3 hasznos tanács neked, ha elvesztetted az állásod

by | márc 8, 2018 | Karriertanácsok

Amikor elkeseredett, kétségbeesett álláskeresők jönnek hozzám, az első, hogy ezt a kétségbeesést feloldjuk.


Nem dőlt össze a világ, ő ugyanúgy jó szakember, de valami miatt ez az állás most véget ért, nem sikerült. Egy megszűnt cégnél, leépítésnél biztosan nem az ő hibája, egy konfliktusból eredő felmondáson meg hiába rugózunk: megtörtént és kész, hacsak nem keresi bíróságon az igazát, nem érdemes tovább marcangolnia magát rajta. Néha külön megkönnyebbülés számukra, amikor egy számomra már „jól ismert” cégtől távozva megnyugtatom őket: nem ők az elsők, akiknek az a cég nem jött be.

Mire hozzám eljutnak, már sok kurdarcon, bántáson vannak túl, ezért is a kétségbeesés. „Beszól” a szomszéd, a szülő, a család őt hibáztatja, kevesen találkoznak megértéssel. Meg hát munkaerőhiány is van, „aki dolgozni akar, az most talál munkát”. Persze, fizikai munkát bármikor, de a társadalmi erőforrások pazarlása jó szakembereket betanított munkára kárhoztatni, ha egyébként van kereslet arra, amit tudnak.

A kétségbeesés mellett, még inkább helyette érdemi lépéseket kell tenni az álláskeresésért. A kétségbeesést az is oldja, ha elmondhatod magadról: igenis mindent megteszel egy új állásért.

1. Kérj segítséget!

Nem tanultál iskolában állást keresni, ahogy senki sem. Ezért, ha nem tudod, hogy kell, nem a te hibád, de ha nem kérsz segítséget, bezárkózol, magad próbálkozol, csak tovább erősíted az elveszettség, kirekesztettség érzését magadban, ami nem tesz jót. Ezen nem fognak segíteni a motivációs közhelyes képecskék, meg a léleksimogató guruk sem. Állást kell találni, ez a feladat. Tehát, ilyen irányú segítséget keress! Kapcsolati tőke mozgósítása, tanácsadók, toborzócégek.

2. Mit szeretnél?

A kétségbeesés sokakban előhozza a saját szakmai tudásukban kételkedést is. „Én már nem akarom ezt csinálni”. Sajnos vagy szerencsére abban van a legnagyobb esélyed állást találni, amiben eddig dolgoztál. Ha emellett vannak másfajta ambícióid is, gondold át, hogyan tudnál abban állást találni, fejlődni, próbálkozz azzal is. Ahogy beszélgetünk ilyen váltásokról, többnyire rájövünk: a karrierváltás nem így, nem ebben a helyzetben aktuális. Szóval, csak racionálisan, tervszerűen, az erős felindulásból elkövetett pályaelhagyás nagy kárt okoz – azt is helyre lehet tenni persze, de egyszerűbb megelőzni.

3. Hogyan „küzdj meg” a családdal?

A családra átragad a te kétségbeesésed. Ha te bizonytalan vagy a jövődben, akkor ők aggódni fognak, és nem látnak más kiutat, mint hogy nyomás alá helyezzenek: legyen állásod minél gyorsabban. Sokszor otthoni veszekedésekbe fordul egy állás elvesztése, mert az egész család anyagi biztonságát veszélyeztetheti a kieső jövedelmed. Ez tovább mérgezi a helyzeted. A veszekedések, rossz hangulat ellen az a megoldás, ha kitalálod az álláskeresésed lépéseit, elmondod, mit tervezel, és hogy mit teszel naponta! Ezzel azt látják, hogy dolgozol a megoldáson.

Amikor azt mondom, kérj segítséget, az azt jelenti, hogy tőlük is: nézzenek körül, van-e nyitott pozíció az ő munkahelyükön, az ő üzleti partnereiknél stb. Küldj nekik önéletrajzot, kérd meg őket, hogy terjesszék!

Azaz, ne küzdj meg velük, hanem vond be őket az álláskeresésedbe – ha ők is szeretnék.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.