3 hasznos tanács neked, ha elvesztetted az állásod

by | márc 8, 2018 | Karriertanácsok

Amikor elkeseredett, kétségbeesett álláskeresők jönnek hozzám, az első, hogy ezt a kétségbeesést feloldjuk.


Nem dőlt össze a világ, ő ugyanúgy jó szakember, de valami miatt ez az állás most véget ért, nem sikerült. Egy megszűnt cégnél, leépítésnél biztosan nem az ő hibája, egy konfliktusból eredő felmondáson meg hiába rugózunk: megtörtént és kész, hacsak nem keresi bíróságon az igazát, nem érdemes tovább marcangolnia magát rajta. Néha külön megkönnyebbülés számukra, amikor egy számomra már „jól ismert” cégtől távozva megnyugtatom őket: nem ők az elsők, akiknek az a cég nem jött be.

Mire hozzám eljutnak, már sok kurdarcon, bántáson vannak túl, ezért is a kétségbeesés. „Beszól” a szomszéd, a szülő, a család őt hibáztatja, kevesen találkoznak megértéssel. Meg hát munkaerőhiány is van, „aki dolgozni akar, az most talál munkát”. Persze, fizikai munkát bármikor, de a társadalmi erőforrások pazarlása jó szakembereket betanított munkára kárhoztatni, ha egyébként van kereslet arra, amit tudnak.

A kétségbeesés mellett, még inkább helyette érdemi lépéseket kell tenni az álláskeresésért. A kétségbeesést az is oldja, ha elmondhatod magadról: igenis mindent megteszel egy új állásért.

1. Kérj segítséget!

Nem tanultál iskolában állást keresni, ahogy senki sem. Ezért, ha nem tudod, hogy kell, nem a te hibád, de ha nem kérsz segítséget, bezárkózol, magad próbálkozol, csak tovább erősíted az elveszettség, kirekesztettség érzését magadban, ami nem tesz jót. Ezen nem fognak segíteni a motivációs közhelyes képecskék, meg a léleksimogató guruk sem. Állást kell találni, ez a feladat. Tehát, ilyen irányú segítséget keress! Kapcsolati tőke mozgósítása, tanácsadók, toborzócégek.

2. Mit szeretnél?

A kétségbeesés sokakban előhozza a saját szakmai tudásukban kételkedést is. „Én már nem akarom ezt csinálni”. Sajnos vagy szerencsére abban van a legnagyobb esélyed állást találni, amiben eddig dolgoztál. Ha emellett vannak másfajta ambícióid is, gondold át, hogyan tudnál abban állást találni, fejlődni, próbálkozz azzal is. Ahogy beszélgetünk ilyen váltásokról, többnyire rájövünk: a karrierváltás nem így, nem ebben a helyzetben aktuális. Szóval, csak racionálisan, tervszerűen, az erős felindulásból elkövetett pályaelhagyás nagy kárt okoz – azt is helyre lehet tenni persze, de egyszerűbb megelőzni.

3. Hogyan „küzdj meg” a családdal?

A családra átragad a te kétségbeesésed. Ha te bizonytalan vagy a jövődben, akkor ők aggódni fognak, és nem látnak más kiutat, mint hogy nyomás alá helyezzenek: legyen állásod minél gyorsabban. Sokszor otthoni veszekedésekbe fordul egy állás elvesztése, mert az egész család anyagi biztonságát veszélyeztetheti a kieső jövedelmed. Ez tovább mérgezi a helyzeted. A veszekedések, rossz hangulat ellen az a megoldás, ha kitalálod az álláskeresésed lépéseit, elmondod, mit tervezel, és hogy mit teszel naponta! Ezzel azt látják, hogy dolgozol a megoldáson.

Amikor azt mondom, kérj segítséget, az azt jelenti, hogy tőlük is: nézzenek körül, van-e nyitott pozíció az ő munkahelyükön, az ő üzleti partnereiknél stb. Küldj nekik önéletrajzot, kérd meg őket, hogy terjesszék!

Azaz, ne küzdj meg velük, hanem vond be őket az álláskeresésedbe – ha ők is szeretnék.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.