos megbeszélés alatt, esetleg vezetéskor), vagy pedig egyszerűen csak rémesen fáradt és kimerült vagy, nyugodtan mondd, hogy most nem alkalmas, hívjon vissza – vagy majd visszahívod te – annyi idő múlva, amennyire még szükséges van.

Ez nem lesz “mínusz pont” – az interjúztató is tudja, hogy egy véletlenszerű ponton betört az életedbe, és ez neked épp nem jött ki jól. Inkább kérj visszahívást, minthogy valami miatt már a telefonos interjún elhasalj!

Hogyan szerepelj jól egy telefonos interjún?

  • Kerüld a “nem tudom pontosan melyik cég ez, sok helyre adtam le jelentkezést” típusú mondatokat! Ez egyrészt azt mutatja, nem vagy tájékozott, csak úgy jelentkezgetsz az állásajánlatokra, másrészt nem tükrözi, hogy az adott lehetőség bármiben fontos lenne a számodra. Ha tényleg nem ugrik be hirtelen, honnan hívhattak, kérj pontosítást, hátha.
  • Ne beszélj tömegközlekedésen, forgalmas utcán! Lehet, neked épp van időd, és úgysincs jobb elfoglaltságod utazás közben, de az interjúztatónak zavaró lehet, hogy válaszaid közben mindenféle nem kívánatos zajt hall (járműhangok, mások beszélgetése, lihegés, stb.)
  • Készülj fel, hogy nem csak magyarul kell beszélned! Azon kívül, hogy végigkérdezik, biztos eleget teszel-e az elvárásoknak, a másik dolog, amit jól lehet tesztelni telefonon is, az a nyelvtudás. Ne érjen váratlanul, ha az interjúztató arra kér, váltsatok nyelvet!
  • Kerüld a kínos csendet! Ha épp nem kérdez az interjúztató, és neked sincs már mondanivalód, akkor helyeselj, tedd egyértelművé, hogy lezártad a választ, vagy tegyél fel egy kérdést a munkával kapcsolatban!
  • Beszélj választékosan, nagy szókinccsel, kerek, egész, tagolt, összetett mondatokban! A szemtől-szemben történő interjúval ellentétben telefonon keresztül nem tudják nézni a non-verbális jeleidet (mimika, testbeszéd, testtartás, szemkontaktus), így a tényleges válaszokon kívül a kommunikációs képességeidet tudják még leszűrni a beszélgetés során a munkáltatók és HR-esek.

Mikrofont és webkamerát a kézbe!

A telefonos beszélgetés általában maximum 5-10 perces szokott lenni – attól függően mennyire szánják magának az első körös interjúnak, vagy “csak” annak az előszűrésének. Ha viszont a munkáltató egy teljes értékű interjút szeretne az utazás mellőzésével és a távolságok félreállításával, akkor nagy valószínűséggel inkább Skype-on keresztüli interjúra invitál – úgyhogy mikrofont és webkamerát a kézbe!

Milyen tényezőkre figyelj, ha Skype interjúra készülsz?

Nyugodt környezet kialakítása: Húzódj el egy külön szobába, egyedül, a háttérben ne menjenek gépek (mosógép, mosogatógép, kenyérsütő, stb.), ahogy zene se szóljon. Nem csak számunkra lesz nehezebb figyelni az interjúztatóra, de a túloldalon is zavarosabb lesz a mi beszédünk a mindenféle beszűrődő torz hangok miatt. Szintén érdemes lehet becsukni az ablakokat, hiszen még egy csendesebb utcában is feltűnhet valamilyen zajforrás pont rossz helyen és rossz időben (kutyaugatás, fűnyíró, stb.).

Öltözék: Egy Skype interjú – a munkavállaló oldaláról legalábbis – általában otthonról zajlik. Ez viszont egyáltalán nem jelenti azt, hogy nem kéne alkalomhoz öltözni. Lehet otthon vagy, de attól még interjún is! Attól még ugyanúgy adnod kell a megjelenésedre. Legfeljebb cipőt nem muszáj húzni.
Nagy valószínűséggel nagyjából úgy deréktól felfelé fogsz látszani a kamerában, ezért a legnagyobb hangsúlyt a felsőre kell fektetni. Egész egyszerűen egy olyan szobahőmérsékletnek megfelelő elegáns darabot válassz, amit egy interjúra is felvennél.
Az előbbiek ellenére, az interjús élethelyzet megteremtésének érdekében nadrágból is ajánlott “állásinterjúsat” hordani – lehet, nem annyira jön át a helyzet komolysága annak, aki ingben és mackóalsóban ül a gép előtt.

