A home office hátrányai

by | máj 17, 2018 | Karriertanácsok

A home office – azaz munkavégzés otthonról – mint lehetőség, az egyik legvonzóbb munkakörülmény, amit munkáltató ajánlani tud. Sok munkavállaló csak emiatt is váltani tud, mert úgy gondolja, milyen jó lesz otthonról dolgozni.


Mennyi időt nyerhet azzal, hogy nem kell a munkahelyre utaznia! Nem kell reggel korán felkelni, lehet kényelmes ruhában, maga osztja be az idejét. Sőt, otthonról még produktívabb is tud lenni. Tegyük fel, kellő önfegyelemmel és szervezéssel valóban jól tud otthonról dolgozni. Ám így is súlyos hátrányok érhetik, amikről elsősorban tudni kell, aztán mérlegelni kell ezeket, majd tenni az ellen, hogy a káros hatásaik bekövetkezhessenek.

Láthatatlan maradsz

Ha otthonról látnak, kevésbé lesz látványos, milyen munkát végzel. Nem tudatosul sem a vezetőségben, sem a kollégákban, mennyi telefonhívás, levélírás, munka van a teljesítményed mögött.

Ez ellen csak úgy tehetsz, ha folyamatosan kommunikálsz a futó ügyekről, az esetleges problémákról, és természetesen az eredményekről. Rendszeres, kötött időpontban tartott négyszemközti telefonbeszélgetések, vagy ha van rá módod legalább hetente, kéthetente bemenni az irodába, személyes találkozók szükségesek ennek ellensúlyozására.

Gyengülnek a kapcsolataid

Aki „jól működik”, azt hagyják „jól működni”. Így a feladatokat megoldod, egyre inkább önállóan, és nem lesz senki, aki pl. helyettesíteni tud. A személyes kapcsolataid attól is gyengülnek, hogy ha kommunikálsz is a cégeddel, vezetőkkel, kollégákkal, az telefonon, e-mailen leginkább szakmai kommunikáció lesz, nem fogtok összefutni a konyhában, beszélgetni a hétvégi időtöltésetekről egy kávé mellett, azaz a kapcsolat steril munkakapcsolattá válik.

Ez ellen szintén személyes találkozók generálásával, illetve személyes közös programokkal szoktak a cégek tenni. Ha vannak ilyenek, az jó, ha nincsenek, te magad is lehetsz motorja annak, hogy legyenek. Sportirodák cégeknek szóló programjai, egy közös mozizás, vagy bármi, amit mindenki szívesen csinál együtt.

Magányos lehetsz

A fentiek előrevetítik, hogy hatékony ellenintézkedés nélkül a szakmai életben mindenképpen magányos leszel. Így ritkábban kerülsz társaságba, kevésbé leszel oldott, ha mégis bekerülsz egy társaságba, hiszen alig ismersz valakit személyesen.

Többet fogsz dolgozni, mint a munkaidő

Bármennyire is furcsának tűnik, a tapasztalatok azt mutatják, hogy a 8 órás munkaidő home office-ban meghosszabbodik. Mert ha közel van az iroda – egy ajtónyira – akkor még egy-két feladat pluszban „belefér” a napba. Amikor valakit arról kérdezek, van-e kellő önfegyelme ahhoz, hogy tartsa a munkaidőt home officeban is, akkor általában határozott igen a válasza.

Amikor azt kérdezem egy-két hónap múlva, hogy mennyire vált be a home office, és van-e kellő önfegyelme ahhoz, hogy tartsa a munkaidő végét, akkor az a válasz, hogy ez bizony nem mindig sikerül. A home office sok esetben függ a körülményektől, a munkaidő végének betartása gyakorlatilag az egyetlen olyan tényező, ami teljes mértékben a munkavállaló döntése. Bizony, ehhez is önfegyelem kell.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.