Van egy bizonyos ruhatípus, amit viszont érdemes kerülni mindenféle webkamerázáskor: a sűrűn mintázott ruhadarabok. Egy függőlegesen nagyon sűrűn csíkozott ing esetében például a monitor nagy valószínűséggel nem tudja olyan részletesen megjeleníteni a csíkokat, ezért egy nagyon furcsa, zavaros, hullámos alak jelenik meg a képernyőn, amitől nyilván nem romlanak radikálisan az esélyeink egy interjún, de rontja az összképet és az élményt.

Háttér: Itt igazából elég sok apró részletre kell figyelni, ha azt akarjuk, hogy jól is lássanak minket a Skype másik végéről, és semmi kínos dolog se kerüljön a képbe.

  • A legideálisabb, ha egy egyszínű fal látszik mögüttünk.
  • Ha ez nem megoldható, mert nincs akkora falfelület, akkor ablak is megfelelő lehet – feltéve ha nem világítja telibe a kamerát a nap -, vagy
  • kulturáltabb kinézetű, nem lepukkant bútor, ajtó.
  • Figyelj arra, hogy jól látszódj, ügyelj a fényekre! Szerencsére a Skype hívás során a partner képe mellett az is látszik kis ablakban, hogy te hogyan mutatsz a túloldalt. Ne legyen se túl sötét a környezet, ne legyenek reflektorszerű fényes részek, törekedjünk egy szép, egyenletesen világos, jól látható, mégsem vakítóan fényes képre!
  • Sokat elárul rólunk, mennyit törődünk a tökéletes háttér beállításával, ezért fontos, hogy semmilyen zavaró elem ne legyen a háttérben. Ide tartozik például a földön heverő zokni, a sarokban lapuló szemeteszsák, vagy a falon lógó családi fotó, ami lehet, hogy aranyos, de nem a jövőbeli munkáltatónknak szeretnénk mutogatni.

A kamerába nézz, ne a képernyőre! Mivel fizikailag nincs előttünk az interjúztató, nehéz szemkontaktust teremteni – főleg hogy az arca épphogy a képernyőn van -, de ebben az esetben a szemkontaktust a kamerába nézés jelenti.

Állítsd be a kamerát! Ne legyél se túl távol – lássa az interjúztató az arcod -, de ne is terítse be az egész képernyőt a fejed. Próbáld meg a webkamerát szemmagasságba helyezni. Főleg a túl alacsony nézőpont az előnytelen póz, de a túlságosan magasról vett kép is furcsa végeredményt ad.

Legyen egy vállalható Skype felhasználóneved! Amikor felveszed partnerlistára a munkáltatót, ez alapján lesz az első benyomása rólad. Ha a Skype neved valami vicces becenév, azt inkább tartsd meg “baráti” fióknak, és készíts egy újat “üzleti” célokra, komolyabb névvel. Gondold át, ha felvenne két interjúalany Skype-on, te melyiket vennéd komolyabban név alapján: kovacsjanos87-et, vagy gumikacsa666-ot? 

Próbáld ki! A legrosszabb dolog, amit az ember megtehet egy webes interjú előtt, az az, hogy negyed órával az időpont előtt tölti le és telepíti fel a Skype-ot. 

A “technika ördöge” kiszámíthatatlan: mindig ellenőrizzük legalább negyed-fél órával az interjú kezdete előtt, hogy működik-e a mikrofon és a webkamera. Ha úgy véled, csinálj egy hívást egy ismerősöddel, hogy megnézd, minden stimmel-e, de a Skype-on már van próbahívás funkció is, ami hasznodra válhat.

Hogy annak az esélyét is minimálsira csökkentsük, hogy az internetkapcsolattal legyen valami baj, érdemes leállítani minden háttérben futó programot (böngésző, film, letöltés, stb.), és a Skype-nak, így pedig jövőbeli munkánknak szentelni gépünk erőforrásait.

A Skype interjúról itt olvashatsz még pár hasznos dolgot!

Kihívások e-mailben

Igaz, nem a leggyakoribb szokás, de az is előfordulhat, hogy mindenek előtt e-mailben küld a munkáltató egy megoldandó próbafeladatot. Ez főképp számítógépes, kreatív munkák esetében jellemző. Itt mindenféle személyes háttér és jellemvonások mellett arra fektetik a hangsúlyt, hogy mire is vagyunk képesek valójában, a gyakorlatban. 

Mivel az e-mail-es “interjú” (ha lehet így hívni) nem élő mint a telefonos vagy mint a Skype, így jóval kényelmesebb is a munkavállalók számára, hiszen nem kell felkészülni semmilyen váratlan szituációra – legalábbis, jobb esetben olyan feladatot kapunk, mint amilyen munkára pályáztunk -, és van idő nyugodtan, átgondoltam szembenézni az esetleges kihívásokkal.

A kulcs, hogy fektessünk bele elég időt, figyeljük a határidőt, és ne előtte néhány órával csapjuk össze a munkát!

Lehet téged is telefonon vagy skype-on keres fel egy munkáltató, ha állást keresel a cvonline.hu állásportálon! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, vagy használd keresőnket, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.